Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10

Dato: 10.05.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Bård Hoksrud (FrP) [11:24:14]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Regjeringen vedtok i statsbudsjettet for 2006 å innføre engangsavgift på lette lastebiler mellom 3 500 og 7 000 kg. Denne avgiften fører til en kraftig prisøkning. Økningen er mellom 35 000 og 200 000 kr pr. bil. Næringsdrivende som har bestilt disse spesialbygde bilene under de gamle avgiftsreglene, vil pga. svært lang ombygningstid få store ekstrautgifter som man ikke kunne ta høyde for, når bilen ble bestilt før endringene ble kjent.

Vil statsråden sørge for at også disse kan få unntak fra avgiften?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:25:02]: Nei, jeg har ingen planer om å gi flere slike unntak, rett og slett fordi vi hadde gode overgangsordninger da denne engangsavgiften på lette lastebiler ble innført.

Da det ble innført engangsavgift på lastebiler med tillatt totalvekt mellom 3,5 tonn og 7,5 tonn, ble det også gitt overgangsordninger for å ivareta de hensyn som representanten Hoksrud påpeker. Etter overgangsordningen kunne lette lastebiler innført fra 1. januar 2006 registreres uten engangsavgift fram til 1. mars 2006. Dersom bilen var bestilt før 10. november 2005, som var det tidspunktet forslaget ble gjort kjent, var fristen for registrering uten engangsavgift satt til 1. april 2006. Dette gjaldt også biler innført etter 1. januar 2006.

Sammenlignet med tidligere innskjerpelser i engangsavgiften er den overgangsordningen som ble gitt ved innføringen av engangsavgift på lette lastebiler, veldig lempelig. Det er ikke aktuelt å gi ytterligere generelle dispensasjoner fra engangsavgiften for lette lastebiler, siden jeg har vært så fleksibel ved denne overgangen.

Bård Hoksrud (FrP) [11:26:17]: Jeg vil takke statsråden for svaret.

Jeg synes det er trist at statsråden ikke ser at det tar svært lang tid å få ombygd enkelte biler. Det har gjort at noen har kommet i et veldig uføre på grunn av innføring av denne avgiften. Så jeg synes det er trist at statsråden ikke ønsker å gi dem det gjelder, mulighet til denne avgiftsletten.

Så en oppfølging i forhold til det statsråden tar opp. Statssekretær Tungesvik har på en konferanse uttalt at Regjeringen vil se på avgiften på nytt fra 2007. Med de signalene statsråden gav i sted, er jeg veldig usikker på om det er noe ønske fra statsråden. Kan statsråden bekrefte om hun vil se på dette fram til statsbudsjettet i 2007, eller er dette definitivt fra statsrådens side?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:27:06]: Det er vel kjent for Stortinget at det er finansministerens ansvar hvordan og med hvilke frister denne typen avgifter gjennomføres. Vi har vært veldig lempelige og fleksible nettopp fordi vi er kjent med at mange har bestilt biler i god tid, og at det er lang leveringstid. De som har bestilt bil før 10. november, har fått frist til 1. april. Resten har fått frist til 1. mars. Det er en veldig fleksibel og lang overgangsordning.

Jeg anser denne saken for avsluttet.

Bård Hoksrud (FrP) [11:27:41]: Jeg forstår statsråden dit hen at hun er helt klar og tydelig på at denne avgiften fortsatt vil være der.

Jeg synes det er svært beklagelig at man innfører en avgift og sørger for at man får enda større miljøproblemer i de store byene, ved at mange velger å kjøpe en dyrere og større bil, som er billigere i forhold til avgiftsproblematikken, for å få transportert varer. Det synes jeg er svært beklagelig.

Så må jeg også stille nok et spørsmål til statsråden: Man har sagt at man for neste år vil komme tilbake med et nytt avgiftssystem i forbindelse med statsbudsjettet for 2007. Her er signalene at dette skal være provenynøytralt. Nå er det jo slik at inntektene på denne avgiften får man svært lite av i 2006. Man har budsjettert med 270 millioner kr netto inn til statskassen. Vil dette være en del av det totale inntektsnivået på bilavgiftene? Og forutsetter statsråden at dette skal legges oppå de avgiftene som man i utgangspunktet tar inn i 2006, som en del av det nye avgiftssystemet?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:28:44]: Jeg må få lov til å komme tilbake til disse spørsmålene når vi legger fram statsbudsjettet for 2007. Men representanten Hoksrud har helt rett i at vi nå driver et omfattende arbeid for å få en mer konsekvent sammensetning av engangsavgiften, slik at også miljøhensyn tas nærmere med i betraktningen når folk kjøper bil, fordi engangsavgiften har såpass stor betydning. Da vil det også være et forhold som man tar sterkere med i vurderingen når man anskaffer seg ny bil – ikke bare hver gang man står ved bensinpumpa.

Men jeg må understreke en gang til at overgangsreglene når det gjelder disse engangsavgiftene, har vært veldig lempelige. Vi har hørt på næringen underveis, nettopp for å gjennomføre det slik at det ikke skal få urimelige effekter for enkelte. Men det vil selvsagt alltid være slik at en og annen faller utenfor. Slik er det dessverre alltid når vi setter en tidsfrist.