Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10

Dato: 25.10.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 27

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Bent Høie til fornyings- og administrasjonsministeren, vil bli svara på av arbeids- og inkluderingsministeren som rette vedkomande.

Bent Høie (H) [12:56:49]: «Byggefirmaer opplever problemer med at ulike myndigheter har ulike tidsfrister for å uttale seg/gjøre vedtak i byggesaker.

Vil statsråden ta initiativ til at Arbeidstilsynet får samme tidsfrist som kommunale myndigheter (fire uker) til å uttale seg om bygg som skal fungere som arbeidsplasser?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:57:12]: Som presidenten var inne på, er spørsmålet stilet til fornyings- og administrasjonsministeren, men besvares av meg, da Arbeidstilsynets virksomhet ligger under mitt ansvarsområde.

Jeg antar at bakgrunnen for spørsmålet er bestemmelsen i plan- og bygningsloven som regulerer de kommunale byggemyndigheters plikt til – i sin saksbehandling – å forelegge en byggesak for andre myndigheter. Disse myndighetene har frist på fire uker til å avgi uttalelse.

Plan- og bygningsloven ligger under kommunal- og regionalministerens arbeidsområde, men jeg har fått bekreftet fra Kommunal- og regionaldepartementet at fireukersfristen i prinsippet også gjelder for Arbeidstilsynet. Fristen er imidlertid ikke så relevant i forhold til Arbeidstilsynet, fordi Arbeidstilsynet i praksis blir forelagt relativt få saker fra de kommunale byggemyndighetene.

Arbeidstilsynet har imidlertid sin egen byggesaksbehandling, som altså står på egne bein og derfor prinsipielt gjennomføres uavhengig av den kommunale behandlingen. At den som skal føre opp et yrkesbygg, også må søke Arbeidstilsynet om byggetillatelse, følger av arbeidsmiljøloven. Formålet med en egen byggetillatelse fra Arbeidstilsynet er å sikre at arbeidsmiljøet for de framtidige arbeidsplasser som bygget skal huse, skal kunne være i pakt med arbeidsmiljølovens krav.

Arbeidslivslovutvalget, som la fram sin innstilling i 2004, uttalte at dette tosporede systemet kan framstå som unødig byråkratisk, og et samlet utvalg mente derfor at Arbeidstilsynets særlige byggesaksbehandling burde innlemmes i den ordinære kommunale byggesaksbehandlingen – forutsatt at den ordinære byggesaksbehandlingen er eller gjøres i stand til å ivareta arbeidsmiljøhensyn.

Jeg kan opplyse at mitt departement, i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet, som har ansvaret for plan- og bygningsloven, er i gang med å følge opp dette. Det vil si at vi undersøker om det vil kunne være hensiktsmessig å oppheve ordningen med en særlig byggetillatelse fra Arbeidstilsynet, ved at arbeidsmiljøspørsmålene innlemmes i den kommunale byggesaksbehandlingen. Formålet er å komme fram til en mer effektiv byggesaksbehandling ved at unødig dobbeltarbeid fjernes. Som også Arbeidslivslovutvalget pekte på, er det imidlertid en klar forutsetning at arbeidsmiljøhensynet i tilstrekkelig grad må være ivaretatt i en slik ordning.

Bent Høie (H) [13:00:17]: Jeg vil takke for svaret. Jeg forstår at departementene jobber med dette. Forvirringen rundt hvem som skulle svare på spørsmålet, viser vel kanskje også den forvirringen som byggefirmaene opplever i praksis når de skal ha svar fra to myndigheter, og, som statsråden var inne på, disse behandler saken parallelt med ulike tidsfrister. Dermed vil ofte den kommunale godkjenningen foreligge etter fire uker, mens en må vente i lengre tid på Arbeidstilsynets godkjenning. Dette forsterkes også av det som statsråden var inne på, nemlig at kommunen i all hovedsak vurderer de samme forholdene som Arbeidstilsynet. Det er derfor et godt grunnlag for å få til en samordning, slik at det er én myndighet som vurderer samme forhold, og at eventuelle tilleggsforhold som må vurderes av Arbeidstilsynet, vurderes for seg, men innenfor samme tidsfrist.

Kan statsråden si noe om når dette arbeidet eventuelt er ferdig, og når dette kan være på plass?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:01:27]: Ja, la meg bare si meg enig i beskrivelsene fra Bent Høie. Det er slik at kommunen i og for seg kan forelegge saken for Arbeidstilsynet sammen med helsemyndigheter osv. i sin byggesaksbehandling Det skjer i relativt lite omfang, og i den grad det skjer, er Arbeidstilsynet bundet av den samme fireukersfristen. Men så har vi i det andre sporet en vurdering av bygget, jf. arbeidsmiljøloven. Det tosporede systemet kan man si ikke er nødvendig hvis man forsikrer seg om at den kommunale byggesaksbehandlingen har tilstrekkelig kvalitet. Det er jo lysforhold, ventilasjon osv. som vurderes både av Arbeidstilsynet og til dels i kommunen.

Jeg kan ikke her i dag operere med noen tidsfrist, men det er et arbeid som er i gang. Jeg tror jeg er like interessert i å få fortgang i det som alle andre, slik at det å få en løsning på dette så raskt som mulig vil bli prioritert fra vår side.

Bent Høie (H) [13:02:37]: Takk. Da har jeg ikke noen flere spørsmål.