Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10

Dato: 25.10.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Gunnar Kvassheim (V) [11:57:52]: «Representanter fra Regjeringen har uttrykt bekymring for de kommende CO2-utslippene fra Snøhvit-anlegget på Melkøya. I utslippstillatelsen til Snøhvit heter det bl.a. at teknologisk utvikling og endringer i klimapolitikken kan gi grunnlag for å vurdere nye krav knyttet til klimagassutslippene. Tillatelsen krever at anlegget skal tilrettelegges for fangst, transport og deponering av CO2.

Vil Regjeringen bidra til et samarbeid med Statoil som kan gi CO2-rensing av energianlegget på Snøhvit?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:58:27]: Regjeringen har nylig lagt fram planer for en historisk satsing for å utvikle teknologi for CO2-håndtering på gasskraftverk. Gjennom samarbeidsavtalen med Statoil om Mongstad tar vi sikte på å utvikle verdensledende miljøteknologi som kan gi et bidrag til å håndtere verdens klimaproblemer.

Energianlegget på Snøhvit er tilrettelagt for CO2-håndtering, og Statoil som selskap er involvert både på Snøhvit og på Mongstad. Det er svært sentralt for Regjeringen at den teknologiske satsingen som nå skal skje på Mongstad, resulterer i løsninger som også er anvendbare andre steder i Norge og i utlandet.

Samtidig planlegger Statoil å bygge ut en ny produksjonslinje på Snøhvit, et såkalt tog 2. Statoil har nylig presentert disse planene for Olje- og energidepartementet. Planene for kraftforsyningen er enten å ta kraft fra nettet, eller å etablere et nytt energianlegg med CO2-håndtering. Ved etablering av et nytt energianlegg med CO2-håndtering på Snøhvit vil det være gode muligheter for å få til CO2-håndtering også på det eksisterende energianlegget.

Som følge av Regjeringens satsing teknologisk og økonomisk på Mongstad ligger det derfor godt til rette for at også energianlegget på Snøhvit vil få CO2-håndtering ikke altfor langt inn i framtiden.

Det er meg en glede å få lov til å være med og rette opp noen av unnlatelsessyndene fra den forrige regjeringen.

Gunnar Kvassheim (V) [11:59:56]: Ja, den finten som statsråden hadde mot den forrige regjering, er et slag midt i magen på denne regjeringens største parti, Arbeiderpartiet, som hadde regien og var pådriver for å få Snøhvit-anlegget realisert langs de linjene som nå er. Men det får en ta et oppgjør om på kammerset.

Når det gjaldt svaret på mitt spørsmål om Snøhvit, var det positivt i den forstand at man ser for seg muligheten for å få til rensing. Det som jeg hadde håpet, var at en hadde fått en mer offensiv framdrift i dette arbeidet, i lys av det som skal skje på Kårstø, og i lys av det som skal skje på Tjeldbergodden.

Mitt spørsmål er om en ser muligheter for å få dette gjort langt tidligere enn ved å avvente resultatene av et renseanlegg som skal stå klart på Mongstad i 2014.

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:00:47]: Uavhengig av hva representanten Kvassheim sier: Det var altså den forrige regjeringen som gav konsesjon til bygging av energianlegg på Snøhvit uten CO2-håndtering.

Jeg registrerer at representanten Kvassheim nå er voldsomt offensiv i forhold til å gå i gang med flere renseanlegg så snart som mulig. Det er positivt at Venstre støtter opp om det viktige arbeidet som denne regjeringen gjør på dette området. Selvsagt er det en ambisjon for oss å få lagt til rette for CO2-håndtering så snart som det praktisk er mulig.

Det er fremdeles et stort og krevende arbeid som gjenstår før Snøhvit-anlegget på Melkøya er oppe og går og er i produksjon. Og, som sagt, allerede nå har man startet planene for et tog II som vil legge godt til rette for CO2-håndtering på begge disse energianleggene på Melkøya. Så får vi ta ting i tur og orden. Det vi allerede har gått inn i, er krevende prosjekter på Kårstø og på Mongstad, som vil bli igangsatt, der trinn 1 skal være i gang i 2010. Så Regjeringen har høye ambisjoner på dette området.

Gunnar Kvassheim (V) [12:01:55]: Jeg viser til at representanter for Statoil har sagt at Snøhvit-anlegget er tilrettelagt for rensing av CO2. Det burde være mulig å kjøre et parallelt løp med det som en har på Kårstø, som skal være ferdig i 2009.

Nå er det søkt om ytterligere utslippstillatelse for Melkøya-anlegget, med inntil 200 000 tonn CO2 i flere år. Det håper jeg er et moment som Regjeringen bruker for å sette fart i arbeidet med å få rensing på Melkøya.

Men mitt spørsmål avslutningsvis til statsråden er, i lys av den debatten vi har hatt i dag, i lys av at det er ulike gasskraftprosjekt, ulik framdrift når det gjelder rensing, og ulike signaler når det gjelder Regjeringens medvirkning på hvert enkelt anlegg: Ser statsråden at det kunne ha vært av verdi for Stortinget å ha fått en stortingsmelding der en ser helheten mellom de ulike anleggene, de ulike mulighetene for CO2-rensing og -håndtering, og en beskrivelse av Regjeringens ambisjoner knyttet til helheten og i forhold til hvert enkelt prosjekt?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:02:55]: Regjeringens holdning til dette ligger nedfelt i Soria Moria-erklæringen. De konsesjonene som er gitt av tidligere regjeringer, står ved lag. Regjeringen skal bidra til å legge til rette for CO2-håndtering på disse konsesjonene, slik vi nå er i gang med på Kårstø, som det første prosjektet vi har startet. Når det gjelder nye konsesjoner, skal de baseres på CO2-håndtering.

Å legge fram en stortingsmelding som omhandler dette generelt, har etter min oppfatning dessverre liten verdi, fordi det er ingen anlegg her som vil være like. Regjeringens politikk ligger fast. Det er mer snakk om å gå i drøftinger med de ulike aktørene for å få til et fornuftig gjennomføringsløp på de prosjektene som nå måtte komme. Det vil være Regjeringens tilnærming til dette. Stortinget vil få seg dette forelagt, sak for sak.