Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10

Dato: 25.10.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Per Roar Bredvold (FrP) [12:10:45]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Ifølge beregninger vil det koste 575 mill. kr i engangssum å utbedre riksveiene i Hedmark. For fylkesveiene er beløpet 940 mill. kr.

Hvor lang tid vil statsråden bruke på å nå dette målet, slik at det blir både trygt og rimelig å bo i og leve av, og med, distriktene?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:11:11]: Eg har lagt kostnadstala som representanten Bredvold opererer med, fram for Statens vegvesen. Etaten reknar med at dette er overslag over kostnadene ved å ta att vedlikehaldsetterslepet på riks- og fylkesvegnettet, og ikkje det totale beløpet til investeringar for å utbetre heile riks- og fylkesvegnettet i Hedmark til god standard.

Det auka etterslepet på vedlikehald skal no stoppast. Med 25 pst. auke på drift og vedlikehald i statsbudsjettet for 2007 vil me vere godt i gang. I Nasjonal transportplan for perioden 2006–2015 er styrkt vedlikehald på riksvegnettet ei prioritert oppgåve. Dette har Regjeringa følgt opp både i 2006 og i budsjettforslaget for 2007. For fyrste gong er det i budsjettet for 2007 lagt inn midlar nok til vedlikehald i høve til å stanse det aukande etterslepet. Midlar for å redusere etterslepet skal takast over investeringsbudsjettet. For investeringar på resten av riksvegnettet skal fylkeskommunen sine prioriteringar tilleggjast avgjerande vekt. Det er derfor opp til Hedmark fylkeskommune om dei vil prioritere dette både på store delar av riksvegnettet i fylket og på fylkesvegnettet. Regjeringa legg til rette for ei opprusting av fylkesvegnettet gjennom ei vesentleg styrking av kommuneøkonomien.

Arbeidet med Nasjonal transportplan for perioden 2010–2019 er starta opp. I retningslinene for transportetatane sitt arbeid har departementet særskilt peika på at drift og vedlikehald er vektlagt i Soria Moria-erklæringa. Det er svært viktig at etatane i sitt planarbeid gjev tilstrekkeleg grunnlag for den langsiktige oppfølginga av erklæringa. Regjeringa vil kome tilbake til korleis dette skal følgjast opp, i stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan for perioden 2010–2019, som etter planen skal leggjast fram i desember 2008.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:13:07]: Jeg takker statsråden for svaret. Det var et svar som oppsummerer det som kan og skal gjøres, kanskje. Men det sier jo ingenting om tidsperspektivet, og det sier ikke så mye om store forandringer i forhold til det som har skjedd bakover i tid, uansett hvilke regjeringer som har sittet her.

I avisen Østlendingen 10. oktober d.å. kan vi lese følgende:

«Med dagens investeringsnivå vil det ta 50 år å oppgradere hele stamveinettet i Norge til en god standard.»

Altså 50 år. Det er klart at det er ganske lang tid, og jeg tror vel verken jeg eller statsråden vil oppleve en fullgod stamveg, hvis vi har det perspektivet. Når vi f.eks. snakker om rv. 3 i Hedmark, så vil den koste, hvis jeg husker riktig, 2,8 milliarder kr, og det fins mange veger som er lik rv. 3. Derfor ønsker jeg nå noe litt mer konkret. For én ting er investeringer, en annen ting er vedlikehold, og vedlikehold må vi ha. Men det må store investeringer til for å oppgradere vegnettet. Det er det jeg egentlig vil ha svar på.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:14:16]: Det svaret eg gav, er det svaret eg på noverande tidspunkt kan gje. For det me gjer no, er å følgje opp Stortinget sitt vedtak i gjeldande Nasjonal transportplan. I motsetnad til tidlegare regjeringar, òg støtta av Framstegspartiet gjennom budsjettforlik og dess like, så har ein ikkje sett ei slik oppfølging som me no legg opp til, og som me gjennomfører i 2007-budsjettet. Så me følgjer opp det Stortinget har vedteke.

Så skal me leggje fram ein ny NTP i 2008, og spørsmålet som representanten Bredvold reiser i dag, høyrer i beste fall heime der, når me i den samanhengen skal sjå på korleis me skal tilretteleggje for ein tilfredsstillande standard framover.

Så må eg, med rette, med ein smil få lov til å seie at då eg såg på grunnlagsmaterialet for den førre NTP-en, fann eg at perspektivet var 60 år. Då går det iallfall i rett retning når det gjeld å få ein tilfredsstillande standard på stamvegnettet.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:15:15]: Jeg takker nok en gang statsråden for svaret.

Jeg synes det er merkelig at statsråden ikke tar spørsmålet mer alvorlig – for å si det slik – når hun sier at spørsmålet «i beste fall» skal behandles i 2008. Vi lever i dagens verden. Jeg trodde at statsråden – som kommer fra et parti som heter Senterpartiet – var opptatt av bl.a. distriktene. Det er derfor jeg har formulert spørsmålet slik. Det nytter ikke med en god distriktspolitikk hvis vi ikke har en god samferdselspolitikk, bl.a. slik at folk kan bo langs rv. 3 i Hedmark. Det finnes, som sagt, mange veger tilsvarende rv. 3 i Hedmark.

Jeg hadde håpet at statsråden ikke skulle se tilbake på det andre regjeringer har gjort – regjeringer som også Senterpartiet har vært med i – men framover. Jeg hadde håpet at vi kunne få et skikkelig løft på dette området, slik at vi kunne korte ned ikke bare fra 60 år til 50 år, men kanskje til f.eks. 20 år – her bare nevner jeg et tall. Å vente i 50 år med dagens nivå, går ikke an. Skal vi ha levende distrikter, må samferdsel være et av de viktige områdene vi må satse på.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:16:21]: Senterpartiet er, har vore og vil vere oppteke av samferdselspolitikk, som eg vil påstå er eit av dei aller viktigaste områda når det gjeld å få levedyktige og livskraftige distrikt. Det er òg god næringspolitikk. Så der er me heilt einige.

Mitt svar gjekk på det som er den reelle situasjonen. Stortinget har gjort eit vedtak der dei tre regjeringspartia – med subsidiær støtte frå Framstegspartiet – nettopp fekk lyfta nivået, til 2,2 milliardar kr meir i året enn det den førre regjeringa kunne vere med på. Det må me ikkje gløyme.

Eg sa «i beste fall». Det kan eg ta tilbake, for det er sjølvsagt i samband med drøftingane om neste NTP at ein legg ramma for kor store Stortinget sine løyvingar til samferdsel vil verte i den neste perioden. Og det er der tidsperspektivet kjem inn – kor raskt ein kan få utbetra vegane. Eg skal gjere mitt for at det ikkje skal ta korkje 60 år eller 50 år.