Stortinget - Møte onsdag den 8. november 2006 kl. 10

Dato: 08.11.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [12:59:15]: «Statsråden har uttalt at Regjeringen vil gjennomføre allerede igangsatte prosjekter. E18 gjennom Østfold og Akershus er et slikt prosjekt. KS1 skal være et redskap for bedre statlig styring med planlegging og sikre at de mest relevante alternativene utredes. Det er uenighet mellom berørte kommuner om hvilke traseer for ny E18 fra Elvestad til Vinterbro som skal utredes. Dette kan føre til store forsinkelser.

Vil statsråden ta initiativ til at denne strekningen så raskt som mulig blir gjenstand for KS1-behandling?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:59:57]: Samferdselsdepartementet har i supplerande retningsliner for Statens vegvesen og Jernbaneverket om tilhøvet mellom Nasjonal transportplan, NTP, og KS1, ekstern kvalitetssikring i tidleg fase, gjort greie for ordninga med KS1. Ordninga med ekstern kvalitetssikring, KS1 og KS2, det sistnemnde i ein seinare fase, gjeld for statlege investeringar over 500 mill. kr. KS1 skal gjennomførast i tidleg fase som grunnlag for eit overordna prinsippvedtak i Regjeringa om val av prosjekt eller konsept. Føremålet med KS1 er å få betre styring med planlegginga av store prosjekt på eit tidleg stadium. Prioritering mellom ulike prosjekt skal skje gjennom NTP.

E18 frå Sverige til Knapstad i Østfold er under utbygging i inneverande planperiode og kjem ikkje inn under kravet om prosjektbehandling etter KS1. Vidare utbygging av E18 frå Knapstad i Østfold til Vinterbro i Akershus er under planlegging. Det er i NTP ikkje føresett investeringar på denne strekninga i perioden 2006–2015. Prosjektet må kvalitetssikrast etter retningslinene i KS1 før det eventuelt kan prioriterast i NTP.

Planlegging av E18 frå Østfold grense til Vinterbro etter plan- og bygningslova starta i 2001. I arbeidet med konsekvensutgreiing og kommunedelplanar er det usemje om kva alternativ som skal førast vidare til slutthandsaming, under dette eit Ski-alternativ som vil føre til tilknyting av E18 til E6 nord for Vinterbro.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [13:01:37]: Jeg takker for svaret.

Jeg er enig i statsrådens beskrivelse når det gjelder KS1. Det står også i St. prp. nr. 1 fra Finansdepartementet at noen av prosjektene som skal inn i NTP 2010–2019, kan få unntak i forhold til KS1.

Slik situasjonen er nå med hensyn til å få E18 på plass fra svenskegrensen og helt inn til Oslo, trenger vi å løfte blikket litt. Vi trenger å ta noen prinsippvedtak, slik at vi kan få utredet de mest sannsynlige traseene sett i forhold til befolkningen og i forhold til ressursbruk og hvor mye penger vi skal bruke på ulike utredninger. Vår utfordring til statsråden, noe som også ble tatt opp i høringene med komiteen i går, er at vi nå løfter blikket litt, slik at vi kan få en utredning på plass i forhold til hvilke traseer som mest sannsynlig ikke er liv laga.

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:02:43]: Eg er heilt samd i det som vert sagt frå representanten Holten Hjemdal om at det er nødvendig å få planlegginga av E18 på plass og inn i gode rutinar. Eg har dette prosjektet i fokus. Eg veit at Østfold fylkeskommune ventar på å få sine avklaringar. Dei er òg ivrige i sin dialog med statsråden om dette. Eg skal gjere mitt for at det ikkje skal dra meir ut i tid enn det som er heilt nødvendig, før me får dei nødvendige prosessane på plass.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [13:03:28]: Jeg takker for statsrådens gode avklaring, at vi ikke skal bruke mer tid enn helt nødvendig for å få gode rutiner på plass. Det er nå viktig, både for Akershus-befolkningen og for Østfold-befolkningen at vi ikke rykker tilbake til start i forhold til trasévalgene i Akershus, for da blir det en stor forsinkelse. Dette er en vei som er viktig nasjonalt – i forhold til stor trafikk, men også i forhold til trafikksikkerhet for vanlige brukere. Dette ønsker jeg å utfordre statsråden på, at hun tar de riktige grepene nå, slik at vi får den forseringen som vi trenger på denne viktige strekningen.

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:04:10]: Eg har under arbeid ei orientering om nettopp Østfold-pakka, og under dette E18-problematikken, som eg skal leggje fram for Stortinget. Eg kjem tilbake til Stortinget med noko meir utfyllande om dette, og det skal ikkje ta veldig lang tid.