Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2006 kl. 10

Dato: 22.11.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Børge Brende (H) [11:55:09]: Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«20. november i år innførte Statnett et eget markedsområde for kraft i Midt-Norge. Fra nå av må strømkundene i denne delen av landet regne med å måtte betale mer for strømmen enn ellers i landet. I februar i år sa statsråden i Stortinget at det ikke ville være akseptabelt å bruke et eget prisområde som virkemiddel for å skaffe nok strøm. Han har også lovet en egen kriseplan for strøm i Midt-Norge tidlig i høst.

Tar statsråden selvkritikk for at begge disse løftene er brutt, og når vil statsråden fremlegge kriseplanen?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:55:55]: La meg først få si at statsråden skal legge fram en handlingsplan for Midt-Norge.

Jeg kan også forsikre representanten Børge Brende om at Regjeringen har en målsetting om at kraftprisene i Norge ikke skal være uakseptabelt høye, og at store prisforskjeller mellom ulike deler av landet heller ikke skal inntreffe over lengre perioder. Derfor har også Regjeringen brukt mye tid og hatt stor oppmerksomhet på kraftsituasjonen i Midt-Norge, og vi arbeider intenst med å finne gode tiltak for dette området.

Likevel er innføring av et eget prisområde for Midt-Norge et viktig og nødvendig virkemiddel på grunn av de lave nivåene i regionens magasiner. Jeg legger derfor til grunn at Statnett mener at innføring av et prisområde er det mest egnede virkemiddel i dagens situasjon. Prisområdet vil legge til rette for god ressursdisponering og maksimal import av kraft til regionen. Innføring av prisområder vil føre til redusert sannsynlighet for å komme i en situasjon med kraftmangel. I den sammenheng vises det også til at prisområder alltid bør innføres før eventuelt andre tiltak settes i verk, slik også den forrige regjeringen skisserte overfor Stortinget, og som Stortinget gav sin tilslutning til, bl.a. fordi effekten av andre tiltak kan bli kraftig redusert hvis importkapasiteten ikke samtidig blir utnyttet maksimalt. Dette er begrunnelser jeg har gitt overfor Stortinget tidligere.

Ulike prisområder er ikke noe nytt. Vanligvis er Norge inndelt i to prisområder, nord og sør for Dovre. Når Statnett nå oppretter et nytt prisområde, innebærer det at vi får tre prisområder: Sør-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge. Midt-Norge har flere ganger tidligere vært inndelt i eget prisområde når kraftsituasjonen har krevd det. Ved de anledninger dette har vært gjort tidligere, har det ikke ført til nevneverdig høyere priser i Midt-Norge enn i resten av landet.

Samtidig har jeg høy prioritet på å få realisert tiltak som skal sikre en robust kraftforsyning i Midt-Norge også på lengre sikt, gjennom økt produksjons- og nettkapasitet. Dette skal inngå som en viktig del av handlingsplanen for Midt-Norge, som jeg arbeider med. Jeg vil også gjøre det klart at et prisområde ikke er det virkemiddelet som skal sikre forsyningssikkerhet og krafttilgang til Midt-Norge på lang sikt.

Regjeringen følger utviklingen framover nøye. Dette gjelder ikke bare i forhold til utviklingen i kraftsituasjonen i området, men også på hvilken måte innføring av et eget prisområde vil få innvirkning på forbrukerne i områ- det. Det er imidlertid for tidlig å slå fast om det blir store prisforskjeller mellom ulike landsdeler i vinter som følge av at det nå er tre prisområder i landet.

Børge Brende (H) [11:58:31]: Det er selvsagt stor uro i Midt-Norge når man nå ser at regionen er etablert som et eget prisområde, selv om tidligere statsråd Eriksen lovte at det var uaktuelt med høyere strømpriser for strømkundene i Midt-Norge, som det stod i Adresseavisen den 21. april 2006.

Men det som er den store saken i dag, er jo at alle har ventet på en handlingsplan om hvordan man skal møte strømkrisen i Midt-Norge. Olje- og energiministeren sa i Stortinget den 1. juni 2006:

«Jeg arbeider nå med en handlingsplan slik det blir bedt om, for å møte kraftsituasjonen i Midt-Norge – med sikte på å legge handlingsplanen fram tidlig på høsten.»

Nå er det vinter. I Adresseavisen i dag står det over to sider: «Dropper varslet kriseplan.»

Er det slik at statsråd Enoksen har holdt Stortinget for narr, at det ikke kommer noen handlingsplan, eller er han bare forsinket?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:59:36]: La meg først si at jeg forstår den uroen som man har i Midt-Norge i forhold til prisutviklingen framover, og det er usikkert hvordan prisutviklingen kommer til å bli. De første tre dagene med eget prisområde har vist at dag 1 hadde man faktisk ett øre lavere pris enn man ville hatt om Midt-Norge ikke var eget prisområde. Dag 2 og dag 3 er prisen nøyaktig den samme som den ville ha vært om man ikke hadde hatt eget prisområde. Så kan selvfølgelig ikke jeg si hvordan utviklingen vil bli framover, men dette er iallfall en foreløpig indikasjon på hva som skjer i dette området.

Når det så gjelder handlingsplanen, vil den selvsagt bli framlagt. Og det har tatt lengre tid enn det jeg sa, å få fram handlingsplanen. Som representanten Brende helt riktig sier, sa jeg at jeg tok sikte på å legge den fram tidlig på høsten. Det som har tatt tid, er bl.a. å få de langsiktige tiltakene på plass, få ny produksjon inn i dette området. Det er et helt nødvendig element i en sånn handlingsplan. Det at Regjeringen ikke har presentert denne handlingsplanen, som er deres verktøy for arbeidet framover, betyr selvsagt ikke at det ikke arbeides intenst med situasjonen i Midt-Norge med både kortsiktige og langsiktige tiltak.

Børge Brende (H) [12:00:47]: Nå ble jeg veldig forvirret, kanskje på et litt høyere nivå enn tidligere. Som jeg sa, står det i dette intervjuet med statsråden over to sider i Adresseavisen i dag at han dropper varslet kriseplan. Det står også:

«Kontroversielt vil det også bli når olje- og energiministeren nå varsler at han inntil videre velger å droppe planene om å legge fram en helhetlig kriseplan for strømkrisen i Midt-Norge.»

«Nei, dette er ikke kontroversielt», sier statsråden.

Men nå oppfattet jeg statsråden slik at han ikke går bort fra sitt løfte gitt til Stortinget 1. juni 2006 om at man tidlig i høst skulle fått en handlingsplan. Når kommer denne handlingsplanen? Vil Stortinget få seg den forelagt? Vil det være en handlingsplan som tar opp alle disse forhold? Jeg tror det er helt nødvendig at dette nå kommer på plass, for det blir veldig stor usikkerhet knyttet til en statsråd som sier at man ikke skal ha eget prisområde, og så blir det eget prisområde, som sier at det kommer en handlingsplan tidlig på høsten, og så kommer den ikke fordi den er forsinket, og nå sies det at den ikke kommer i det hele tatt. Når kommer handlingsplanen? Kommer den før jul?

Statsråd Odd Roger Enoksen [12:01:50]: For det første. Debatten om eget prisområde i Midt-Norge har i veldig stor grad vært knyttet til situasjonen neste høst, når Ormen Lange er i drift. Jeg har aldri sagt at eget prisområde er uaktuelt i dette området. Det jeg har sagt, er at det er uaktuelt å bruke svært høye priser i dette området som et virkemiddel for å sørge for at man får nok kraft i dette området. Det må også settes i verk andre tiltak. Som jeg nå har sagt, og som jeg har svart på i forhold til skriftlige spørsmål: Eget prisområde er et av de virkemidlene som Statnett har fullmakt til å ta i bruk.

Så punkt 2. Det kommer en egen handlingsplan. Representanten Børge Brende har lang erfaring fra Stortinget og vet at de dokumentene som Regjeringen legger fram for Stortinget, er enten en stortingsmelding, en odelstingsproposisjon eller en stortingsproposisjon. En handlingsplan er Regjeringens verktøy for arbeidet framover. Og det at den planen ikke er lagt fram, betyr selvsagt ikke, som jeg sier, at det ikke arbeides med dette. Det arbeides intenst. Handlingsplanen vil komme. Den kom ikke tidlig i høst, og det beklager jeg. Men som sagt har det tatt lengre tid enn det jeg hadde trodd, å få på plass bl.a. de langsiktige tiltakene, og de er viktige element i en sånn handlingsplan. Handlingsplanen vil bli presentert med langsiktige og kortsiktige tiltak, og Regjeringen jobber intenst for å unngå at vi skal komme i en vanskelig situasjon.