Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Torbjørn Hansen (H) [12:21:06]: Jeg har følgende spørsmål til kunnskapsministeren:

«Regjeringens målsetting er at det skal være full barnehagedekning i 2007. I Øyjorden i Bergen er det en kommunal tomt som er leid ut til et parsellhagelag hvor kommunen planlegger å bygge barnehage. Fylkesmannen har fremmet innsigelse mot omreguleringen med bakgrunn i tomtens verdi som grøntområde for nabolaget. Paradokset er at tomten er leid ut til private og derfor utilgjengelig for allmennheten og naboene.

Vil Regjeringen gripe inn i denne og tilsvarene enkeltsaker for å hindre at fylkesmannen blokkerer utbygging?»

Statsråd Øystein Djupedal [12:21:47]: Denne regjeringen har full barnehagedekning som et av sine viktigste mål. Jeg kan forsikre representanten Hansen om at vi har argusøyne på alle saker der vi ser at offentlige etater forsinker utbyggingen.

Fylkesmennene har fått et klart oppdrag fra Regjeringen om å sørge for at både statlige og kommunale etater samarbeider godt og smidig i saker knyttet til barnehageutbygging, for å sikre rask saksbehandling. Jeg vil imidlertid påpeke at det i enkelte saker kan forekomme kryssende hensyn mellom barnehageutbygging og f.eks. miljøhensyn.

I denne konkrete saken fra Bergen kommune har fylkesmannen gitt meg opplysninger om at de har vært tidlig på banen gjennom møter med Bergen kommune, 14. desember i 2006 og 25. januar i 2007, der det konkrete planforslaget har blitt drøftet og detaljene i det har blitt gjennomgått. Fylkesmannen hadde etter disse møtene forstått det slik at administrasjonen i kommunen hadde fått forståelse for hvordan planforslaget skulle bearbeides videre for at de kunne presentere et revidert forslag som ville etterkomme innsigelsen. Det som gjenstår, er plantekniske grep for å tydeliggjøre formålet og bestemmelsene til disse.

Endret planforslag er nå oversendt fra Bergen kommune. Fylkesmannen vil raskt vurdere dette forslaget. Det er viktig å understreke at fylkesmannen ikke har rettet innsigelser mot barnehageformålet på tomten, men på selve utformingen av planen.

La meg også tilføye at Bergen kommune har et godt stykke igjen for å nå det nasjonale målet om full barnehagedekning i løpet av 2007. Nest etter Oslo har byen nå landets lengste venteliste. Mens Trondheim og Tromsø har en barnehagedekning på mellom 80 og 90 pst., har Bergen en barnehagedekning på 71 pst. Men bystyret i Bergen har nå vedtatt å gi alle utbyggingssaker førsteprioritet. Det er jeg meget glad for.

Slik jeg oppfatter det, har fylkesmannen, i kraft av sin veilederrolle og gjennom god dialog med Bergen kommune, gitt meg forsikringer om at denne saken vil bli løst på en fornuftig måte for alle parter.

Torbjørn Hansen (H) [12:23:42]: Jeg vil takke for svaret, og jeg takker for at statsråden følger opp denne viktige saken for Bergen.

Departementet sendte 5. januar brev til Bergen kommune, som feilaktig oppgir at nå har man funnet en løsning i saken. Løsning er foreløpig ikke funnet, og det til tross for at statsministeren i et møte med Bergen kommune før jul konkret lovet å følge opp akkurat denne spesielle saken.

Parsellhagen i Øyjorden viser hvordan lokal innsats for å nå Regjeringens mål om full barnehagedekning i 2007 faktisk blir hindret av staten. Fylkesmannen mener at parsellhagen er et grøntområde som må skjermes mot nedbygging. Dette er en ganske spesiell vurdering etter mitt syn, vurdert opp mot betydningen av målet om full barnehagedekning, når parsellhagen ligger noen få hundre meter fra inngangen til byfjellene og et av de vakreste turområdene i Bergensregionen. Parsellhagen er også leid ut til private, området er inngjerdet og låst med hengelås.

Dette handler om 200 barnehageplasser i en by som jobber hardt for å oppnå full barnehagedekning. Når vil vi se en endelig løsning på denne saken, og vil Regjeringen følge dette opp videre?

Statsråd Øystein Djupedal [12:24:49]: Som det framgår av mitt svar, har vi vært i kontakt med fylkesmannen, og fylkesmannen har gitt meg forsikringer om at de ikke har innsigelser mot barnehageformålet på tomten eller tomten som sådan, men utformingen av planen.

Vi skal selvsagt være i tett dialog med fylkesmannen, men forsikringen nå er at dette er i orden. Det er bare plantekniske grep som gjenstår. Det betyr at det vil kunne bli bygd en barnehage på denne tomten når de plantekniske grep om utformingen er tatt.

Mitt inntrykk er at det nå er en god dialog mellom Bergen kommune og fylkesmannen om disse spørsmålene, og at de uoverensstemmelsene som har vært om utformingen av tomten, nå er løst. Jeg har derfor inntrykk av at vi står foran en løsning relativt snart. Men jeg kan forsikre representanten Hansen om at vi fortsatt vil være i dialog med fylkesmannen. Fylkesmannsembetet har fått klar beskjed fra oss om å prioritere denne typen spørsmål. Jeg er også glad for at Bergen kommune nå har prioritert barnehageutbygging så høyt som de har, for å komme bedre ut enn der kommunen i dag er på statistikken over barnehageutbygging.

Torbjørn Hansen (H)[12:25:51]: Jeg vil gjøre statsråden oppmerksom på at køen for barnehageplasser i Bergen var stor også for tre år siden, slik at dette har vært en utfordring som vekslende regimer i Bergen har slitt med.

Over til en mer generell problemstilling. Aftenposten melder i dag at Regjeringen har senket terskelen for å oppnå målet om full barnehagedekning. Den har rett og slett endret måten å telle barnehagekøen på. Etter Regjeringens nye og forholdsvis kreative tellemåte, er det kun de som har søkt plass før 1. mars i år og som ikke får plass i løpet av året, som telles med i statistikken over køen for 2007. Det innebærer at de som søker barnehageplass etter 1. februar, ikke blir regnet med som barn uten barnehageplass.

Statsråden skriver – ganske oppsiktsvekkende – i brev til kommunene at definisjonen på barnehagedekning ikke er permanent, altså at den definisjonen er noe som kan justeres etter politisk forgodtbefinnende.

Jeg forstår behovet for å unngå at finansministeren må holde løftet om å gå av som følge av en manglende gjennomføring av optimistiske valgløfter, men ser ikke kunnskapsministeren at det blir ganske urimelig overfor foreldre som mangler barnehageplass, at Regjeringen ikke teller med disse, men heller bruker kreative bokføringsmetoder for å ordne på statistikken?

Statsråd Øystein Djupedal [12:27:03]: Dette var i sannhet et litt spesielt oppfølgingsspørsmål! Jeg skal selvfølgelig svare på det.

Denne definisjonen er kjent gjennom mange måneder. Den er kommunisert fra meg og statsministeren allerede – jeg mener å huske i oktober, eller om det var i november – da vi hadde alle de største kommunene inne til et møte der vi startet sluttspurten for å nå barnehageløftet. Dette er kommunisert til sektoren og til kommunene mange ganger før. Jeg er litt overrasket over at dette kan presenteres som en nyhet. Kommunesektoren selv synes denne definisjonen er god, simpelthen fordi den gir et klart mål å jobbe mot.

Barnehagedekning er, som representanten Hansen vet, et litt bevegelig mål. Når vi har senket prisen, sammen med andre tiltak vi setter i verk, gjør det at mange ønsker barnehageplass, og det er bra. Når hovedopptaket nå er ferdig, har vi klart et antall barn som vi skal skaffe plass til i løpet av dette året.

Så betyr ikke det at vi ikke har ambisjoner også for de kommende år, men når vi er nærmere målet om full dekning, vil vi ha en ny permanent definisjon. Det betyr også at vi tar sikte på å overføre myndighetsområdet til kommunene, og at foreldre får en rett til å få en barnehageplass innenfor en viss tidshorisont. Det vil da være kommunen som er pliktig til å skaffe dem det. Vi får da et helt annet system i framtiden for hvordan dette skal løses, enn det systemet vi har i dag.