Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål nr. 20

Åse M. Schmidt (FrP) [13:29:13]: Jeg ønsker å stille spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«I forbindelse med sammenslåingen av Helse Sør og Helse Øst har statsråden sagt at det vurderes å flytte Flekkefjord sykehus til Helse Stavanger. Sørlandet sykehus har vært igjennom store endringer de siste årene med nedleggelse av to lokalsykehus samt andre ulike strukturendringer. Befolkningsgrunnlaget for å opprettholde dagens funksjoner ved Sørlandet sykehus kan bli for lite, skulle Flekkefjord sykehus bli lagt inn under Helse Vest, samt få andre negative følger for befolkningen.

Hva er statsrådens syn på dette?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:29:52]: Regjeringa har som kjent besluttet å slå sammen Helse Sør og Helse Øst. Senest innen 1. juli i år vil det bli etablert et nytt regionalt helseforetak – med navnet Helse Sør-Øst RHF – til erstatning for dagens to regionale helseforetak.

Dette gjør vi med bakgrunn i et åpenbart behov for bedre samordning av spesialisthelsetjenesten i hovedstadsområdet spesielt og mellom dagens Helse Sør og Helse Øst. Vi gjør det etter en veldig grundig vurdering av ulike alternative modeller. Jeg er overbevist om at bedre ressursutnyttelse og samarbeid i hovedstadsområdet vil være et gode for hele spesialisthelsetjenesten i de to regionene og også ha positive ringvirkninger for pasienttilbudet i hele landet.

I det videre prosjektarbeidet vil det bli vurdert – og jeg understreker vurdert – om det vil være hensiktsmessig å gjøre noen grensejusteringer i randsonene mellom Helse Sør og Helse Øst og de tilliggende helseregioner. I praksis vil det innebære grenseområdene mellom Helse Øst og Helse Midt-Norge i den nordlige delen av regionen og mellom Helse Sør og Helse Vest sør i landet. Men jeg vil understreke så sterkt jeg kan: Ingen konklusjoner er trukket, så det er ingen grunn til å få panikk i denne saken.

Utredningsarbeidet er ikke påbegynt. Det er derfor ikke konkludert med at det vil bli endringer på sikt som følge av disse vurderingene, verken for Flekkefjord sjukehus eller for andre sjukehus. Vi har kunnskap om, slik også spørreren er inne på, at det over lengre tid har vært jobbet med å få til gode og tverrgående tilbud – på tvers av tidligere fylkesgrenser. Et godt eksempel er Sørlandet sykehus og utviklinga av sjukehustilbud på tvers av Agder-fylkene. Slike erfaringer mener jeg er nyttige å ha med seg i det utredningsarbeidet vi nå skal gå i gang med.

Åse M. Schmidt (FrP) [13:31:44]: Jeg takker for svaret.

Nå er det jo slik at verken pasientorganisasjonene, tilsatte eller kommunene i Lista-regionen ønsker en overflytting. Sykehuset i Flekkefjord er, som statsråden sikkert vet, et moderne sykehus med høyt faglig nivå og også en veldig viktig brikke i nettopp Sørlandets sykehusstruktur.

Nå er det dessverre skapt usikkerhet og bekymring i befolkningen om sykehusets framtid. Flekkefjord sykehus, som driver med overskudd, er nok redd for – med de økonomiske rammene innen foretakene som er knappe, og som vi vet skal kuttes ytterligere – at sykehuset kan bli en salderingspost på budsjettet, særlig fordi det ligger i utkanten av begge disse helseforetakene. Hva tenker statsråden om det?

Statsråd Sylvia Brustad [13:32:28]: La meg først få tilbakevise at det skal kuttes ytterligere. Det er det motsatte som er tilfellet, ved at Regjeringa har foreslått å bevilge 800 mill. kr mer til sjukehusene for inneværende år – det kommer til Stortinget om kort tid. Det er altså mer penger til sjukehusene.

Men til den konkrete saken: Jeg tar med meg det representanten Schmidt sier. Vi er kjent med det arbeidet som lenge har pågått, og hvor viktig Flekkefjord sjukehus er. Det skal ikke skapes noe usikkerhet om det. Jeg vet at det har vært store omstillinger ved sjukehuset, og i den delen av landet, så alle disse tingene tar vi selvfølgelig med oss når vi nå vurderer dette.

Jeg tror ikke at en her skal trekke noen forhastede slutninger, for jeg har ikke konkludert med at det skal gjøres noen endringer her. Men i alle prosesser er det viktig å ha tenkt igjennom disse tingene når spørsmålene reises.

Åse M. Schmidt (FrP) [13:33:19]: Nå har man vært innom økonomi i de fleste av spørsmålene til statsråden. Det har vært snakk om midler til utstyr, til forskning, til bedre kvalitet – man har ikke nevnt kortere kø, men det ligger implisitt i det. Bør vi ikke nå gi foretakene en mulighet til en ny start – og slette deler av eller hele sykehusgjelden?

Statsråd Sylvia Brustad [13:33:44]: Jeg føler at dette er litt utenfor hovedspørsmålet, men allikevel svarer jeg gjerne på det.

Vi har fra Regjeringas side gitt en historisk høy bevilgning til sjukehusene. Vi forsterker det ytterligere gjennom det bevilgningsforslaget vi nå har for inneværende år. Vi tar organisatoriske grep, som vi mener er kjempeviktig og avgjørende for utviklinga videre. Så jeg mener at vi gjør mye.

Til spørsmålet om gjeld: Jeg mener det er grunnleggende urettferdig om vi bare skulle si at vi sletter gjelda for alle, for det er ingen tvil om at noen regioner styrer bedre enn andre. De som har mindre gjeld – og som har styrt bedre – vil selvfølgelig føle det urettferdig hvis vi skulle si at nå sletter vi all gjeld. Men det er klart at vi er oppmerksom på situasjonen. Vi følger det nøye. Det er også bakgrunnen for at vi har gitt en tilleggsbevilgning for inneværende år, for å kunne ivareta et forsvarlig pasienttilbud i hele landet.