Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Elisabeth Aspaker (H) [13:26:16]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Bergens Tidende hadde 16. februar en sak der det fremgår at EU er i ferd med å etablere et nytt stort politisamarbeid, bygget på Prüm-traktaten, for å bekjempe terrorisme uten at Norge så langt har meldt sin interesse. Norsk politi ønsker å delta, men Regjeringen har ikke bestemt seg.

Ser ikke statsråden behov for slik norsk deltakelse i internasjonal kamp mot terror, og når kan vi forvente at Regjeringen vil ta stilling til om Norge skal delta i dette viktige politisamarbeidet?»

Statsråd Knut Storberget [13:26:52]: Jeg vil innledningsvis opplyse at Prüm-traktaten ble inngått 27. mai 2005 mellom sju av EUs medlemsland, henholdsvis Tyskland, Østerrike, Frankrike, Spania og Be-Ne-Lux-landene. Etter sin egen ordlyd er traktaten kun åpen for tiltredelse for andre EU-land.

Det tyske formannskapet i EU arbeider for tiden med å få deler av traktaten implementert som en del av EU-regelverket. Siden Prüm-traktaten ikke regnes som relevant i forhold til norsk Schengen-medlemskap, vil heller ikke dette føre til at Norge uten videre vi kunne ta del i de mekanismer som Prüm-traktaten legger opp til med hensyn til politisamarbeid.

Prüm-traktaten representerer en opptrapping av det etablerte nære politisamarbeid i EU, som f.eks. gjennom Europol, der også Norge deltar. Avtalen inneholder en rekke elementer som forutsettes implementert over tid. Etter det jeg kjenner til, har ytterligere ni land utover de opprinnelige sju traktatparter nå erklært at de vil tiltre avtalen.

Den norske delegasjon i Brussel følger utviklingen nøye med hensyn til Prüm-traktaten og for så vidt også det øvrige justispolitiske samarbeidet i Europa. Parallelt med dette foretas det også en løpende vurdering av om – og eventuelt på hvilken måte – Norge kan få en tilslutningsavtale. For tida foreligger det imidlertid ingen avklaring av disse spørsmål.

Elisabeth Aspaker (H) [13:28:18]: Jeg vil takke statsråden for svaret.

Det er svært viktig at Norge ikke blir et såkalt fristed for kriminelle, enten det, som i dette tilfellet, er snakk om terror, eller det, som jeg også har hørt, er snakk om krigsforbrytere som av ulike årsaker kan ta seg til Norge, og som vi egentlig ikke har kontroll over.

Når det er slik at norsk politi på nordiske møter sammen med sine nordiske kollegaer så sterkt anbefaler at man skal gå med her, er mine neste spørsmål: Var den flaggingen, det at den norske politisjefen i nordiske møter har sagt at man vil være med, klarert med statsråden? På hva slags måte vil man følge opp denne saken videre?

Statsråd Knut Storberget [13:29:07]: Som jeg sa i mitt svar, er det slik at dette er et arbeid vi nå har til vurdering. Jeg deler spørrerens oppfatning av at det er viktig at vi deltar i det justispolitiske samarbeid i Europa. Vi hadde formannskapet i Schengen siste halvår, og vi så betydningen av det. Vi ser også betydningen av å være til stede i forhold til de øvrige utfordringer som nå kommer i Europa. Det hersker det ingen tvil om. Det står også en samlet regjering helt klart bak.

Samtidig må jeg si at dette med Prüm-traktaten byr på utfordringer, fordi vi ikke er medlem av EU. Det er liksom ikke bare å melde seg på – det er én ting – noe som gjør sitt til at vi skal være grundige med hensyn til hvordan vi tilnærmer oss både prosess og innhold i dette, slik at vi som sluttsum får det beste resultatet i forhold til vår deltakelse i hele det europeiske justissamarbeidet. Men Regjeringa og Justisdepartementet jobber for øvrig tett sammen med våre kollegaer i Utenriksdepartementet for på en måte å tilnærme oss dette. Dette vil jeg selvfølgelig komme tilbake til Stortinget og orientere om.

Elisabeth Aspaker (H) [13:30:16]: Jeg vil igjen takke statsråden for svaret.

I mitt siste spørsmål vil jeg gå litt videre og spørre om det med utstyrssituasjonen til norsk politi. Det er en realitet at når vi har hatt øvelser, og i visse sammenhenger er det slik at norsk politi … (Presidenten klubber.)

Presidenten: Presidenten må bemerke at oppfølgingsspørsmålet må være relatert til hovedspørsmålet, og anser ikke dette oppfølgingsspørsmålet som relatert til hovedspørsmålet, som gjelder Prüm-traktaten.

Elisabeth Aspaker (H) [13:30:53]: Kan jeg stille et spørsmål om utstyrssituasjonen og terrorbekjempelse?

Presidenten: Nei. Det skal være relatert til hovedspørsmålet.

Da går Stortinget til behandling av spørsmål 22.