Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Dagrun Eriksen (KrF) [11:28:39]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Riksvei 460 i Lindesnes kommune er en tungt trafikkert vei. Næringsaktivitet på GE Healthcare og turisttilstrømming til Lindesnes fyr utgjør en stor belastning på veien. Kommunen vil selv ta på seg å bygge en ny gang- og sykkelsti. Men da det er staten som eier grunnen, er kommunen blitt nektet å ta opp lån under henvisning til kommunelovens begrensninger.

Vil statsråden ta initiativ til å fjerne hindringene slik at denne sterkt behøvde gang- og sykkelstien kan bli bygd?»

Statsråd Åslaug Haga [11:29:26]: Ansvaret for utbygging av gang- og sykkelstier langs riksvei er et statlig ansvar. Dette er slått fast av Stortinget i Nasjonal sykkelstrategi, som ble utarbeidet i forbindelse med St.meld. nr. 24 for 2003-2004 Nasjonal Transportplan 2006-2015. Vegloven legger også ansvaret for drift og vedlikehold av gang- og sykkelvei langs riksvei til staten.

Kommuneloven gir ikke kommuner adgang til å ta opp lån til tiltak som ligger utenfor kommunenes ansvarsområde. Dette hindrer kommuner i å ta opp lån til gang- og sykkelvei eller annen infrastruktur som kommunen ikke har ansvaret for.

Kommuneloven er imidlertid ikke til hinder for at kommuner kan prioritere å bruke egne midler til å finansiere andres investeringer eller eiendom. Kommuneloven gir også adgang for kommuner til å ta opp lån for å finansiere en forskuttert utbygging av statlig infrastruktur. Det forutsettes da at kommunen og staten inngår en avtale om full refusjon av kommunens låneopptak.

Det er mitt syn at det ikke vil være heldig om kommuner skal ha anledning til å ta opp lån til tilskudd til investeringer som andre har ansvaret for, eller investeringer som kommunene ikke eier sjøl. Av hensyn til gjeldsbyrden i kommunal sektor bør kommunenes låneadgang være begrenset til investeringer som kommunene eier sjøl, eller som er knyttet til de tjenestene som kommunene sjøl har ansvaret for. Kommunale låneopptak til andres investeringer innebærer rente- og avdragsutgifter som går på bekostning av kommunenes egen tjenesteproduksjon. Reglene for kommunale låneopptak bør derfor etter min vurdering ikke endres.

Dagrun Eriksen (KrF) [11:31:38]: Jeg takker for svaret.

Etter min mening er dette en problemstilling som gjør at lokale politikere, og ikke minst innbyggerne i Lindesnes, føler seg utrolig frustrerte. Kommunen har også et ansvar for å skape en trygg hverdag for sine innbyggere. På denne veien er det en kolossal trafikkmengde. Det er 1 200 tankbiler som kjører til og fra denne fabrikken, 1 080 av disse frakter brannfarlig, etsende væske, 1 500 trailere frakter gods, 440 ansatte pluss 120 innleide kjører fram og tilbake – og hvis man da plusser på 70 000 turister til Lindesnes Fyr, skjønner man at dette har man bruk for.

Denne kommunen har økonomien i orden, så dette vil ikke være å skyve den økonomiske belastningen over til annen virksomhet eller å ta pengene fra andre tiltak. Men å forlange at dette skal tas av bedriftsmidlene, er ingen løsning på denne saken.

Min utfordring til statsråden er: Kan statsråden, gjerne sammen med samferdselsminister Navarsete, prøve å finne en løsning som gjør at vi kan få en trygg gang- og sykkelsti for Lindesnes-innbyggerne?

Kenneth Svendsen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Åslaug Haga [11:32:48]: Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kjenner den konkrete situasjonen langs rv. 460 i Lindesnes, men det er sjølsagt ikke vanskelig å forstå den frustrasjonen som folk opplever. Jeg skjønner at dette er en meget trafikkert vei, som, uansett hvordan man snur og vender på det, er meget farlig. Det er dessverre situasjonen også andre steder i landet, men det gjør jo ikke situasjonen i Lindesnes noe bedre.

Mitt råd til kommunen er ganske enkelt at de må gå i en dialog med Statens vegvesen for å se om man kan komme fram til en forståelse som innebærer at kommunen finansierer i forkant, men at man har en avtale om at refusjon vil finne sted i ettertid. Det er det systemet vi har. Det er min tilråding til kommunen.

Dagrun Eriksen (KrF) [11:34:00]: Jeg takker for svaret.

Jeg vet også at regjeringspartienes representanter i landsdelen er opptatt av å finne en løsning på denne saken. Jeg skjønner at dette ikke er det eneste stedet hvor dette er et problem, som også statsråden sa. Men ordføreren, barna, innbyggerne og tankbilsjåførene langs riksveien ber om at kommunen selv må få lov til å gjøre denne veien tryggere. Staten vil spare penger, og kommunen vil ta på seg oppdraget, men de trenger å få lov til å ta opp lån. Jeg håper derfor at statsråden og Regjeringen, eventuelt i samarbeid med andre, vil være med på å finne en praktisk løsning for å få til denne veien.

Jeg tar med meg det rådet statsråden har gitt til sørlendingene. Men jeg tror vi som politikere virkelig ville ha tjent på ikke å la oss stoppe av disse formalitetene, men heller vise at her er det politisk vilje til å finne gode løsninger – ikke bare la oss stoppe av prinsipper.

Statsråd Åslaug Haga [11:35:05]: På noen områder må vi ha noen prinsipper, og vi må sørge for at kommuner ikke havner oppi en umulig gjeldssituasjon. Jeg mener at vi gjennom det systemet som er etablert, har åpnet for at det er mulig å finne praktiske løsninger. Kommunen kan altså ta opp lån forutsatt at man har en avtale med Statens vegvesen om refusjon. Jeg håper og tror at man skal kunne finne en løsning gjennom det systemet som vi har i dag. Jeg anbefaler derfor, som jeg allerede har sagt, at man bidrar lokalt for å få en god prosess på skinnene.