Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Laila Dåvøy (KrF) [14:10:37]: Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Ifølge Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon bidrar ordningen med sprøyterom til at rusmiddelmisbrukere setter sterkere doser. I løpet av ett år måtte ambulansetjenesten tilkalles til sprøyterommet 36 ganger pga. overdose. Statsråden har foreslått å forlenge sprøyteromslovens virketid med to år, til desember 2009.

Vil statsråden revurdere hvor lenge sprøyteromsloven skal virke når hun mottar evalueringen av sprøyteromprosjektet fra Statens institutt for rusmiddelforskning?»

Statsråd Sylvia Brustad [14:11:19]: Sprøyterom er ment å være et skadereduserende tiltak. Formålet med sprøyterom er å bidra til økt verdighet for tungt belastede narkotikaavhengige, gi økt mulighet for kontakt og samtaler mellom rusmiddelavhengige og hjelpeapparatet, forebygge infeksjoner og smitte og redusere antall overdoser og overdosedødsfall. Da prøveordninga med sprøyterom ble etablert, ble det besluttet at erfaringsgrunnlaget og virkningene av sprøyterom skulle evalueres. Evalueringa skal undersøke om sprøyterom faktisk kan bidra til å oppnå de uttalte målene med tjenesten, bl.a. å redusere antall overdoser og overdosedødsfall.

Når resultatet av evalueringa foreligger til sommeren, vil vi i Helse- og omsorgsdepartementet vurdere den nøye. Evalueringa vil forhåpentligvis gi et bedre grunnlag for å kunne ta stilling til om sprøyterom bør kunne etableres som en permanent tjeneste eller ikke. Dersom det er aktuelt å legge til rette for sprøyterom som en permanent tjeneste, må det fremmes som et høringsforslag. Dersom vurderinga rundt evalueringa viser at sprøyterom ikke er egnet til å oppnå de uttalte målsettingene for tjenesten, og vi mener sprøyterom ikke bør etableres som en permanent tjeneste, vil prøveordninga bli avsluttet.

Sprøyteromsloven og dens forskrifter gir det rettslige grunnlaget som gjør det mulig å gjennomføre prøveordninga. Loven gir derimot ikke grunnlag for å etablere eller drive sprøyterom utenfor prøveordninga. Dersom prøveordninga avsluttes, vil det ikke være adgang til å etablere eller drive sprøyterom, selv om lovens virketid ennå ikke er avsluttet. Med andre ord: Hvis vi velger å ha permantente ordninger med sprøyterom, og anbefaler det, må vi lage en ny lov.

Laila Dåvøy (KrF) [14:13:11]: Jeg takker statsråden for svaret.

Nå er det slik at flere har vært usikre på hva denne evalueringen kan inneholde, og iallfall har Forbundet Mot Rusgift fryktet at evalueringsrapporten vil belyse mange negative og klanderverdige forholdt rundt sprøyterommet i Oslo, og de har advart departementet mot å forlenge loven. Nå hørte jeg hva statsråden sa: Hvis evalueringen viser at det er negative konsekvenser, og man kanskje ikke skal fortsette med sprøyterom, vil prøveordningen bli avsluttet.

Mitt spørsmål er: Vil statsråden da, når hun ser evalueringen, umiddelbart stoppe ordningen, eller vil hun si at den skal gå i de to årene som gjelder, eller har man tenkt å fremme et høringsforslag? Dette er det også viktig å vite.

Statsråd Sylvia Brustad [14:14:06]: Når vi får evalueringsrapporten, vil departementet gå inn i det. Denne prøveordninga gjelder innenfor den loven som vi nå har for akkurat denne bestemte sprøyteromsordninga. Hvor fort vi kommer til å ta stilling til det, er litt vanskelig for meg å svare på før jeg har sett innholdet i evalueringsrapporten, så det må jeg be om å få komme tilbake til. Men poenget er i hvert fall at dersom en skulle konkludere med at en vil opprette permanente sprøyterom, må det en ny lovendring til. Dersom en kommer til at en avslutter det, avslutter vi det. Men akkurat når dette vil skje, kan jeg ikke nå si helt bestemt. Men vi skal ikke bruke lengre tid på dette enn nødvendig.

Nå er det ikke sikkert at vi får helt bastante ting i denne evalueringsrapporten, det aner jeg ingenting om pr. i dag. Men de som skal utarbeide den, meldte veldig klart at for å få en ordentlig evaluering av ordninga, trengte de litt lengre prøvetid når det gjelder dette sprøyterommet, og det er det vi har gitt dem mulighet til.

Laila Dåvøy (KrF) [14:15:10]: Jeg har i alle fall sett at SIRUS, som driver denne evalueringen, har sagt at de ikke trenger noe mer tid for å gjøre ferdig det oppdraget de har fått av statsråden. Det jeg har reagert på, er den lange tiden man faktisk utvider denne prøveperioden med, og at man skal trenge så lang tid for å vurdere dette. Hvis resultatet er negativt, synes jeg det er oppsiktsvekkende. Jeg ber statsråden om at hun relativt raskt går inn i evalueringen og finner ut om det her er ting som er så alarmerende at man kanskje rett og slett bør stoppe det tidligere.

Jeg har også lyst til å spørre statsråden om en annen ting, og det har med alle disse overdosetallene å gjøre, som vi sikkert er usikre på mange av oss – om de er høyere eller lavere enn det man vil finne i samfunnet for øvrig. Jeg kunne tenke meg å spørre statsråden om det ville vært en idé å kartlegge antallet overdoser generelt i samfunnet, slik at man faktisk kunne sammenliknet med de overdosetallene som man nå får en veldig god oversikt over i evalueringen, vil jeg tro.

Statsråd Sylvia Brustad [14:16:14]: Jeg vil bare gjenta: Jeg vil ikke forhåndskonkludere før jeg har sett rapporten. Det jeg igjen vil si, er at det var noen klare mål med den sprøyteromsordninga. Hvis rapporten skulle vise at vi ikke er i nærheten av de målene, er det gitt hvor vi ender. Hvis rapporten viser det motsatte, er kanskje også svaret gitt. Men det kommer jeg tilbake til når jeg får rapporten.

Når det gjelder SIRUS, har de, i hvert fall etter de opplysninger jeg har fått, hatt et ønske om å få bruke litt lengre tid, slik at de får sett på dette over en lengre periode – men la nå det ligge. Jeg får rapporten til sommeren. Det er ikke veldig lang tid til, det er ikke mer enn en tre måneders tid.

Så har vi et felles mål om å greie å bidra til økt verdighet for den gruppa av mennesker vi her snakker om, og å redusere antallet overdoser og overdosedødsfall. Hvilke tiltak vi da kommer til å sette i verk på bakgrunn av denne rapporten og andre rapporter, kan jeg ikke svare på her og nå, men dette er noe vi kontinuerlig jobber med. Blant annet vil vi i løpet av kort tid presentere en rusplan, hvor selvfølgelig noe av dette vil være temaer som i høyeste grad er berørt.