Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Øyvind Halleraker (H) [12:35:43]: Det kunne være fristende å fortsette den debatten, men jeg skal begrense meg til mitt spørsmål til samferdselsministeren:

«Daglig opplever reisende over Tau-sambandet å ikke komme med ferjen pga. manglende kapasitet. Regularitet er også et stort problem. Pendlerne opplever stadig å komme for sent til jobb, viderereiser med fly og andre avtaler. Næringslivet må spre trafikken utover hele dagen for å komme med ferjen, likevel risikerer de oversitting. Dette fører til ventetid og forsinkelser for transportører og kunder.

Vil statsråden nå ta initiativ, slik at tilfredsstillende ferjemateriell blir satt inn på sambandet?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:36:26]: Sambandet Stavanger–Tau vert drifta i dag med tre ferjer. Eg har vorte opplyst av Statens vegvesen om at dei framleis er i forhandlingar med ferjeselskapet om kva slags ferjer og rutetilbod ein skal ha i sambandet frå 1. mai 2007. Forhandlingane er ikkje avslutta, og eg kan difor ikkje seie noko om resultatet. Det eg kan seie, er at Statens vegvesen og ferjeselskapet prøver å kome til semje om bruk av MF «Rennesøy» i sambandet innafor budsjettrammene som Statens vegvesen har til disposisjon. MF «Rennesøy» er ei av dei fristilte ferjene frå sambandet Mortavågen–Arsvågen. Det er grunn til å presisere at det er avstand mellom partane i forhandlingane, og eg ser det som uheldig å redusere tilbodet i andre riksvegferjesamband til fordel for auka tilbod i Stavanger–Tau.

Dersom MF «Rennesøy» vert sett inn i sambandet, vil kapasiteten verte styrkt med om lag 20 pst. Det vil samstundes sikre ei effektiv reserveferjeløysing for bl.a. sambandet ut til Kvitsøy og Skudeneshavn. Ved bruk av denne ferja i sambandet til Kvitsøy og Skudeneshavn vil anna materiell verte sett inn i Tau-sambandet.

Statens vegvesen vurderer no om sambandet Stavanger–Tau skal konkurranseutsetjast. Ryfylke fastlandssamband er framleis i planleggingsfasen, og kostnadsauke har ført til at byggjestart enno ikkje er fastsett. Målsetjinga i ein eventuell anbodskonkurranse er at sambandet skal tilfredsstille dei langsiktige målsetjingane om standard for ferjedrift som vart presenterte i St.meld. nr. 24 for 2003-2004 Nasjonal transportplan 2006–2015.

Øyvind Halleraker (H) [12:38:06]: Jeg takker for svaret.

Forholdene for de reisende på Tau-sambandet er ikke akseptable, og jeg er glad for at statsråden ser at det er hennes ansvar. Dette er et av de mest typiske pendlersamband i landet av litt størrelse. Det er fullstendig uakseptabelt at det ikke er tilstrekkelig og hensiktsmessig materiell på sambandet. Det er én hurtigferje som trafikkerer ruten i dag. Øvrig materiell er ikke hensiktsmessig. Det skaper store ulemper for de reisende.

Det har i lang tid vært et ønske om en hurtigferje nummer to fra de reisende på ruten. Kan vi nå forvente at de endelig skal bli hørt, og at Regjeringen beslutter at en hurtigferje nummer to skal bygges?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:38:58]: Løyvingane til riksvegferjeføremål i 2007 auka med 137,4 mill. kr. Det er 10,4 pst. samanlikna med vedteke budsjett for 2006. Det seier litt om dei utfordringane me har i ferjesektoren, ikkje minst på grunn av drivstoffkostnader og andre kostnader.

Når det gjeld den omtala ferja, er det ei sak som har vore fremja, og som sjølvsagt er eit budsjettspørsmål. Så det får ein kome tilbake til i dei enkelte års budsjett.

Øyvind Halleraker (H) [12:39:46]: Jeg takker igjen for svaret.

Store bedrifter som Marine Harvest på Hjelmeland og Fiskå Mølle i Strand sender tjue vogntog pr. dag med denne ferjen. Også andre store transportbedrifter er storforbrukere av sambandet. Disse ser selvsagt fram til at Ryfast-forbindelsen skal stå ferdig i 2015 og avløse denne smertens flaskehals. Men inntil det skjer, må det være mulig å gjøre forholdene bedre for transportører, næringsliv og øvrige brukere.

Jeg fikk ikke noe konkret svar på forventingene om å beslutte en ny hurtigferje, men håper at statsråden vil komme tilbake til dette, eventuelt allerede i revidert. Men som også statsråden var inne på, ligger det en storferje ubrukt i Stavanger havn, og jeg vil spørre statsråden konkret om hun vil engasjere seg for at denne kan settes inn i sambandet.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:40:43]: Som eg refererte til i mitt hovudsvar, arbeider Statens vegvesen for å finne ei løysing, slik at MF «Rennesøy» kan setjast inn i sambandet. Når Statens vegvesen gjer det, gjer dei det på vegner av statsråden, og statsråden er særs godt informert om dei store utfordringane me har på dette sambandet, ikkje minst gjennom vår eigen parlamentariske leiar, Meltveit Kleppa, og medlemen av transport- og kommunikasjonskomiteen, Langeland. Kunnskapane om utfordringane er gode, og me prøver å finne gode løysingar på dei.

: