Stortinget - Møte tirsdag den 15. mai 2007 kl. 10

Dato: 15.05.2007

Voteringer

Etter at det var ringt til votering, uttalte

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt frem syv forslag. Det er

  • forslagene 1–5, fra Øyvind Halleraker på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 6, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 7, fra Øyvind Halleraker på vegne av Høyre

Forslag nr. 6, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen overføre saken om heving av U-864 og fjerning av kvikksølv i havet ved Fedje i Hordaland, fra Fiskeri- og kystdepartementet til Miljøverndepartementet.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 80 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.18.32)

Presidenten: Forslagene nr. 1–5, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede og etablere et bedre beslutningsgrunnlag for håndteringen av miljøtrusselen fra U-864, utenfor Fedje i Hordaland.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at beslutningsgrunnlaget for håndteringen av miljøtrusselen fra U- 864, utenfor Fedje i Hordaland, inneholder en bred konsekvens- og risikoanalyse av problemstillingene som er reist av de impliserte fagmiljøer og omtalt i innstillingen.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at utredningen for håndteringen av miljøtrusselen fra U-864, utenfor Fedje i Hordaland, inneholder ulike alternative hevingsmetoder og konsekvensene av disse, og egne risikoanalyser for hvert enkelt hevingsalternativ.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at konklusjonen fra utredningen for håndteringen av miljøtrusselen fra U-864, utenfor Fedje i Hordaland, legges fram for Stortinget i egen sak som også omtaler administrative og økonomiske konsekvenser.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen snarest sørge for avklaring av Statens forurensningstilsyns rolle når det gjelder tiltak mot forurensning i regi av ulike departement og orientere Stortinget om dette på egnet måte.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 55 mot 47 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.18.56)Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:33 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Bård Hoksrud, Tord Lien og Arne Sortevik om fjerning av kvikksølv i vrak etter ubåt U864 – avvises.

Presidenten: Her foreligger et alternativt forslag, forslag nr. 7, fra Høyre. Forslaget lyder:

«Dokument nr. 8:33 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Bård Hoksrud, Tord Lien og Arne Sortevik om fjerning av kvikksølv i vrak etter ubåt U 864 – vedlegges protokollen.»

Jan Sahl (KrF) (fra salen): Kristelig Folkeparti har varslet at vi vil støtte forslaget fra Høyre.

Borghild Tenden (V) (fra salen): Det samme gjelder Venstre.

Arne Sortevik (FrP) (fra salen): Og det samme gjelder Fremskrittspartiet.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre ble komiteens innstilling bifalt med 55 mot 46 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.19.55)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt frem 2 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Bård Hoksrud på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 2, fra Bård Hoksrud på vegne av Fremskrittspartiet

Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en oversikt over hvorvidt det er tilstrekkelig depotdekning, utstyr og tilstand på materiellet som sikrer ønsket beredskapsnivå ved alle kyststrekninger hvor skipstrafikken, vær- eller andre forhold tilsier slik beredskap.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 74 mot 25 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.20.27)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet og Høyre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at oljeverndepot på Fedje reetableres så snart som mulig og innen 1. august 2007.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 68 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.20.46)Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:34 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Bård Hoksrud, Tord Lien og Arne Sortevik om å gjenopprette hoveddepot for oljevernberedskap på Fedje – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten har Tord Lien satt frem et forslag på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i høstsesjonen 2007 fremme for Stortinget en egen forpliktende opptrappingsplan for opprydding i forurensede sedimenter.»

Forslaget tas opp til votering.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 54 stemmer mot og 48 stemmer for forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Rune Skjælaaen (Sp) (fra salen): Jeg stemte feil.

Presidenten: Da korrigeres stemmetallene til 55 stemmer mot og 47 stemmer for forslaget. Med disse stemmetall er forslaget forkastet.

Komiteen hadde innstilt:

St.meld. nr. 14 (2006-2007) – sammen for et giftfritt miljø – forutsetninger for en tryggere fremtid – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt frem åtte forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Tord Lien på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 3 og 4, fra Tord Lien på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslagene nr. 5–8, fra Tord Lien på vegne av Fremskrittspartiet

Forslag nr. 8, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Sandsfjorden opprettes som nasjonal laksefjord med yttergrense Jelsa–Vardnes.»

Høyre har varslet at de vil støtte dette forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 69 mot 33 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.22.55)

Presidenten: Forslagene nr. 5–7, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre NINAs villlaksprosjekter de nødvendige rammevilkår for å opprettholde «Miljøtilpasset vassdragutbygging» også kjent som «Mer kraft og mer laks».

Prosjektet forutsetter at det også sikres videre drift på forskningsstasjonen på Ims i Rogaland.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen redusere tiltakskravet for bekjempelse av lakselus til 0,2 kjønnsmodne hunnlus i månedene april-juli.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber om at Regjeringen i forskriftene gir smoltanlegg med dobbelt rømmingssikring i nasjonale laksefjorder de samme driftsvilkår, herunder rom for økt ferskvannstilgang og produksjonsøkning, som smoltanlegg utenfor nasjonale laksefjorder.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 79 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.23.16)

Presidenten: Forslagene nr. 3 og 4, fra Fremskrittspartiet og Høyre, tas opp til votering.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sette i verk en helhetlig evaluering av de trusler villaksen står overfor og de tiltak myndighetene har satt i verk.

Ett av formålene med en slik evaluering skal være å kartlegge om passivt arealvern i fjord og elv er et godt og tilstrekkelig virkemiddel for vern av villaksen.

Evalueringen bør koordineres av en uavhengig forskningsaktør som ikke aktivt deltar i forvaltningen av villlaksen.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen evaluere effekten av de nasjonale laksefjorder og laksevassdrag som ble opprettet av Stortinget ved behandlingen av St.prp. nr. 79 (2001-2002), jf. Innst. S. nr. 134 (2002-2003), og presentere denne evalueringen for Stortinget på et egnet måte.

Formålet med en evaluering er å se om nasjonale laksevassdrag og -fjorder er et treffsikkert virkemiddel for å beskytte den atlantiske villaksen i forhold til andre aktuelle virkemidler før en eventuelt går videre med neste runde med nasjonale laksevassdrag og -fjorder. Inntil en slik evaluering er ferdigbehandlet av Stortinget, opprettes det ingen flere nasjonale laksevassdrag og laksefjorder utover de som ble opprettet ved behandlingen av St.prp. nr. 79 (2001-2002), jf. Innst. S. nr. 134 (2002-2003).»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 68 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.23.36)

Presidenten: Forslagene nr. 1 og 2, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2008 komme tilbake til Stortinget med en plan for hvordan Regjeringen vil følge opp den såkalte «ideal-planen» for bekjempelse av Gyrodactylus salaris frem mot 2010.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2008 komme tilbake til Stortinget med en plan for hvordan Regjeringen vil følge opp arbeidet med rømming, særlig gjennom Rømmingskommisjonens arbeid, samt støtte forskningsprosjekter som kan redusere konsekvensen av rømminger av anadrom laksefisk.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 55 mot 47 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.24.00)Komiteen hadde innstilt:

I

Det opprettes 15 nasjonale laksevassdrag og 8 nasjonale laksefjorder i tillegg til de 37 nasjonale laksevassdragene og 21 nasjonale laksefjordene som er opprettet i Innst. S. nr. 134 (2002-2003).

Følgende nasjonale laksevassdrag opprettes:

Mandalselva Vest-Agder
Bjerkreimselva Rogaland
Suldalslågen Rogaland
Vosso Hordaland
Nærøydalselva Sogn og Fjordane
Lærdalselva Sogn og Fjordane
Nausta Sogn og Fjordane
Orkla Sør-Trøndelag
Nidelva Sør-Trøndelag
Verdalselva Nord-Trøndelag
Namsen Nord-Trøndelag
Vefsna Nordland
Ranaelva Nordland
Beiarelva Nordland
Kongsfjordelva Finnmark

Følgende nasjonale laksefjorder opprettes i henhold til angitte yttergrenser:

LindesnesMannefjorden Vest Agder
(Lindesnes – Fugløya, grense mot åpent hav følger grunnlinjen)
Sandsfjorden Rogaland
(Austbø – Jelsa og Vardnes – Breidvik)
Fjordene ved Osterøy Hordaland
(Molviki – Tysso og Skreaneset – Olsnesnipa)
Førdefjorden Sogn og Fjordane
(Flokenes – Horneneset)
Vefsnfjorden Nordland
(Leinesodden – Sandnessjøen og Hamnes – Bjørga)
Ranafjorden Nordland
(Leirholmen – Velsvåg)
Beiarfjorden Nordland
(Kvarsnes – Hamnes og Røsnes – Nordsandnes)
Kongsfjorden Finnmark
(Nålneset – Vesterneset, grense mot åpent hav følger grunnlinjen)

Presidenten: Her må det gjøres en korrigering i innstillingens forslag til vedtak: Under overskriften «nasjonale laksefjorder opprettes i henhold til angitte yttergrenser:» skal Førdefjorden (Flokenes – Horneneset) i Sogn og Fjordane utgå av vedtaket.

Dette dekkes opp av det som står i forslag til vedtak i V.

Votering:Komiteens innstilling til I – med den foretatte rettelse – ble bifalt med 69 mot 33 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.24.55)Videre var innstilt:

II

I de nasjonale laksevassdragene og laksefjordene skal laksen sikres en særlig beskyttelse.

III

Beskyttelsesregimet i de nasjonale laksevassdragene og laksefjordene som er opprettet i Innst. S. nr. 183 (2006-2007) og i Innst. S. nr. 134 (2002-2003) skal være i samsvar med kapittel 6.1 og 6.3 i St.prp. nr. 32 (2006-2007).

IV

Det tillates ikke oppdrett med laksefisk innenfor den nasjonale laksefjorden Tanafjorden.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 80 mot 22 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.25.16)Videre var innstilt:

V

Førdefjorden opprettes som nasjonal laksefjord med den samme yttergrense som den tidligere midlertidige sikringssonen i fjorden.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig vedtatt.

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten er det satt frem fem forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Karin S. Woldseth på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre

  • forslagene nr. 3–5, fra Karin S. Woldseth på vegne av Fremskrittspartiet

Forslagene nr. 3–5, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om fremme en egen sak om automatisk delt omsorg og ansvar i tråd med FNs barnekonvensjon.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge vekt på at utregning av bidrag skal hvile på reell inntekt for bidragspliktig og -mottaker.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede klasse 2-beskatning også for bidragspliktig.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.26.21)

Presidenten: Forslagene nr. 1 og 2, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre, tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta hensyn til svingende inntekt for bidragspliktig og -mottaker på en mest mulig hensiktsmessig måte.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede og legge frem konkrete tiltak mot samværssabotasje. Slik sabotasje bør få konsekvenser.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble med 64 mot 38 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.26.40)Komiteen hadde innstilt:

St.meld. nr. 19 (2006-2007) – om evaluering av nytt regelverk for barnebidrag – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Voteringa i ei sak finst i slutten av referatet for kvar enkelt sak.