Stortinget - Møte torsdag den 4. oktober 2007 kl. 10

Dato: 04.10.2007

Formalia

Presidenten: Presidenten i New Zealands parlament, Margaret Wilson, er på offisielt besøk i Norge. Hun og hennes delegasjon er til stede på galleriet, og det er en stor glede for meg å ønske dem velkommen til Stortinget. New Zealand og Norge er langt fra hverandre geografisk, men vi står nær hverandre på alle andre måter, og det vil sikkert dette besøket bekrefte.

Velkommen skal dere være! (Applaus i salen)

Representantene Morten Høglund, Heidi Sørensen, Erling Sande og Sigvald Oppebøen Hansen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Finnmark fylke, Kirsti Saxi, har tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representantene Jan Arild Ellingsen og Per Ove Width om permisjon i tiden fra og med 4. oktober til og med 10. oktober – begge for å delta i NATOs parlamentariske forsamlings 53. sesjon i Reykjavik

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Jan-Henrik Fredriksen fra og med 5. oktober og inntil videre

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden: For Finnmark fylke: Bjørn Sturla OddenFor Nordland fylke: Torill Ø. HanssenFor Vestfold fylke: Jan Fredrik Vogt

  • 3. Jan Fredrik Vogt innvelges i Lagtinget for den tid han møter for representanten Per Ove Width.

Presidenten: Torill Ø. Hanssen og Jan Fredrik Vogt er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges to settepresidenter for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Sigvald Oppebøen Hansen og Gunn Olsen.

– Andre forslag foreligger ikke, og Sigvald Oppebøen Hansen og Gunn Olsen anses enstemmig valgt som settepresidenter for Stortingets møte i dag.

Statsråd Helga Pedersen overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).

Presidenten: Representanten Martin Engeset vil framsette et representantforslag.

Martin Engeset (H) [10:03:45]: På vegne av representantene Øyvind Halleraker, Trond Helleland, Kari Lise Holmberg og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag om å ta vannveiene inn i Nasjonal transportplan.

Presidenten: Representanten Trond Helleland vil framsette et representantforslag.

Trond Helleland (H) [10:04:15]: På vegne av representantene Erna Solberg, Øyvind Halleraker og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om å innføre minstegrense for reasfaltering.

Presidenten: Representanten Inge Lønning vil framsette et representantforslag.

Inge Lønning (H) [10:04:47]: På vegne av representantene Martin Engeset, Sonja Irene Sjøli og meg selv har jeg gleden av å fremsette forslag om tiltak for å sikre raskere helsehjelp og redusere sykefravær.

Presidenten: Representanten Elisabeth Aspaker vil framsette et representantforslag.

Elisabeth Aspaker (H) [10:05:17]: På vegne av representantene André Oktay Dahl, Jan Tore Sanner, Kari Lise Holmberg, Peter Skovholt Gitmark og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag om bedre forebyggende tiltak, tidligere og tydeligere reaksjon overfor barn og unge som er i risikosonen for å utvikle en kriminell løpebane.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.