Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2007 kl. 10

Dato: 07.11.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Leif Helge Kongshaug (V) [13:30:51]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«I den siste tiden har det dessverre vært dødsulykker og flere nestenulykker i «dødsleia» på Møre. Ifølge avisen Fiskaren inntraff to nestenulykker på sunnmørskysten bare i løpet av ei uke i slutten av oktober. På grunn av økt trafikk av større fartøy nær og langs kysten har situasjonen for sjarkflåten forverret seg kraftig de siste årene.

Hvilke tiltak vil statsråden, eventuelt i samarbeid med andre statsråder, sette inn for å bedre sikkerheten for fiskerne på Mørekysten?»

Statsråd Helga Pedersen [13:31:33]: Først vil jeg si at det er et svært viktig tema representanten Kongshaug her tar opp.

En god sikkerhet for fiskerne og for alle andre som ferdes på sjøen, avhenger av at mange forskjellige elementer virker sammen.

Den grunnleggende forutsetningen for sikkerheten til alle som ferdes til sjøs, er at sjøveisreglene overholdes. Sjøveisreglene er sjøens trafikkregler. De bestemmer hvordan fartøyene skal navigere og manøvrere slik at kollisjoner unngås, og det er den enkelte sjøfarende som er ansvarlig for at reglene overholdes. Andre tiltak for å styrke sjøsikkerheten bygger på og kommer i tillegg til sjøveisreglene.

Innføringen av antikollisjonssystemet AIS, Automatisk Identifikasjons System, er ett viktig tiltak for å øke sikkerheten til sjøs. Det er et system som automatisk gir informasjon til andre fartøyer i farvannet om eget fartøys identitet, kurs og hastighet. I dag er det stilt krav om at fiskefartøyer med en lengde på mer enn 45 meter skal ha AIS. I forbindelse med EUs arbeid med den såkalte tredje sjøsikkerhetspakken er det foreslått å skjerpe kravet om AIS på fiskefartøyer, slik at AIS blir obligatorisk for fiskefartøyer som har en lengde på 15 meter eller mer. Norge har støttet dette forslaget, som innebærer at både fiskefartøyene og laste- og tankfartøyene som går i trafikk langs kysten, får en bedre oversikt over hvilke andre fartøyer som befinner seg i farvannet.

For særlig utsatte områder har Fiskeri- og kystdepartementet fastsatt særskilte seilingsregler for å forebygge faren for kollisjoner og grunnstøtinger. Farvannene utenfor Ormen Lange-anlegget på Nyhamna på Møre er et slikt område. Seilingsreglene for dette området stiller bl.a. krav om at tankskipene som skal til eller fra Nyhamna, skal gi melding over VHF-radioen til andre fartøyer i farvannet. Det er gitt pålegg om at alle fartøyer i farvannet skal lytte på angitte VHF-kanaler, slik at de kan motta meldinger om tankskipenes bevegelser. Det er også satt krav om at tankskipenes assistansefartøy skal gi lyssignal som varsler andre fartøyer i området, og at tankskipene selv skal gi signal som varsler om nedsatt manøvreringsevne. Det er også fastsatt begrensninger i hvilke farleder tankskipene kan benytte, og skipene skal bruke los.

Fiskeri- og kystdepartementet og Kystverket viderefører også arbeidet med etablering av seilingsleder utenfor territorialfarvannet. Slike leder skal godkjennes av FNs sjøfartsorganisasjon, IMO, og ble etablert for strekningen Vardø–Røst fra 1. juli i år. Formålet med seilingsleden er å hindre grunnstøtinger, ved at man flytter trafikk som går langs kysten, lenger ut, og å hindre kollisjoner. Kystverket arbeider nå med et forslag om seilingsleder også på Vestlandet. Ved plasseringen av slike leder må det bl.a. tas hensyn til både petroleumsvirksomheten og fiskeriaktiviteten på Vestlandet, herunder Mørekysten.

Det er slik sett allerede etablert særlige seilingsregler som skal ivareta sikkerheten knyttet til trafikken til og fra Ormen Lange-anlegget på Nyhamna på Møre. Vi arbeider også med forslag til seilingsleder utenfor Vestlandet, som nevnt. Hensynet til fiskeriene og sikkerheten til fiskerne er helt sentralt i denne sammenheng.

Leif Helge Kongshaug (V) [13:35:11]: Jeg takker statsråden for et grundig svar.

Jeg er opptatt av å være noe mer konkret når det gjelder farvannet utenfor Mørekysten, som er et farlig farvann. Vi må kanskje fokusere mer på sjøtrygghet utenfor nettopp denne delen av landet. Det er positivt at det er utarbeidet nye seilingsleder for farvannet ved Nyhamna i forbindelse med Ormen Lange-anlegget.

I Norge har vi fem trafikksentraler. Dessverre er det ingen slike trafikksentraler mellom Fedje og Vardø. Trafikksentralene har som hovedoppgave å forebygge farlige situasjoner. Grunnlaget for en trafikksentral for den nevnte delen av landet – Mørekysten – er godt dokumentert. Mitt spørsmål vil være konkret: Vil statsråden sette på dagsordenen, utgreie og legge til rette for at det blir etablert en trafikksentral lokalisert til Møre og Romsdal?

Statsråd Helga Pedersen [13:36:14]: Når vi jobber med sjøsikkerhet, er jeg veldig opptatt av at vi bruker de ressursene vi har til rådighet, mest mulig målrettet. Det vil bl.a. innebære at dagens trafikksentraler er best mulig utstyrt, og at flåten som ferdes langs kysten, har AIS-utstyr montert om bord. På den måten kan de trafikksentralene som eksisterer i dag, og som følger trafikken langs hele kysten, følge bevegelsene til små og store båter, og båtene vet om hverandre.

Jeg mener at det er viktig å prioritere å styrke og videreutvikle de tiltakene vi allerede har satt i gang, før vi setter i gang store og kostnadskrevende prosjekter.

Leif Helge Kongshaug (V) [13:37:05]: Jeg takker også for dette svaret.

Jeg tror vi kan være enige om at det er en veldig stor avstand mellom Fedje og Vardø, med farlige havstrekninger. En trafikksentral burde her vært vurdert. Jeg håper at det kan bli gjort.

Fiskeri- og kystministeren var inne på det å flytte skipstrafikken lenger ut, få seilingsledene lenger unna land. Det er viktig, ikke minst i områder der det er stor fiskeriaktivitet og oljeaktivitet. I tilfelle det skulle skje en ulykke, er det også veldig viktig at skip med last er lengst mulig fra land med tanke på beredskapshensyn og omrømmingstid.

Nå sa statsråden at det blir arbeidet med dette når det gjelder Vestlandet. Jeg vil gjerne at statsråden er litt mer konkret, og stiller spørsmålet: Vil statsråden arbeide for at trafikken forbi Møre og Romsdal og den farlige havstrekningen rundt Nordvestlandet blir en del av den framtidige skipsleia lenger vest?

Statsråd Helga Pedersen [13:38:19]: Det skal etableres seilingsleder utenfor Vestlandet, også utenfor Mørekysten. Nøyaktig hvor de seilingsledene blir plassert, er det for tidlig å si noe om i dag. Det jobber Kystverket med nå.

Da man fastsatte seilingsledene mellom Vardø og Røst, var det en prosess der man hadde dialog med de berørte næringene – man hadde også en bred høringsprosess – for å se hvor det var mest hensiktsmessig å plassere ledene. Vi endret det opprinnelige forslaget fra Fiskeri- og kystdepartementet etter at forslaget hadde vært på bred høring. Her skal det plasseres leder, og vi skal gjøre det i tett dialog med de berørte partene.