Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10

Dato: 21.11.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Ingebrigt S. Sørfonn til utanriksministeren, vil bli svara på av miljø- og utviklingsministeren på vegner av utanriksministeren.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [12:02:46]: Lat meg innleiingsvis seia at eg er takksam for at statsråd Solheim ville svara på spørsmålet i utanriksministeren sitt fråvær. Dette er faktisk eit spørsmål det hastar med å få avklart. Spørsmålet lyder slik:

«Fleire norske organisasjonar samlar inn klede og medisinsk utstyr som så vert sendt inn i Russland. Hjelpa er viktig, og vert sett stor pris på. Mykje av transporten går via Finland. No har Finland teke til med å krevja toll når ein norsk trailer med hjelpesendingar kryssar grensa. Dermed kan heile dette viktige hjelpearbeidet stansa opp.

Kva vil utanriksministeren gjera for å hindra at dette viktige hjelpearbeidet ufrivillig vert stansa?»

Statsråd Erik Solheim [12:03:30]: La meg først si at både utenriksministeren og jeg selv setter stor pris på at representanten Sørfonn tar opp denne typen spørsmål på vegne av frivillige organisasjoner, som gjør en veldig viktig innsats, og som fortjener at det ikke legges byråkratiske eller andre hindringer i veien for dem.

Hjelpesendinger til Russland har spesielt i tidligere tider vært et veldig viktig innslag i de norsk-russiske forbindelser. Frivillige organisasjoner og enkeltpersoner har gjort en stor og fortjenstfull innsats. Særlig mot slutten av 1990-årene var det stort behov for humanitær bistand utenfra, og i disse årene ble det gitt betydelige summer til ulike tiltak over Utenriksdepartementets budsjetter. Nå er situasjonen bedre i Russland med hensyn til organisasjon/økonomi. Det er vel også en av grunnene til at president Putin har en så sterk stilling i landet. Mye er kommet i gjenge igjen på en måte det ikke var tidligere. Men det er fortsatt stor fattigdom blant deler av Russlands befolkning, og det er mange som faller utenfor det velferdssystemet som eksisterer. Den velstandsveksten som mange russere har tatt del i, har ikke alle tatt del i, og den har vært ujevnt fordelt. Men det russiske samfunnet er nå i stand til å hjelpe seg selv og svake grupper i større grad enn det som var tilfellet hvis vi går f.eks. ti år tilbake i tid. Det er derfor heller ikke det samme behovet for humanitær bistand som tidligere. Dette er grunnen til at Utenriksdepartementet ikke lenger bidrar økonomisk til hjelpesendinger.

Det er likevel en fin ting at enkeltpersoner i Norge ønsker å gjøre en innsats for å nå den fattige delen av den russiske befolkningen. De eksemplene som her gis, at grensepassering gjennom Finland skal vanskeliggjøre det, er beklagelig.

Fra Utenriksdepartementets side har vi tatt opp denne saken med finsk tollvesen og med finske utenriksmyndigheter. De viser til at det etter finske regler ikke skal kreves toll for hjelpesendinger i transitt til Russland. Dersom det likevel har skjedd, kan det ifølge finske myndigheter bero på misforståelser eller feiltolking av regelverket. For at saken skal kunne undersøkes, må det framskaffes detaljerte opplysninger om den eller de transporter det gjelder. Og for å være veldig praktisk og avvike et sekund fra det manuset jeg har her, la meg bare foreslå, rett og slett, at representanten i kontakt med de hjelpeorganisasjonene det gjelder, får satt opp i en e-post eller på annen måte en detaljert gjennomgang av de problemene de har møtt. Send den til meg, så skal jeg sørge for at dette blir forsvarlig behandlet i Utenriksdepartementet, og at vi skal få tatt det opp med finske myndigheter og se om vi kan være behjelpelige.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [12:06:04]: Dette var veldig godt å høyra. Eg set pris på ein slik uformell tone, for det er jo på den måten slike saker må løysast. Eg kan berre bekrefte at sjølv om situasjonen er betre i Russland, er det eit veldig stort behov for desse hjelpesendingane. Det er stor etterspørsel, så presset frå Russland for å få tak i sendingane er veldig stort.

Eg kjenner til at det er ein konvensjon mellom Finland og Noreg om tollfridom for hjelpesendingar. Dette har dei hjelpeorganisasjonane som kryssar grensa, òg sagt til tollmyndigheitene, men dei er på ein måte ikkje villige til å ta omsyn til det. Så dersom dette kan verta skjerpa inn, er det veldig bra. Hjelpesendingane har gått føre seg ei stund, og det er litt av eit apparat som er etablert. Det er transittlager i Finland, det er i samarbeid med finsk diakoni osv., så dette er eit apparat som fungerer.

Eg er veldig glad for dei positive signala som er gjevne her, slik at me kan satsa på at dette finn si løysing på ein god måte.

Statsråd Erik Solheim [12:07:07]: Vi har felles interesse, representanten Sørfonn og Regjeringen, av å finne løsning på dette, dels fordi det fortsatt er mange hjelptrengende i Russland – selv om det økonomisk går bedre, er det et stort antall russere som trenger hjelp – og dels for å gi et praktisk håndslag til norske borgere som gjør en fortjenstfull, idealistisk innsats av en type vi ønsker mer av, og ikke mindre av. De fortjener også assistanse og hjelp.

Det er selvsagt slik at om vi får tatt opp en sak med finske myndigheter, vil det – som i alle andre land – alltid være et sprang derfra til den konkrete håndhevingen av tollere på bakken. Vi skal gjøre det vi kan, for å ta saken opp. Den praktiske måten er at disse organisasjonene da gir en detaljert gjennomgang av de problemene de har møtt, og så skal vi se om finske myndigheter responderer positivt på det og gjør noe med det.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [12:08:00]: Det er alltid litt farleg å takka med atterhald, men eg vågar nesten å gjera meg til talsmann for hjelpeorganisasjonane her.

Dersom dette kan løysa seg slik, vil eg takka på vegner av hjelpeorganisasjonane, for dette er eldsjeler som verkeleg brukar tid og krefter på noko som dei trur på og brenn for. Når dei kan få kjenna ein slik velvilje og ei slik hjelp frå myndigheitene, er det klårt at det er med og gjev ein utruleg inspirasjon i det arbeidet dei gjer.

Det er litt unaturleg, men med visse atterhald vil eg få takka statsråden for den imøtekomande haldninga.

Statsråd Erik Solheim [12:08:37]: Jeg har mange hatter, men jeg kan ikke love noe på vegne av Finland – det er helt klart. Men jeg kan love at vi skal gjøre hva vi kan for å løse disse problemene på en fornuftig måte med Finland. Så får vi håpe at det bærer.

Takk for en fornuftig og nyttig utveksling.