Stortinget - Møte onsdag den 19. desember 2007 kl. 10

Dato: 19.12.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Åse M. Schmidt (FrP) [13:18:11]: Jeg vil gjerne stille et spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Det er med stor undring jeg ser at Mandal sykehus står i fare for å bli lagt ned. Nå er det foreslått full avkorting for all ISF-finansiering av dagrehabilitering, noe som vil ramme enheten fullstendig. Kostbar oppbygging og nedbygging av et så effektivt og bredt tilbud er svært uheldig for pasienter og ansatte, særlig når tilsvarende tilbud ikke finnes.

Hvilke muligheter skal disse pasientene gis i fremtiden, og hva vil statsråden gjøre for å unngå at dette tilbudet og dermed hele sykehuset i Mandal blir lagt ned?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:18:44]: Innsatsstyrt finansiering utgjør som kjent en betydelig andel av sjukehusenes inntektsgrunnlag. Det er derfor viktig at både de regionale helseforetakene og helseforetakene lokalt setter seg inn i de kravene som gjelder for å kunne registrere aktivitet som ISF-aktivitet.

Under behandlingen av St.prp. nr. 47 for 1999-2000, Om sykehusøkonomi og budsjett 2000, sluttet Stortinget seg til et forslag fra Regjeringa om å opprette et rådgivende medisinsk utvalg for å bistå departementet, etter 2006 Sosial- og helsedirektoratet, i medisinsk-faglige spørsmål knyttet til registrering og kvalitetskontroll av medisinske data. Det er det som kalles Avregningsutvalget. Det er også etablert rutiner for å sikre at det fastsatte regelverket følges opp. Endringer i forbindelse med årsavregninger, bl.a. basert på anbefalinger fra Avregningsutvalget, skjer rutinemessig når all informasjon foreligger for hele året, dvs. oktober/november året etter.

I forbindelse med årsavregningen for 2006 har Sosial- og helsedirektoratet tilrådd at utbetalingene til de regionale helseforetakene reduseres med netto om lag 88 mill. kr i ISF-avregningen for 2006. Reduksjonen er hovedsakelig knyttet til feilregistrering av dagrehabilitering.

Direktoratets anbefaling støtter seg til Avregningsutvalgets vurderinger og anbefaling, bl.a. en større gjennomgang av registrering av dagbehandling innen rehabilitering i 2006. Gjennomgangen viser at mange sjukehus og institusjoner ikke har oppfylt de krav som regelverket setter for refusjonsutbetaling for dette spesielle fagområdet. Tjenester som skulle vært finansiert gjennom poliklinisk takst, som er lavere enn ISF-refusjon, er feilaktig kommet inn i utbetalingsgrunnlaget som dagbehandling. Det er også stor variasjon i registreringspraksis mellom regionale helseforetak på dette området.

Rehabilitering er et svært viktig område, og det er svært viktig med likeverdig finansiering av rehabiliteringstjenester over hele landet. Jeg vil understreke at det ikke er stilt spørsmål ved kvaliteten på tilbudet. De regionale helseforetakene har ansvaret for å sikre at gode rehabiliteringstilbud opprettholdes i tråd med krav om å prioritere rehabilitering i oppdragsdokumentene for 2007.

Når det gjelder spørsmålet om framtida til rehabiliteringsavdelinga i Mandal, vil jeg vise til budsjettprosessene ved Sørlandet sykehus og Helse Sør-Øst. Det endelige budsjettet for 2008 i Helse Sør-Øst er ennå ikke formelt styrebehandlet.

Åse M. Schmidt (FrP) [13:21:24]: Jeg takker for svaret.

Nå er det jo sånn at styret i Helse Sør-Øst viser til sine uttalelser om krav til budsjettbalanse, at dette ikke står i forhold til oppdragsdokumentet, hvor rehabilitering og nedleggelse av lokalsykehus skal skjermes.

Sørlandet sykehus hadde styremøte nå på mandag, og da ble vedtaket om at Mandal sykehus skulle legges ned, utsatt. Vil statsråden sørge for at oppdragsdokumentet følges, for her virker det som om det kan være et sprik mellom det som er ønskelig, og det som står i oppdragsdokumentet om kravet til å holde budsjettet. Og i tilfelle ja, skal dette gjøres ved kutt i andre pasienttilbud eller ved at f.eks. ISF-tilskuddet for rehabilitering kan økes?

Statsråd Sylvia Brustad [13:22:16]: For det første skal det ikke herske noen tvil om at rehabilitering er et av de områdene vi ønsker skal styrkes. Det er også derfor vi har gitt beskjed om det i oppdragsdokumentet for inneværende år. Jeg kan også si at vi kommer til å gjenta det for neste år.

Så er det en annen side av den saken, og det er at alle institusjoner og sjukehus må forholde seg til de lover og regler som gjelder. Og når det er noen som av litt forskjellige årsaker har beregnet dette på en annen måte, må det også få noen konsekvenser, og det er derfor det da er blitt dratt inn noen penger fra noen.

Når det gjelder Mandal spesielt, har jeg gitt beskjed om at hvis det som Sørlandet sykehus har foreslått, men nå utsatt, skulle bli en realitet og det innebærer en vesentlig endring i tjenestetilbudene, skal det sjølsagt inn til helse Sør-Øst og eventuelt til meg til avgjørelse.

Åse M. Schmidt (FrP) [13:23:12]: Jeg takker igjen for svaret. Det høres positivt ut at statsråden holder et øye med hva som skjer der nede. Og nå når det er utsatt, kan man kanskje se på dette på nytt. Dette vil ramme det rehabiliteringstilbudet som fins der i dag, temmelig hardt, pluss at det som sagt er et lokalt sykehus.

Nå er det jo sånn at enkelte foretak må snu og se etter hver krone. Sånn skal det kanskje være for å spisse det som en vil fokusere på. Sykehusene i Helse Sør-Øst er også blitt pålagt å bruke monopolisten Sykehuspartner til kjøp av tjenester. Og så ser vi da at denne ordningen har påført sykehusene titalls millioner i ekstrakostnader.

Vil statsråden da kanskje legge føringer for endringer av dette pålegget, slik at det enkelte foretak ikke må kutte i pasienttilbudet for å få budsjettet i balanse, slik som vi ser ved Sørlandet sykehus, hvor det går ut over andre tilbud når en skal finne disse kronene?

Statsråd Sylvia Brustad [13:24:09]: Det er vanskelig for meg å kommentere Sørlandet sykehus eller Mandal spesielt noe ytterligere. Vi er jo nå i budsjettprosesser, og det betyr nå, som i mange år før dette, at på denne tida av året er det ofte veldig mange forslag som verserer i den offentlige debatten, men slett ikke alle av dem blir realiteter.

Så har jeg lyst til å kommentere noe som representanten Schmidt tar opp her, påstanden om at alle helseforetakene og sjukehusa må snu hver krone. Det er et faktum at våre sjukehus siden 2002 har fått 35 milliarder kr mer – 35 000 mill. kr mer – og da er det vanskelig å framstille det som at vi står overfor en sektor hvor det er krise og kutt. At det er endringer, at det er krevende omstillinger i forhold til de forventninger som er, og i forhold til de kostnadene som en del sjukehus har lagt seg på, det er det. Men jeg mener det er grunnleggende udemokratisk dersom ikke alle helseforetak forholder seg til hva Stortinget til enhver tid vedtar.