Stortinget - Møte torsdag den 17. januar 2008 kl. 10

Dato: 17.01.2008
President: Carl I. Hagen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Olemic Thommessen, Elisabeth Aspaker, André Oktay Dahl, Sonja Irene Sjøli og Svein Flåtten om utredning og innføring av Internett-basert tjenesteportal til bruk ved kjøp av plasser i barnevernstiltak ((Innst. S. nr. 103 (2007-2008),jf. Dokument nr. 8:98 (2006-2007)))

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten May-Helen Molvær Grimstad til barne- og likestillingsministeren:
    «Redd Barna har avdekket at kun 9 av 106 kommuner har kartlagt omfanget av vold og seksuelle overgrep i kommunen, og kun 15 kommuner har en handlingsplan for arbeid mot vold og overgrep mot barn. Barnevernstjenesten har et sentralt ansvar for et barns totale omsorgssituasjon, og har derfor et særlig ansvar for barn som utsettes for fysiske eller seksuelle overgrep. Samtidig er det avgjørende at samarbeidet med helsevesen, skole, barnehage og politi fungerer godt. I Vest-Agder har de et tverretatlig utredningsteam som håndterer mistanker om seksuelle overgrep. Utredningsteamet kan vise til gode resultater når det gjelder å hjelpe barn som viser tegn på å ha blitt utsatt for incest og seksuelle overgrep. Dette er til stor hjelp for familiene og hjelpeapparatet.Vil statsråden arbeide for at tverrfaglige utredningsteam skal finnes i hele landet?»

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Ola T. Lånke til barne- og likestillingsministeren:
    «Når prosjekter av betydning for miljø og samfunn skal realiseres, pålegges utbyggerne å gjennomføre en konsekvensutredning. Det hersker ingen uenighet om at dette er nødvendig for å unngå utilsiktede konsekvenser av naturinngrep. Gjelder det derimot større prosjekter av etisk, historisk eller sosiokulturell betydning synes dette hensynet ikke å telle. Utkastet til ny felles ekteskapslov for likekjønnede og ulikekjønnede par som har vært ute på høring, tar sikte på en omfattende reform av ekteskapsinstituttet som vil bryte med viktige elementer i vår kristne kulturarv og ha konsekvenser for adopsjon av barn og for foreldreskapets biologiske forankring.
    Hvordan vurderer statsråden behovet for å gjennomføre en konsekvensutredning før loven fremmes?»

  • Sak nr. 4

    Interpellasjon fra representanten Karin S. Woldseth til barne- og likestillingsministeren:
    «I Innst. S. nr. 217 (2004-2005), jf. St.meld. nr. 24 (2004-2005), som omhandler erstatningsordninger for barn i barnehjem og spesialskoler for barn med atferdsproblemer, forutsatte en samlet komité at man ikke skulle gjøre gjeldende foreldelse i saker som gjaldt denne gruppen. Vi er i den senere tid blitt kjent med at staten har gjort akkurat det motsatte av hva som var Stortingets enstemmige forutsetning for at disse sakene skulle gå gjennom det ordinære domstolsapparatet. I svar på skriftlig spørsmål nr. 139 (2007-2008) stilt av representanten Arne Sortevik svarer statsråden at Stortingets enstemmige presisering om foreldelse inngikk som et viktig moment i statens vurderinger av å påberope seg foreldelse i en konkret barnehjemssak.
    Mener statsråden at det er riktig å se bort fra de merknader og vedtak som et samlet storting sto bak, når det rettes erstatningskrav mot staten?»

  • Sak nr. 5

    Interpellasjon fra representanten Gunnar Gundersen til kultur- og kirkeministeren:
    «Idrett og topprestasjoner i verdensklasse er viktig for nordmenn. I siste stortingsmelding om idrett heter det: «Idrett på elitenivå er et uttrykk for et kulturfenomen som gir publikum felles opplevelser, og som bidrar til identitetsskaping i vid forstand.» Å legge forholdene til rette for et samfunnsnyttig liv etter idrettskarrieren for dem som bidrar til denne identitetsskapingen, bør være et ansvar både for samfunnet og for idretten selv. En utfordring for samfunnet er derfor å stimulere til å kombinere toppidrett, som i seg selv er en heltidsstilling, med utdanning. Det finnes ordninger som fungerer bra for enkelte i dag, men i mangel av en helhetlig strategi møter utøvere ofte begrensninger som tvinger fram et valg av det ene framfor det andre. Vil statsråden sammen med kunnskapsministeren og forsknings- og høyere utdanningsministeren og Norges Idrettsforbund (NIF) utvikle en helhetlig strategi for hvordan toppidrettslig utvikling og utdanning kan gå hånd i hånd?»

  • Sak nr. 6

    Interpellasjon fra representanten Jan Sahl til samferdselsministeren:
    «Den 28. november 2007 ble om lag hundre tusen trafikanter rammet da all togtrafikk på Østlandet ble innstilt, og en rekke telesamband ble satt ut av funksjon. På grunn av en kortslutning på Oslo sentralstasjon ble hele togtilbudet på det sentrale østland fullstendig lammet, og det ble avdekket store mangler knyttet til reserveløsninger for trafikkavvikling. Det må forventes at systemer som styrer vitale samfunnsfunksjoner, som togtrafikken på Oslo sentralstasjon, har tilfredsstillende reserveløsninger. Både reserveløsninger for strøm og backupsystemer for datasystemene som styrer togene, viste seg å være mangelfulle eller helt fraværende. For å unngå kjedereaksjoner, slik tilfellet kan ha vært på Oslo sentralstasjon, trengs tilfredsstillende reserveløsninger i alle vitale ledd.
    Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre vitale samfunnsfunksjoner, herunder systemer knyttet til trafikkavviklingen på Oslo sentralstasjon slik at noe liknende ikke skjer igjen?»

  • Sak nr. 7

    Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Arne Sortevik, Per Sandberg og Bård Hoksrud om opprettelse av et statlig veiselskap som skal legge forholdene til rette for hurtig utbygging av et effektivt, sikkert og miljøvennlig veinett basert på statlig finansiering ((Innst. S. nr. 115(2007-2008), jf. Dokument nr. 8:22 (2007-2008)))

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 15.55.