Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2008 kl. 10

Dato: 05.03.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Torbjørn Hansen (H) [13:41:48]: Jeg vil stille landbruks- og matministeren følgende spørsmål:

«Dagbladet har i artikler 25. februar og 26. februar beskrevet grov dyremishandling i forbindelse med utenlandsk produksjon av merinoull fra sau. Metoden omtales som mulesing. Flere norske klesbedrifter selger klær som er produsert på denne måten.

Hva kan Regjeringen gjøre for å hindre at produkter solgt til forbrukere i Norge er laget i prosesser som må beskrives som åpenbar dyremishandling, og hva kan Regjeringen foreta seg i denne konkrete saken?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [13:42:23]: Først vil jeg gi honnør til representanten Hansen for å ta opp spørsmål knyttet til dyrevelferd. Det mener jeg er et viktig tema. Dette er et spørsmål som slik sett fortjener et skikkelig svar. Jeg er, som representanten Hansen, opptatt av dyrevelferd, og det å lese om saker som den representanten Hansen her refererer til, er ikke hyggelig lesning.

Jeg arbeider nå med en ny lov om dyrevelferd. Høringen om loven ble avsluttet den 18. februar, og det har kommet inn 138 høringssvar. Det er ingen tvil om at dyrevelferd er et tema som engasjerer mange. Inntil videre har vi et annet regelverk å forholde oss til. Det er slik at den type produksjon som representanten Torbjørn Hansen her tar opp, ikke er lovlig i Norge i dag. Men vi har pr. i dag ikke bestemmelser i norsk lovverk som kan nekte omsetning eller import av produkter som kommer fra dyr som lider på grunn av dårlig dyrevelferd.

I den konkrete saken som representanten Torbjørn Hansen viser til, må jeg derfor først og fremst oppfordre importører, butikker og ikke minst forbrukere i Norge til å ha et bevisst forhold til dyrevelferd og velge produkter fra dyr der dyrevelferden er ivaretatt i produksjonen - inntil videre. I lovforslaget som nå har vært ute på høring, er det imidlertid lagt opp til at Norge kan regulere omsetningen av produkter fra dyr ut fra hensynet til dyrevelferd. Hensikten er nettopp å kunne hindre at produkter fra dyr som har blitt utsatt for vanstell eller uforsvarlig aktivitet, blir omsatt på det norske markedet. Det er grunn til å tro at slike bestemmelser kan få direkte innvirkning på dyrs velferd ved endring av driftsformer.

Jeg tar sikte på å fremme forslag til ny lov om dyrevelferd for Stortinget i løpet av 2009, en lov som gir hjemmel for å regulere nettopp omsetning av produkter ut fra hensynet til dyrevelferden. Dersom dette forslaget blir vedtatt av Stortinget, vil vi i framtiden kunne bestemme at slike produkter ikke skal omsettes her i landet.

Torbjørn Hansen (H) [13:44:39]: Jeg vil takke for svaret. Jeg synes det er positivt at Regjeringen har den holdningen til dyrevelferd som statsråden her gir uttrykk for.

Som statsråden var inne på, inneholder forslaget til ny dyrevelferdslov som har vært på høring, en forskriftshjemmel hvor Kongen kan begrense, stille krav til eller forby omsetning og bruk av produkter fra dyr som er omfattet av denne loven. Det er altså mulig for Regjeringen å forby omsetning og import av ullprodukter som er basert på denne type dyremishandling.

Da er det jo nærliggende å spørre statsråden om han anser det som sannsynlig at Regjeringen vil nedlegge et slikt forbud mot import av denne typen ull, og i så fall hvordan man skal kunne kontrollere at slik import ikke foregår, for det er åpenbart et vanskelig tema - det er vanskelig å vite hva slags produkter som er produsert hvor.

Statsråd Terje Riis-Johansen [13:45:36]: På første del av spørsmålet er svaret ja, det er min intensjon.

Når det gjelder andre del av spørsmålet, deler jeg vel i praksis representantens bekymring, for det er helt åpenbart at kontrollutfordringa her er betydelig. Når vi snakker om produkter som kommer fra andre siden av jordkloden, som i dette eksempelet, er det åpenbart at muligheten for å ha en god kontroll er betydelig svakere enn hva den er i Norge. Så det er ingen grunn til å legge skjul på at det ligger en betydelig utfordring i å kontrollere at dyrevelferden er på plass i forkant av at produkter blir sendt til Norge.

Torbjørn Hansen (H) [13:46:18]: Det er dessverre en stund til denne loven muligens blir vedtatt - det er jo i 2009. Mitt spørsmål til statsråden er hva han vil foreta seg nå i den situasjonen som opprører mange forbrukere, og som har vært grundig belyst i Dagbladet.

Hvis vi går tilbake til 2003, hadde daværende landbruks- og matminister Lars Sponheim et initiativ som gjaldt import av pelsvarer. Han tok kontakt med næringen og hadde en dialog knyttet til måter å få stoppet den typen import på i samarbeid med næringen.

Da er mitt spørsmål om statsråden vil ta et slikt initiativ her, for her er jo risikoen åpenbar. Det er medieoppstuss rundt en sak i en kort periode, så forsvinner det, og så fortsetter kanskje importen, gjerne fra importører som legger vekt på lavprissegmentet. Vil statsråden ta et initiativ her for å sikre at handelsnæringen og importørene stanser den typen import som det her er snakk om?

Statsråd Terje Riis-Johansen [13:47:16]: Som jeg sa i mitt aller første svar, oppfordrer jeg sterkt alle som er involvert i disse prosessene, til å ta ansvar - et etisk, dyrevelferdsmessig ansvar. En naturlig oppfølging for min del, og som ligger i mitt svar til representanten Hansen, er at jeg vil ta et sånt initiativ overfor dem en vet er involvert i denne typen import, denne typen produksjon.

Presidenten: Da er dagens ordinære spørretime avsluttet, og dagens kart er ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet i henhold til forretningsordenens § 37 a før møtet heves? - Møtet er hevet.