Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2008 kl. 10

Dato: 09.04.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Per Roar Bredvold (FrP) [12:22:45]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Mange av de pansrede kjøretøyene (Iveco) som Forsvaret «hasteinnkjøpte», viser seg, som undertegnede tidligere har hevdet, ikke å holde mål. De får stadig motorstopp og må taues på verksted og repareres av spesialister. Dette resulterer i at soldatene heller kjører rundt i upansrede, eldre kjøretøy som fungerer.

Er statsråden fortsatt fornøyd med denne situasjonen?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:23:13]: Hensikten med anskaffelsen av Iveco-kjøretøyer var raskt å få på plass lette, pansrede patruljekjøretøyer for å styrke sikkerheten for soldatene våre i Afghanistan.

Min vurdering var, og dette var også den helt klare fagmilitære anbefalingen jeg fikk, at det var viktigere raskt å få på plass pansrede kjøretøyer som tilfredsstilte våre krav, enn å gjennomføre et vanlig anskaffelsesløp. En slik prosess ville kunne ta flere år. I mellomtiden ville vi ikke hatt god nok beskyttelse for våre soldater.

Iveco-kjøretøyene tilfredsstiller de fagmilitære og tekniske krav som er stilt til håndvåpen- og minebeskyttelse. Det er imidlertid riktig at det har vært visse innkjøringsproblemer med Iveco-kjøretøyene, og jeg har tidligere svart på dette i Stortinget på spørsmål fra representanten Bredvold.

De tekniske utfordringene det er tale om, dreier seg langt på vei om «barnesykdommer». Disse er vi i prosess med produsenten for å utbedre. Noe av bruken av Iveco-kjøretøyene har også forsterket problemene. For å forhindre dette har Forsvarets logistikkorganisasjon presisert hvordan kjøretøyene skal brukes, slik at man ikke risikerer at de blir overbelastet.

Det er stor internasjonal etterspørsel etter pansrede kjøretøyer. Storbritannia, Italia, Belgia og Spania har gjort som Norge og kjøpt pansrede Iveco-kjøretøyer. Samtidig har land som har anskaffet både disse og andre pansrede kjøretøyer, opplevd at forholdene i Afghanistan er ytterst krevende. Derfor har også de fleste typene kjøretøyer som ulike land har anskaffet, møtt problemer i Afghanistan.

I denne saken har jeg først og fremst vært opptatt av raskt å få på plass pansrede kjøretøyer for å bedre sikkerheten til soldatene våre. Til tross for de nevnte tekniske utfordringene mener jeg det var helt riktig av Forsvaret å anskaffe kjøretøyene og dermed redusere risikoen for norske kvinner og menn i felten i Afghanistan.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:25:23]: Jeg takker statsråden for svaret.

I Dagsavisen tirsdag den 25. mars kan vi bl.a. lese følgende:

«Panserbiler takler ikke Afghanistan».

Der sier de som har med bruken av disse bilene å gjøre, troppssjefer etc., at man har ni kjøretøyer i en tropp, og det er kun to som er kjørbare. Det er sju stykker som ikke er brukbare. Slik har det vært hele tiden, og man ser heller ikke noen løsning på det. Resultatet blir at istedenfor å få motorstopp ute i felten og bli angrepet, kjører man rundt i gamle kjøretøy, f.eks. Mercedes-Benz Geländewagen, som fungerer, slik at man kommer seg vekk derfra. For ofte handler det om sekunder når man blir angrepet og skal komme seg vekk fra en situasjon. Og det er klart at hvis man får motorstopp og blir stående, blir man et lett mål.

Derfor spør jeg nok en gang om statsråden er fornøyd med den situasjonen som vi har for våre norske soldater i Afghanistan når det gjelder sikkerhet når det gjelder biler?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:26:28]: Det skal ikke være noen tvil om at jeg har hatt stort fokus på at våre soldater i Afghanistan skulle utstyres med pansrede kjøretøyer. Det var grunnen til at vi ikke tok den nødvendige testperioden av kjøretøyene hjemme. Etter råd fra - og i samråd med - forsvarssjefen vurderte vi det dit hen at når kjøretøyene ble levert, skulle de straks sendes til Afghanistan. Dermed ble de også sendt til Afghanistan i en innkjøringsperiode som egentlig, ideelt sett, skulle vært tatt hjemme.

Nå er det slik at både representanter fra leverandøren og representanter fra FLO har vært i Afghanistan - og er jevnlig der - for å rette opp de feilene som har vært på kjøretøyene.

Jeg har også lyst til å understreke at når det gjelder det å ha problemer med kjøretøyer i Afghanistan, er ikke vi det eneste landet som har det. Det har mange land, fordi forholdene er særdeles krevende, ikke minst de klimatiske forholdene med sand osv. Og pr. i dag har vi altså 12 av 14 kjøretøyer i drift.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:27:38]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

Det statsråden sier, er jo ikke helt i henhold til det brukerne sier i Dagsavisen. Der står det at kun to av ni kjøretøyer er i drift - to av ni. Det synes jeg er veldig, veldig urovekkende. Jeg synes også det er helt feil at man skal teste kjøretøyer ute i en krig, for det er en krig vi er i. Det må være feil at man ikke har den innkjøringsperioden på et helt annet og trygt sted.

Jeg registrerer også at sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon, Trond Ragnarsøn Karlsen, nylig var på befaring i Afghanistan, som det står i Dagsavisen. Han sier at Forsvaret «må se på kjøretøysituasjonen». Det er ikke nok for meg. Jeg har ikke samvittighet til ikke å ta opp denne saken. Det har jeg gjort, og jeg kommer til å følge den opp.

Forsvarsministeren sa i går i denne salen, tirsdag den 8. april, ca. kl. 10.30 - hvis jeg har notert riktig - at det ikke skal stå på penger når det er behov for materiell for å øke sikkerheten for de norske soldatene i internasjonale operasjoner. Hvis det er mulig å skaffe kjøretøyer, må statsråden stå for det, uansett pris.

Gunn Olsen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:28:50]: Her vil jeg si at dette dreier seg ikke om penger. Det dreier seg faktisk om å få kjøretøyer som er brukbare, til Afghanistan til rett tid. Jeg fikk en klar fagmilitær anbefaling om å sende kjøretøyene til Afghanistan så raskt de var frigitt fra leverandøren. Det var en anbefaling jeg støttet, og som jeg mente var riktig ut fra situasjonen, at det var viktig å få på plass pansrede kjøretøyer i Afghanistan.

Det er altså ikke slik at man må tro at man kan gå i butikken og kjøpe pansrede kjøretøyer. Det kan verken vi fra det norske forsvaret eller noen andre lands forsvar.

Når det gjelder den artikkelen som det henvises til fra 25. mars, er det i dag 9. april. Vi har hatt folk fra leverandøren for å rette opp en del problemstillinger. Vi har hatt folk fra FLO til stede i Afghanistan, og vi har også sett på hvordan kjøretøyene belastes og brukes. Her er det tatt mange initiativ, nettopp for å bedre situasjonen. Så erkjenner vi at det er en del innkjøringsproblemer med disse kjøretøyene, som vi også deler med flere andre land. Vi har, som sagt, fullt trykk på å rette opp det.