Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2008 kl. 10

Dato: 30.04.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Odd Einar Dørum (V) [12:14:06]: Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til nærings- og handelsministeren:

«Den oslobaserte bedriftsinkubatoren IKADA, inkubator for kunstnere, arkitekter, designere og akademikere, legges ned fra august 2008 på grunn av manglende finansiering. I styret til IKADA er også Innovasjon Norge representert.

På hvilken måte vil statsråden bidra til å sikre videre drift av denne inkubatoren?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:14:33]: Nærings- og handelsdepartementets tilskuddsposter for innovasjon og nyskaping forvaltes i sin helhet av virkemiddelapparatet og i all hovedsak av Innovasjon Norge. Innovasjon Norge har gitt støtte til inkubatoren IKADA i en oppstartsperiode på tre år. Støtten har bidratt til å skape nye bedrifter og til å nå nye målgrupper av gründere. I alt har 129 gründere fått nyte godt av tilbudet. Av disse har 61 pst. vært kvinner.

Både beslutningen om å gå inn i prosjektet og å trekke seg ut er en vurdering som tilligger Innovasjon Norge alene. Organiseringen av Innovasjon Norge som et særlovsselskap innebærer at det er Innovasjon Norge selv som på et fritt og uavhengig grunnlag fatter avgjørelser i enkeltsaker.

Det er en viktig målgruppe som har fått støtte gjennom IKADA. Dette viser at Innovasjon Norge aktivt arbeider for nyskaping og innovasjon i de tjenesteytende næringene. Jeg har tro på at Innovasjon Norge også i framtiden vil kunne gi finansiell støtte til en inkubator for disse målgruppene, dersom det finnes aktører i Oslo-regionen som er villige til å ta et større ansvar for prosjektet enn det tilfellet har vært for IKADA.

Odd Einar Dørum (V) [12:15:44]: Jeg er kjent med at Innovasjon Norge har bidratt på den måten statsråden beskriver, og takker for svaret i forhold til det.

Slik statsråden svarer, sier han at det er Innovasjon Norge som på egen hånd vurderer tiltakene. Kan statsråden rett og slett bekrefte at det er intet prinsipielt som skal hindre Innovasjon Norge i å gå inn i den typen prosjekter som IKADA representerer i Oslo-regionen - altså at virkemiddelapparatet i forhold til dette gjør det fullt mulig? Kan statsråden bekrefte at det er slik jeg skal forstå svaret?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:16:19]: Ja, det er ikke noe prinsipielt i veien for at den typen prosjekter støttes av Innovasjon Norge. Tvert imot er det slik at Regjeringen har lagt fram en egen handlingsplan for kultur og næring, som var en vesentlig del av den aktiviteten som vi så på IKADA. Det er et praktisk spørsmål at Innovasjon Norge gjennom sine tilskuddsordninger i hovedsak støtter prosjekter i tre år. Bakgrunnen for at inkubatorprosjekter støttes, er at det skal etableres et økonomisk drivverdig grunnlag, basert på bl.a. den hjelpen som Innovasjon Norge gir i oppstartingsfasen. Det er et praktisk spørsmål at det ikke var mulig å etablere det økonomiske grunnlaget, men prinsipielt kan selvfølgelig også Innovasjon Norge i framtiden støtte den type prosjekter.

Odd Einar Dørum (V) [12:17:03]: Jeg takker for et viktig, presist og avklarende svar.

Da kommer jeg til neste problemstilling, som statsråden også var inne på i svaret til meg, nemlig det vi kan gjøre innenfor kultur og tjenesteytende næringer. Det er muligheter i hele landet, men det har nok blitt slik at det her i denne byen - på grunn av samfunnsutviklingen - er et spesielt potensial for å skape jobber.

Ser statsråden det som en utfordring å vurdere om det skal suppleres med virkemidler, vurdere om det innenfor det vi kan beskrive som kulturbaserte arbeidsplasser, trengs ytterligere virkemidler? For det er ikke noen tvil om at det å skape jobber, enten det nå skulle være f.eks. rundt en Hamsun-aktivitet på Hamarøy eller spesielt i Oslo, hvor vi er nå, vil være viktig for landet. Da blir spørsmålet fra min side: Ser statsråden behov for å lete etter supplerende virkemidler for å kunne yte innsats på dette området, siden statsråden har beskrevet at satsingen på IKADA faktisk har gitt resultater?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:18:10]: Det er jo flere virkemidler tilgjengelig i det offentlige virkemiddelapparatet. Når representanten spør spesielt om kultur, er det slik at de som skal ha driftsstøtte permanent til kulturaktivitet, får sin støtte fra Kulturdepartementet og i noen tilfeller fra lokale og regionale kulturmyndigheters budsjetter. Innovasjon Norges oppgave er å bidra til å få i gang kommersielt selvbærende prosjekter over tid. Der har vi lagt fram en handlingsplan for kultur og næring, hvor noen av virkemidlene ligger i Innovasjon Norge, som jeg sa i mitt forrige svar. Men jeg vil i tillegg peke på at innenfor den reiselivsstrategien som Regjeringen har lagt fram, er det i veldig mange tilfeller slik at kultur og næring også kan være et vesentlig bidrag til reiselivsutvikling. Så dette er et område som Regjeringen har fokus på, både når det gjelder den typen overføringsverdi til reiselivsutvikling, og også for mer genuine kulturuttrykk. I den grad det er et næringspotensial, har Innovasjon Norge støtteordninger. I den grad det er ren driftsstøtte og kulturstøtte, går det over Kulturdepartementets budsjett.