Stortinget - Møte torsdag den 23. oktober 2008 kl. 10

Dato: 23.10.2008

Formalia

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanter Annemarie Lorentzen og Asbjørn Haugstvedt

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd for Arbeiderpartiet Annemarie Lorentzen døde 30. juni 2008, nærmere 87 år gammel.

Landet og Arbeiderpartiet har mistet en av sine pionerer, en uredd og engasjert politiker. Hun ble i sin tid landets første kvinnelige samferdselsminister. Senere ble hun også forbruker‑ og administrasjonsminister. Da hun trakk seg fra regjeringen i januar 1978, var det for å få seg en pause etter mange års arbeid i storting og regjering.

Pausen ble ikke langvarig. Allerede samme måned hun gikk ut av regjeringen, syntes daværende utenriksminister, Knut Frydenlund, det var på tide å utnevne historiens andre kvinnelige ambassadør. – Det ble Island, der hun skjøttet sitt verv med engasjement og glede.

Med Annemarie Lorentzens død er en epoke i norsk etterkrigshistorie på vei til å ebbe ut. Lorentzen var, som Reidar Nielsen nylig skrev, blant de siste gjenlevende av politiske veteraner fra det krigsherjede Finnmark. Aldri har noen finnmarkspolitikere stått overfor slike enorme oppgaver som Annemarie Lorentzen og hennes generasjon ble stilt overfor i 1945. I dagens velstandstid er det vanskelig å sette seg inn i den situasjonen gjenreiserne befant seg i. På ruinhaugene skulle de bygge et nytt samfunn. De skulle stable på beina et funksjonelt lokalstyre igjen. Også der startet man med blanke ark.

Annemarie Lorentzen var svært sentral i gjenoppbyggingsarbeidet. Hun ble tidlig preget av begrepene frihet, likhet og brorskap. Allerede i 1951 ble hun medlem av Hammerfest kommunestyre og etter hvert formannskapsmedlem. Hun satt på Stortinget fra 1969 til 1977, og i regjeringen fra 1973 til 1978. Hun avsluttet sin karriere med sju år som ambassadør på Island, et land hun kom til å elske, og som kom til å elske henne.

Som kvinnelig politiker på mannsdominerte områder var hun på flere måter en pioner. Hun ble den første kvinnelige formann i Arbeiderpartiets fylkesorganisasjon i Finnmark. Hun var den første kvinnelige representanten fra Finnmark som ble direkte valgt som representant. Hun var den første kvinnen som ble valgt inn i Stortingets forsvarskomite, og den første kvinnelige samferdselsministeren. Mens hun satt på Stortinget, ble også hennes interesse for internasjonal politikk og virke vekket. Dette førte henne bl.a. til delegasjonen til NATOs parlamentariske forsamling, der hun var med i flere år.

Annemarie Lorentzen ble hele sitt liv tro mot sin ungdoms og arbeiderbevegelsens politiske idealer. Hun har gjort en formidabel samfunnsinnsats og har innehatt en lang rekke offentlige og politiske verv. Hun var bl.a. formann i Vest‑Finnmark Arbeiderparti, og hun var formann for Arbeiderpartiets kvinnesekretariat.

Tidligere stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og president i Odelstinget, Asbjørn Haugstvedt, døde 26. juni 2008, 81 år gammel.

Han representerte Kristelig Folkeparti på Stortinget fra 1969 til 1985. Fra 1969 til 1973 var han valgt fra Bergen, og etter sammenslåingen representerte han Hordaland fra 1973 til 1985. Da Willoch‑regjeringen ble omdannet og utvidet i 1983, ble Asbjørn Haugstvedt statsråd i Handels‑ og skipsfartsdepartementet, en posisjon han innehadde til regjeringens avgang i mai 1986.

Asbjørn Haugstvedt ble født 20. november 1926 i Bergen, og det var der han hadde sin hjemmebase i alle år. I det sivile liv arbeidet han i sosialetaten.

I sine år på Stortinget var Haugstvedt medlem av flere komiteer. Fra 1969 til oktober 1972 satt han i justiskomiteen, deretter i utenriks‑ og konstitusjonskomiteen fram til 1977. Han var medlem av forsvarskomiteen fra 1977 til 1979, industrikomiteen fra 1979 til 1981 og energi‑ og industrikomiteen fra 1981 til 1983. Fra 1972 til 1983 var han medlem av den utvidede utenriks‑ og konstitusjonskomiteen. Fra 1977 til 1981 var han president i Odelstinget. Han var medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk Råd de fleste årene fra 1973 til 1983, og han har også vært delegat til FNs generalforsamling.

Asbjørn Haugstvedt var aktiv i lokalpolitikken i Bergen både før og etter tiden som stortingsrepresentant. Han var medlem av Bergen bystyre fra 1959 til 1971 og fra 1991 til 1995. Han var medlem i fylkestinget fra 1995 til 1999. Han var også medlem av forskjellige kommunale og andre offentlige utvalg, bl.a. medlem av styret for Norges Kommunalbank i seks år og medlem av Utvalget for rustningskontroll og nedrustning fra 1975 til 1982.

Under Korvald‑regjeringen 1972–73 var Haugstvedt parlamentarisk leder i Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, og han var nestleder i stortingsgruppen fra 1977 til 1983. Han gjorde også en stor innsats i Kristelig Folkepartis partiorganisasjon både lokalt og sentralt, bl.a. som sentralstyremedlem i en rekke år og som nestleder i landspartiet fra 1971 til 1975 og fra 1977 til 1983. I flere år var han styreleder i partiavisen Folkets Framtid. Han ble æresmedlem i Kristelig Folkeparti 1991.

Haugstvedt hadde et bredt interessefelt og var en allsidig politiker. Han hadde et sterkt sosialt engasjement. Han var også opptatt av næringsutvikling og industriutvikling og likte å se resultater av det politiske arbeidet. Med sin brede politiske innsikt kunne han delta i de fleste politiske debatter. Utgangspunktet for hans politiske innsats og engasjement var hans kristne tro. Han var en politiker som «så» sine medmennesker, og som også var oppriktig interessert i dem. Gjennom sitt politiske virke har han gjort en stor innsats for samfunnet.

Vi minnes Annemarie Lorentzen og Asbjørn Haugstvedt for deres virke på Stortinget og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagsmøtet – om nødvendig – fortsetter utover den reglementsmessige tid, kl. 16, til dagens kart er ferdigbehandlet.

– Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag, og det anses vedtatt.