Stortinget - Møte tirsdag den 16. desember 2008 kl. 10

Dato: 16.12.2008

Dokument: (Innst. S. nr. 112 (2008–2009), jf. Dokument nr. 3:16 (2007–2008))

Sak nr. 18 [14:10:53]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens undersøkelse av nordisk samarbeid om reparasjonsberedskap for kraftsystemet – en parallellrevisjon mellom norsk, dansk og finsk riksrevisjon

Talarar

Votering i sak nr. 18

Per-Kristian Foss (H) [14:11:12] (ordfører for saken): Denne rapporten fra Riksrevisjonen forteller om en arbeidsmetode som er ny for Riksrevisjonen, men ganske interessant, og som jeg synes det er grunn til å kalle prisverdig – en parallellrevisjon mellom ulike nordiske land for å sprenge grenser i et nordisk kraftmarked.

Riksrevisjonen har gjennomført en parallellrevisjon mellom norsk, dansk og finsk riksrevisjon – ikke svensk, men man har samtidig hatt et godt samarbeid med Sverige, så man mener å ha dekket det ganske godt også. Spørsmålet er jo om man har tilstrekkelig beredskap for å hjelpe hverandre ved omfattende strømbrudd over grensene når det de facto er slik at et brudd i ett land kan påvirke situasjonen i et annet land.

Nordisk samarbeid har vi lang tradisjon for i dette landet. Alle hyller nordisk samarbeid ved enhver gyllen anledning, men det hender jo, og ikke så sjelden, at man påpeker at når det kommer til de faktiske realiteter, er ikke det samarbeidet som foregår, like intenst.

Og la meg si det slik, denne riksrevisjonsrapporten er en tydelig påpeking av at Olje- og energidepartementet må følge bedre opp utfordringer knyttet til reparasjonsberedskap som det norske kraftsystemet medfører, og man må også intensivere samarbeidet slik at andre land stiller opp for hverandre. Det er både et ansvar for det norske Olje- og energidepartementet, og det er en utmerket oppgave for Nordisk Ministerråd.

Asmund Kristoffersen (A) [14:13:10]: Jeg må nesten starte som i forrige sak. Jeg tar ikke ordet for å blande meg inn i saken, for den er for det første godt behandlet, og for det andre også godt belyst av representanten Foss nå. Men la meg likevel utfylle litt.

For det første vil jeg si at Riksrevisjonen har tatt et meget viktig og prisverdig initiativ på et område som jeg generelt mener har for liten oppmerksomhet, og det i et samfunn som vårt som til de grader er så avhengig av kraftproduksjon og distribusjon. Det er viktig at dette fungerer hvert eneste sekund året rundt.

Den parallellrevisjonen som er utført, har jo belyst forhold i samarbeidet som ikke er bra i de nordiske land. Den overordnete problemstillingen blir da i hvilken grad det er lagt til rette for samarbeid om beredskap for reparasjon mellom de nordiske land når en feil eller et havari måtte inntreffe i sentralnettet.

Norden har vært og er en foregangsregion når det gjelder å koble landenes nett sammen slik at vi har et felles nordisk kraftsystem. Dette er en enorm styrke for våre nordiske land, og ikke minst for Norge som er så ensidig avhengig av vannkraft og dermed sårbart for svingninger i nedbør og tilsig til kraftverkmagasinene. Enorme svingninger i eksport og import av kraft er det beste beviset på dette.

Så er det altså slik, som det framgår av Riksrevisjonens rapport og komitéinnstillingen, at denne sammenkoblingen til et felles nett gjør at et omfattende strømbrudd i ett nordisk land kan innvirke sterkt på andre lands kraftsystem og leveringsstabilitet. Dette er helt vitalt i perioder hvor det måtte være underdekning i det enkelte lands egenproduksjon, slik som det av og til er i Norge. Derfor er hurtig reparasjon av feil meget avgjørende.

Selv om en ikke skal dramatisere, blir jeg meget urolig når Riksrevisjonen kan si:

«Undersøkelsen viser videre at det etablerte beredskapssamarbeidet i stor grad er basert på enkeltpersoners interesse og engasjement. Det er risiko for at det nordiske samarbeidet om reparasjonsberedskap kan bli for lavt prioritert og for lite målrettet som følge av manglende planmessighet og konkretisering av mål for arbeidet.»

Dette er meget alvorlig, da et så vitalt system som en velfungerende distribusjon og beredskap innenfor elnettet ikke kan avhenge av enkeltpersoners interesse!

Jeg ser at NVE i en rapport anbefaler at Olje- og energidepartementet tar initiativ til å inngå en overordnet beredskapsrammeavtale mellom de nordiske land, og at departementet i sine merknader til rapporten ser positivt på å få til hensiktsmessige avtaler.

Jeg har som leder av Nordisk Råds komité med ansvar for bl.a. energispørsmål allerede tatt initiativ til at de nordiske land utarbeider en fellesnordisk risiko- og sårbarhetsanalyse, med sikte på å etablere retningslinjer for beredskap og utveksling av reparasjonsressurser ved svikt i det nordiske kraftsystemet.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 18.

(Votering, se side 1616)

Votering i sak nr. 18

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 3:16 (2007–2008) – Riksrevisjonens undersøkelse av nordisk samarbeid om reparasjonsberedskap for kraftsystemet – en parallellrevisjon mellom norsk, dansk og finsk riksrevisjon – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.