Stortinget - Møte onsdag den 25. februar 2009 kl. 10

Dato: 25.02.2009

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Elisabeth Aspaker (H) [12:26:13]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Spørsmålet om det skal åpnes for bruk av hijab i politiet, er en sak for Justisdepartementet. I Dagbladet 18. februar kommer det frem at Domstoladministrasjonen har satt i gang et utredningsarbeid for å avklare bruk av religiøse og andre symboler i retten.

Ser statsråden at dette er spørsmål som bør behandles av Justisdepartementet, og er statsråden enig i at det bør gjelde felles regler for bruk av religiøse hodeplagg og symboler for politi og domstol?»

Statsråd Knut Storberget [12:26:44]: Domstolene er uavhengige, og Domstoladministrasjonen er et uavhengig organ som ledes av et eget styre. Domstoladministrasjonen kan ikke instrueres av Justisdepartementet. Denne ansvarsfordelingen er fastsatt av Stortinget i domstolloven. Retningslinjer for Domstoladministrasjonens virksomhet gis normalt av Stortinget gjennom behandling av budsjettproposisjoner, som spørreren er helt klar over.

I tillegg kan Kongen i statsråd treffe vedtak om virksomheten, forutsatt at Domstoladministrasjonen på forhånd gis anledning til å uttale seg før vedtaket treffes. Det framgår av lovforarbeidene at denne bestemmelsen må ses som en sikkerhetsventil som brukes kun i unntakstilfeller.

Det er i dag ikke gitt regler om bruk av religiøse og andre symboler i retten. Hittil har det heller ikke oppstått situasjoner som har gjort det nødvendig å regulere dette. Så langt er det heller ikke kommet ønsker fra fagdommere om å bruke slike symboler, så vidt vi har erfart.

Etter domstolloven § 142 kan Domstoladministrasjonen gi nærmere regler om «bruk av kapper og annet antrekk» under rettsmøter for bl.a. dommere og rettens personale for øvrig. Jeg er kjent med at Domstoladministrasjonen på eget initiativ har satt i gang et utredningsarbeid for å vurdere om det skal gis regler om bruk av religiøse og andre symboler i retten. Uavhengig av hva Domstoladministrasjonen kommer til, vil spørsmålet om adgang til å bruke religiøse og andre symboler kunne reguleres av Stortinget ved lov.

Jeg mener det er et tungtveiende hensyn at mest mulig like retningslinjer legges til grunn når det gjelder bruk av religiøse hodeplagg og symboler i politi og domstol. Av respekt for domstolenes særstilling vil jeg avvente Domstoladministrasjonens vurdering av dette. Når denne foreligger, vil jeg legge saken fram for Stortinget på egnet måte.

Elisabeth Aspaker (H) [12:28:41]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg faktisk mener er beroligende – i den forstand at jeg tror det er viktig at vi har felles kjøreregler innenfor justissektoren. Jeg er tilfreds med det svaret, at statsråden vil komme tilbake til Stortinget med denne saken på egnet måte.

Men jeg lurer bare på om statsråden kan si om han har en idé om hvor lang tid denne prosessen kan ta, gitt den diskusjonen som har vært, og det faktum at det også kunne være greit å få en avklaring på spørsmålet.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Knut Storberget [12:29:21]: Spørreren vet jo at vi ikke instruerer Domstoladministrasjonen. Dette initiativet er kommet fra Domstoladministrasjonen sjøl, så jeg vil avvente det arbeidet som gjøres der. Jeg vil også overlate til Domstoladministrasjonen å vurdere hvilket tidsperspektiv man har på det.

Jeg er veldig glad for at representanten Aspaker mener at det er en grei prosess rundt dette. Jeg må nok si at nettopp disse spørsmålene, og de opplevelser vi har hatt i løpet av de siste dagene, også taler for at man i hvert fall er enig om hva slags prosess man skal ha i forhold til dette. Jeg vil gjøre hva jeg kan for å komme tilbake til Stortinget på egnet måte så raskt avklaringene foreligger fra Domstoladministrasjonen.

Elisabeth Aspaker (H) [12:30:19]: Jeg er klar over at Domstoladministrasjonen har merket seg at denne saken nå faktisk er brakt opp i spørretimen i Stortinget, så jeg tror vel også at det kanskje vil påvirke framdriften i den prosessen som man der legger opp til. Jeg er også klar over at det er ulike sondringer man kan gjøre mellom fagdommere, lekdommere, jury osv., og at det er en del problemstillinger her som det er aktuelt å gå inn i. Jeg aksepterer at statsråden ikke skal overstyre Domstoladministrasjonen – selvsagt skal man ikke det. De har en uavhengig stilling, og jeg tar til etterretning at vi får en sak om det så snart som det er mulig.

Statsråd Knut Storberget [12:31:05]: La meg bare få replisere at jeg syns at dette er en fornuftig tilnærming fra representanten Aspaker. Dette er en sak som det er viktig å få avklart. Samtidig syns jeg også at representanten Aspaker skal ha honnør for at hun respekterer den uavhengigheten og selvstendigheten som Domstoladministrasjonen faktisk har. Det tror jeg både domstolen, Domstoladministrasjonen og de som står bak den reformen, syns er et klokt valg. Slik sett kan vi få en god prosess rundt dette.