Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 2009 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Robert Eriksson (FrP) [12:13:24]: Mitt spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren er som følger:

«Statsråden uttalte under en pressekonferanse mandag 23. februar i år følgende: «De som jobbet i Nav ved nyttår, får bli i Nav. Det har vært skapt et inntrykk av at Nav må nedbemanne mens køene vokser. Det er feil, og jeg slår fast at midlertidige stillinger i Nav videreføres.» Undertegnede har mottatt henvendelser bl.a. fra en kvinne som jobber i midlertidig stilling i Nav forvaltning Telemark, hun har fått beskjed nå om at hun ikke får fortsette etter 5. mars i år.

Hvordan vil statsråden følge opp sin egen uttalelse av 23. februar 2009?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:14:04]: Forvaltningsenheten i Telemark ble etablert første halvår i 2008. Arbeids- og velferdsdirektoratet har orientert meg om at det i startfasen ble opprettet enkelte midlertidige stillinger for å løse nye oppgaver. Arbeids- og velferdsdirektoratet har videre orientert meg om at Nav Telemark besluttet å avvikle disse midlertidige stillingene til fordel for seks faste stillinger fra høsten 2008. Disse stillingene ble så utlyst eksternt med søknadsfrist 6. desember 2008. De ansatte i de midlertidige stillingene søkte på de ledige, faste stillingene sammen med andre eksterne søkere. Ansatte i de midleritidige stillingene ble, sammen med de andre søkerne, innkalt til intervju. Den 3. februar 2009 ble seks personer tilsatt av tilsettingsrådet i de faste stillingene.

Jeg er orientert om at Arbeids- og velferdsdirektoratet, i etterkant av pressekonferansen den 23. februar, orienterte alle ansatte om at etaten samlet kunne forvente å få videreført sitt bemanningsnivå fra 2008. Det innebærer ikke at det er gitt garantier i forhold til varigheten av den enkeltes arbeidsforhold. Alle ansettelsesforhold skal selvsagt behandles etter gjeldende regler og bestemmelser.

Det vil bli lagt fram en stortingsproposisjon senest 20. mars i år, og proposisjonen vil inneholde en nærmere redegjørelse for premissene for etablering av arbeids- og velferdsforvaltningen, situasjonen i Arbeids- og velferdsetaten samlet sett, status for gjennomføringen av Nav-reformen, en gjennomgang av iverksatte tiltak samt strategier og tiltak framover for å sikre ordinær drift av etaten og gjennomføring av Nav-reformen.

Robert Eriksson (FrP) [12:15:45]: Jeg takker for svaret.

La meg si det slik: Dette gjelder ikke bare i Telemark, for også rundt omkring i de andre Nav-distriktene – hvis man kan bruke det begrepet – har man midlertidig ansatte. På den pressekonferansen som ble avholdt den 23. februar, tror jeg mange satt igjen med et inntrykk av at de som hadde midlertidige stillinger, skulle få lov til å fortsette. Jeg tror mange hadde et håp om og en tro på at de skulle få lov til å fortsette i jobben, selv om den midlertidige perioden gikk ut en gang i løpet av vinteren eller våren. Så er ikke tilfellet.

Jeg har også kjennskap til Nav Telemark, og jeg vet at det bl.a. ble ansatt en del i midlertidige stillinger høsten 2008. De har, som statsråden var inne på, blitt gjort om til faste stillinger.

Mitt første oppfølgingsspørsmål til statsråden blir: Kan statsråden forstå at de som har hatt midlertidige stillinger, og som nå ikke får fortsette, blir skuffet og synes det er merkelig i forhold til de uttalelsene som ble gitt på pressekonferansen den 23. februar?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:16:53]: Jeg kan forstå at folk som har en midlertidig stilling, synes det er trist og skuffende hvis den midlertidige stillingen ikke blir videreført – men ikke med utgangspunkt i det jeg sa den 23. februar. Da sa jeg at vi ville sørge for at stillingsnivået i Nav ble opprettholdt. Selvfølgelig er det slik innenfor en organisasjon med 14 000 ansatte at man står fritt til å bemanne forskjellig i fylkene – flytte stillinger. Når det f.eks. blir ledighet i Høyanger, trenger en ekstra stillinger der, ikke sant? Men poenget er at vi opprettholder det aktivitetsnivået og det stillingsnivået som var på det tidspunktet jeg uttalte meg.

Til spørsmålet om faste stillinger: Jeg mener generelt at for arbeidstakere er faste stillinger å foretrekke framfor midlertidige stillinger. At enkelte midlertidige stillinger blir gjort om til faste, anser jeg faktisk som en fordel for arbeidstakerne og en trygghet for de ansatte i Nav, ikke en ulempe. Men det er altså det totale ressursnivået som skal videreføres. Jeg sitter selvfølgelig ikke og behandler hver enkelt av de 14 000 stillingene i Nav.

Robert Eriksson (FrP) [12:18:11]: Jeg har full forståelse for at statsråden ikke sitter og behandler hver enkelt av de 14 000 stillingene.

Men så er det slik at statsråden tidligere har sagt, og også understreket i dag, at Nav vil få beholde den bemanningen de hadde ved utgangen av 2008, også i 2009. Det er jeg glad for, og det er positivt. I tillegg har Stortinget i forbindelse med tiltakspakken vedtatt at det skal 320 nye, midlertidige stillinger inn i Nav som følge av bl.a. finanskrisen. Det betyr at det faktisk skal flere personer – flere årsverk – inn i Nav-systemet enn det som var tilfellet i 2008, og da blir det ekstra vanskelig å forstå at mange av dem som har hatt midlertidige stillinger, og som er opplært, nå mister jobben sin. Man tar inn nye folk som skal opplæres. Er ikke statsråden redd for at en slik type skifting av arbeidskraft – med mer opplæring – vil skape større restanser og dårligere saksbehandling?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:19:12]: Det å øke aktiviteten og innsatsen i form av arbeidskraft så mye som vi gjorde i fjor høst, innebærer nettopp en slik utfordring som representanten snakker om. Det tar tid i forhold til opplæring, og det tar tid før en får resultater av de nye ressursene. Når en har hatt folk i midlertidige stillinger i Nav, og perioden forlenges, er det alminnelige at det er de som er i de midlertidige stillingene, som fortsetter. Jeg sier at det er det vanligste.

Så til tilfellet fra Telemark, som det ble spurt om, hvor midlertidige stillinger ble gjort om til faste. Det oppfatter jeg som positivt. Det er slik at andre enn dem som hadde de midlertidige stillingene, også har rett til å søke fast stilling. Gjennom den søkerprosessen har nå seks personer faste stillinger i stedet for at det i utgangspunktet var midlertidige stillinger. Når det gjelder noen av disse stillingene, går jeg ut fra at man har fått mer kvalifiserte søkere til de faste stillingene enn det som var tilfellet ved de midlertidige ansettelsene.

Presidenten: Presidenten vil minne statsråden om at all tale skal gå gjennom presidenten.

: