Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 2009 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Borghild Tenden til samferdselsministeren, vil bli svara på av olje- og energiministeren på vegner av samferdselsministeren.

Borghild Tenden (V) [11:34:17]: «I en artikkel i Aftenposten går det fram at en kostnadssprekk på prosjektet Ring 3 Ulven–Sinsen kan medføre økte bompengekostnader for folk som passerer bomringen i Oslo og Akershus. Det er av nasjonal betydning at vi har et velfungerende vegnett som tar unna trafikken rundt hovedstaden.

Hvor stor er kostnadsøkningen på Ring 3 Ulven–Sinsen, hva er årsaken til kostnadssprekken, og vil statsråden bidra til å dekke de økte kostnadene?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:34:50]: Forberedende arbeid på prosjektet rv. 150 Ulvensplitten–Sinsen startet i februar 2005. Våren 2006 avlyste Statens vegvesen tilbudskonkurransen for tunnelentreprisen på grunn av vesentlig høyere tilbud enn forventet. Prosjektet ble deretter omprosjektert og revidert, jf. St.prp. nr. 40 for 2007–2008, Om Oslopakke 3 trinn 1. Selv om prosjektet ble forenklet og det ble gjennomført en rekke kostnadsreduserende tiltak, økte styringsramma med om lag 800 mill. kr.

I 2008 startet anleggsarbeidene på prosjektet, og det forventes at prosjektet skal åpnes for trafikk i 2013. Det er til nå brukt i overkant av 1 milliard kr på prosjektet, og i tillegg er det tegnet kontrakter for om lag 780 mill. kr.

Det er gjennomført KS2 på prosjektet to ganger – før og etter omprosjekteringa. Statens vegvesen og KS2-konsulentene har vært enige om kostnadsnivået for prosjektet. Høsten 2008 registrerte Statens vegvesen likevel høyere kostnader enn forventet på tre store kontrakter. Statens vegvesen har derfor på nytt gjennomført en grundig revisjon av kostnadsoverslag og analyse av årsaken til kostnadsøkninga.

Ny prognose for sluttkostnad på prosjektet er 3 690 mill. kr, regnet i 2009-kroner. Dette gir en økning på om lag 260 mill. kr i forhold til revidert kostnadsramme for prosjektet, jf. nevnte St.prp. nr. 40 for 2007–2008. I forhold til den reviderte styringsramma er økninga om lag 650 mill. kr. Oppryddingsarbeidet langs dagens Ring 3 er tatt ut av prosjektet for å redusere kostnadene. Overslag over restbehov pr. 1. januar 2010 er på om lag 2,4 milliarder kr.

Analysen viser at hovedårsaken til kostnadsøkninga er høyere prisnivå fra entreprenørene og høyere ekspropriasjonskostnader enn forventet. I tillegg fører mindre endringer av prosjektet og lengre byggetid enn først planlagt til kostnadsøkning.

Det er ikke tatt stilling til hvordan kostnadsøkninga skal finansieres. Økonomisk ramme for Oslopakke 3 er gitt i St.meld. nr. 17 for 2008–2009, Om Oslopakke 3 trinn 2. Saka vil drøftes med styringsgruppa for nevnte Oslopakke 3 før samferdselsministeren kommer tilbake til Stortinget med forslag til hvordan kostnadsøkninga kan finansieres.

Borghild Tenden (V) [11:37:34]: Jeg takker statsråden for svaret.

Bakgrunnen for dette spørsmålet er bekymringen som knytter seg til nettopp Oslopakke 3, og at den rett og slett skal komme skjevt ut fra starten. I utgangspunktet tar den rød-grønne regjeringen, slik Venstre ser det, lite hensyn til de utfordringene som de største byene våre står overfor. Forstår statsråden bekymringen for byene våre – i dette tilfellet hovedstaden og de utfordringene vi står overfor i forbindelse med Oslopakke 3?

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:38:14]: Nei, jeg forstår ikke påstanden om at denne regjeringa ikke tar hensyn til de største byene, når denne regjeringa, som den første regjering på nær sagt all den tid, har gjennomført Nasjonal transportplan og det nivået som ligger der, i motsetning til f.eks. det den regjeringa som det partiet Borghild Tenden representerer, gjorde for kort tid tilbake. Det betyr at de lovnadene som er gitt når det gjelder de store byene, er levert.

Samtidig legger vi nå nye ambisiøse planer for hvordan vi skal utvikle samferdselen og kommunikasjonen i de store byene framover. Det forslaget til Nasjonal transportplan som ble lagt fram for svært kort tid siden, er en historisk plan i forhold til å skulle løse kommunikasjonsutfordringene framover, f.eks. hva gjelder togforbindelser. Jeg kan jo nevne forbindelsen Oslo–Ski som et eksempel på en lenge etterlengtet løsning, og et prosjekt som det har vært et ønske om å få gjort noe med, og som nå er nær sagt på skinner. Vi ser at summen som ligger inne i Nasjonal transportplan gjør at vi får løst problemet på en helt annen måte enn før.

Borghild Tenden (V) [11:39:23]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det var jo nettopp NTP jeg tenkte på da jeg sa at en ikke tar høyde for utfordringene i de store byene våre. Men la nå det ligge. Det har vi muligheten for å diskutere senere.

Faktum er at bompengetakstene rundt Oslo øker. I vestregionen er det sågar to bompengeinnkrevinger. Når jeg er på lokale årsmøter, sier folk at de er litt forundret over at takstene øker uten at de ser noen resultater. Vil statsråden sørge for full åpenhet, og det raskt, om hva pengene går til? Bussene er like stappfulle som de var, køene er like store, og man betaler veldig mye i bompenger rundt Oslo. Det vi forventer nå er full åpenhet om hva de pengene faktisk går til.

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:40:19]: Jeg er helt sikker på at samferdselsministeren ønsker en tilsvarende åpenhet i forhold til pengebruk. Det har vært noen historier knyttet til bompengeselskaper og ressursbruk internt i selskapene. Vi har alle sett reaksjonene fra samferdselsministeren på det – et ønske om at nettopp åpenhet er det som skal gjelde. Så jeg tror jeg kan forsikre representanten Tenden om at samferdselsministeren i tida som kommer også vil være fokusert på at det skal være åpenhet, og at brukerne og innbyggerne skal få vite hva bompengefinansieringa går til.

: