Stortinget - Møte mandag den 4. mai 2009 kl. 12

Dato: 04.05.2009

Dokument: (Innst. S. nr. 203 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:47 (2008–2009))

Sak nr. 1 [12:08:43]

Innstilling fra finanskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Jan Arild Ellingsen og Karin S. Woldseth om å fjerne regnskapsplikten for små stiftelser

Talarar

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske frå finanskomiteen vil presidenten gjere framlegg om at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje blir gitt anledning til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er vedteke.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:09:27] (ordfører for saken): Dette er et forslag fra Fremskrittspartiet som går ut på å fjerne regnskapsplikten for små stiftelser, og det er også et tilhørende forslag som går på at Brønnøysundregistrene skal frafalle krav om forsinkelsesgebyr for små stiftelser.

Flertallet i komiteen, alle unntatt Fremskrittspartiet, ser at her er det ulike behov som skal balanseres. Vi har behov for kontrollmekanismer som sikrer at stiftelsers kapital faktisk blir benyttet til de formål som stiftelsene er opprettet for. Samtidig er det viktig å sikre at hensynet til nødvendig samfunnsmessig kontroll blir ivaretatt uten at det gir en uforholdsmessig byrde for stiftelsene. Departementet har gitt en grei redegjørelse for dette, og flertallet slutter seg i all hovedsak til departementets vurdering.

Spørsmålet har også vært oppe tidligere i Stortinget, og i 2001 var det en enstemmig justiskomite som uttalte:

«Komiteen mener det er viktig at alle stiftelser underlegges regnskaps- og revisjonsplikt for å muliggjøre en reell kontroll og tilsyn med stiftelsene. Komiteen viser til at dersom stiftelsen har en enkel økonomi, vil også regnskaps- og revisjonsarbeidet bli enkelt, og det kan ikke sees på som urimelig å sette krav om dette.»

Flertallet har imidlertid merket seg at finansministeren vil ta opp forholdet til revisjonsplikten i lovproposisjonen som er varslet lagt fram til høsten, som en oppfølging av en NOU om revisjonsplikt for små foretak. Flertallet er enig i at dersom innsendingsplikten etter § 8-2 i regnskapsloven skal videreføres for alle stiftelser, vil ileggelse av forsinkelsesgebyr være et egnet virkemiddel for å sikre at innsendingsplikten faktisk blir fulgt opp. Det samme flertallet har imidlertid merket seg at praktiske, hensiktsmessige og tekniske sider ved en differensiering av gebyrene etter størrelse vil bli vurdert i departementets oppfølging av den nevnte innstilling fra Revisjonspliktutvalget.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti mener at det bør foretas en nærmere vurdering av om innsendingsplikten bør opprettholdes for alle stiftelser, eller om det for de minste stiftelsenes vedkommende er tilstrekkelig at de skal være forpliktet til å framlegge regnskap overfor stiftelsestilsynene. Disse partier fremmer også forslag i tråd med dette. Jeg anbefaler dermed innstillingen fra komiteen og tar opp mindretallsforslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Presidenten: Representanten Hans Olav Syversen har teke opp det forslaget han refererte til.

Ulf Leirstein (FrP) [12:13:28]: Det forslaget som Fremskrittspartiet har tatt opp her, berører veldig mange, som føler at dagens regelverk slår ekstremt uheldig og feil ut.

Jeg er veldig glad for at man gjennom flere år har sørget for å rydde opp i regelverket knyttet til stiftelser. Vi hadde jo sett mange eksempler på stiftelser hvor – for å si det forsiktig – tingene ikke var som de skulle være. Man valgte da å lage et bedre lovverk knyttet til dette, og det er vi altså alle enige om. Men det Fremskrittspartiet har vært opptatt av, er nettopp de små stiftelsene, som opplever lovverket som meget urimelig – små stiftelser som har skjøttet sitt bo meget bra gjennom mange, mange år. Vi har sett bl.a. gjennom media en rekke eksempler på hvordan dette med regnskapsplikten kan slå ut for en del av dem. Dette kveler på mange måter det frivillige initiativet hvis man gjør et eller annet feil uten at det var tilsiktet.

Vi har vært veldig bevisste under utformingen av forslaget på ikke å si noe om hvor grensen skulle gå. Vi hadde jo et ønske om, hvis flertallet skulle slutte seg til vårt forslag, at Regjeringen skulle utrede hvor grensene skulle gå for hva som skulle være små stiftelser og hva som skulle være store stiftelser. Så vi har vært veldig bevisste på ikke å konkludere på det, for det mener vi hadde vært en vei å gå for å finne ut hvor man skulle lande. Men jeg konstaterer jo at vi ikke får gjennomslag. Det henvises bl.a. til 2001, da man i justiskomiteen var veldig klare på at man synes det burde være lite problematisk at man hadde denne innsendingsplikten og denne regnskaps- og revisjonsplikten. Fremskrittspartiet var jo med på den merknaden. Men det er klart det er lov å tenke seg om når man ser hvordan et regelverk slår ut. Så jeg er til en viss grad glad for at finansministeren i hvert fall sier seg villig til å se på noe av dette. Jeg går ut fra at de fleste ser at her er det en del uheldige utslag.

Jeg vil selvfølgelig ta opp de forslagene som Fremskrittspartiet har lagt fram. Jeg vil også opplyse om at Fremskrittspartiet sekundært kommer til å støtte det mindretallsforslaget som er lagt fram fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Det går i hvert fall noe lenger enn bare de bemerkningene vi har fått fra flertallet og fra finansministeren.

Presidenten: Representanten Ulf Leirstein har teke opp dei forslaga han viste til. Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, sjå side 2781)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det sett fram tre forslag. Det er

  • forslag nr. 1, frå Hans Olav Syversen på vegner av Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 2 og 3, frå Ulf Leirstein på vegner av Framstegspartiet

Det blir først votert over forslaga nr. 2 og 3, frå Framstegspartiet.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å unnta små stiftelser for regnskaps- og revisjonsplikt.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at Brønnøysundregistrene frafaller krav om forsinkelsesgebyr for små stiftelser.»

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet vart med 79 mot 21 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 13.44.05)

Presidenten: Det blir så votert over forslag nr. 1, frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i oppfølgingen av Revisjonspliktutvalgets innstilling vurdere hensiktsmessigheten av å forenkle regelverket for små stiftelser, herunder revisjonsplikt, innsendingsplikt og differensierte forsinkelsesgebyrer.»

Framstegspartiet har varsla subsidiær støtte til dette forslaget.

Votering:Forslaget frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 54 mot 46 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 13.44.33)

Komiteen hadde tilrådd:

Dokument nr. 8:47 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Jan Arild Ellingsen og Karin S. Woldseth om å fjerne regnskapsplikten for små stiftelser – vedlegges protokollen.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: I sak nr. 2 ligg det ikkje føre noko voteringstema.