Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 18. november 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Bent Høie (H) [12:02:37]: «Kjøp av nye redningshelikopter utsettes stadig, og er preget av uenighet mellom de berørte etatene. Vil statsråden ved Statsministerens kontor sørge for en samordning av denne prosessen?»

Statsråd Knut Storberget [12:02:51]: Jeg er ikke statsråd ved Statsministerens kontor, men jeg har fått overført dette spørsmålet til meg, og jeg svarer med glede på det.

Jeg har lyst til å si innledningsvis til representanten Høie at dette er en omfattende prosess, og jeg har lyst til å understreke at jeg oppfatter ikke at denne prosessen blir bremset av «uenighet mellom de berørte etatene». Men det er mye i denne prosessen som tar tid, det er helt åpenbart.

Anskaffelsen som representanten Høie viser til, er en svært omfattende prosess som vil ha betydning inn i de neste 30–40 åra. Nye redningshelikoptre vil medføre en betydelig oppgradering av norsk redningshelikoptertjeneste og ha ringvirkninger inn mot mange ulike aktører og interessenter i hele den samlede redningstjenesten. Redningshelikoptre er svært avanserte og kostbare verktøy som ikke er hyllevare, og krever derfor en omfattende vurdering før anskaffelse.

Etter min mening har det skjedd lite i forhold til redningshelikoptre i perioden 2001–2005, da Høyre satt i regjering, og etter framleggelsen av stortingsmeldingen Redningshelikoptertjenesten i fremtiden. Fra 2005 til 2009 er det imidlertid etablert tilstedevakt ved alle baser, samt åpnet en ny base i Florø. I tillegg ble det besluttet å ikke benytte opsjonen på NH90, og anskaffelsesprosjektet ble igangsatt. Det var etter min mening en forutsetning for at vi kunne få i gang hele denne prosessen, og det er viktig.

Jeg erkjenner at det å berede grunnen for anskaffelse av nye helikoptre har tatt lengre tid enn hva vi hadde forutsatt. Dette har sine årsaker i ulike forhold, men etter at Stoltenberg II-regjeringa iverksatte en ny anskaffelsesprosess i 2007, etter bl.a. å ha vurdert opsjonsvarianten NH90, har Justisdepartementet arbeidet grundig med beslutningsunderlaget for anskaffelsen. Denne prosessen har tatt utgangspunkt i Innst. S. nr. 156 for 2001–2002 fra justiskomiteen og de signaler som framkommer her, samt senere budsjettinnstillinger om framdrift. Da det er viktig at utredningsarbeidet forut for den eksterne kvalitetssikringen foretas uten andre avgrensninger enn at Forsvaret skal være operatør, har prosessen blitt mer omfattende enn tidligere planlagt.

Fordi dette er en betydelig anskaffelse også i økonomisk forstand, med kostnader på til sammen flere milliarder kroner, er jeg som ansvarlig statsråd opptatt av at vi anskaffer den riktige helikopterkapasiteten, og at prosessen gjennomføres på en forsvarlig måte. Av den grunn vil vi også få en ekstern kvalitetssikring av de valgene som legges til grunn før vedtak fattes.

Som jeg sa innledningsvis, kjenner jeg meg ikke igjen i representantens beskrivelse av at prosessen er preget av «uenighet mellom de berørte etatene», og vil ikke akseptere forutsetningen i spørsmålet i så måte.

I en slik omfattende prosess med betydelige økonomiske konsekvenser er det naturlig at mange organisasjoner blir hørt – og vil la høre fra seg. Det er mange funksjoner som skal fylles gjennom et redningshelikopter, og derfor vil mange interesser også framkomme underveis. Det er således en forutsetning at alle behov kommer til overflaten og blir vurdert med sikte på at det materiell som anskaffes, samlet sett er best egnet for oppgaven.

Anskaffelsen gjennomføres under ledelse av Justisdepartementet. Både Helse- og omsorgsdepartementet og Forsvarsdepartementet er representert i prosjektet, og prosessen framstår som ryddig og inkluderende for alle parter.

Når nye redningshelikoptre til slutt kan være på plass, er for tidlig å fastslå, da det er mange faktorer som fortsatt kan påvirke prosessen. Jeg har imidlertid forsikringer fra forsvarsministeren og leverandøren om at dagens Sea King-redningshelikoptre kan drives fram mot 2020, men vi arbeider altså for at de skal erstattes før den tid.

La meg til slutt slå fast at denne regjeringa er opptatt av at vi skal ha en god redningshelikoptertjeneste. Som ansvarlig statsråd vil jeg følge opp det vi legger vekt på i Regjeringas politiske plattform om å ivareta befolkningens trygghet gjennom å fortsette satsingen på redningstjenesten og redningshelikoptre. At behovet for å skifte ut dagens helikoptre er til stede, synes klart, og jeg arbeider for at nye redningshelikoptre derfor skal komme raskt på plass.

Jeg vil også peke på at den satsingen som er gjort på redningshelikoptertjenesten gjennom etablering av tilstedevakt ved alle basene, samt etablering av ny base i Florø, sammen med anskaffelsen av nye redningshelikoptre og det prosjektet som nå er igangsatt og er godt i gang, utgjør veldig viktige deler av Regjeringas satsing for å forbedre denne tjenesten og skape trygghet for befolkningen.

Bent Høie (H) [12:07:12]: Bakgrunnen for at dette spørsmålet ble stilt til det som Stortinget på et tidspunkt trodde var en samordningsminister, var jo nettopp behovet for å sikre en prosess som ivaretok de ulike behovene knyttet til nye redningshelikoptre.

Jeg er uenig i den historiefremstillingen som justisministeren her kommer med. Blant annet var det denne regjeringens kansellering av opsjonsavtalen i forhold til gjenkjøp av NH90 som er en av hovedårsakene til at en nå ikke vet når en eventuelt har nye redningshelikoptre.

Men bakgrunnen for spørsmålet er bl.a. også at det, ikke minst fra helsehold, er reist stor bekymring knyttet opp til om de hensynene som faktisk er mest fremtredende i forhold til bruken av dagens redningshelikoptre, blir godt nok ivaretatt i denne prosessen. På hvilken måte er helsemyndighetenes behov ivaretatt i den nye prosessen?

Statsråd Knut Storberget [12:08:19]: På den ene siden ønsker man seg en rask avklaring, på den andre siden ønsker man at alle blir hørt. Det viser nettopp noe av utfordringen vi har i dette prosjektet. Jeg vil understreke en gang til at jeg oppfatter det slik at det er god dialog mellom de berørte parter. Men det er forskjellige oppfatninger av hvordan man ønsker at de framtidige redningshelikoptrene skal være. Det er derfor det er så viktig at man tar seg god tid med det kvalitetssikringsregimet man jobber under, slik at man ikke foretar en stor investering uten å ha kartlagt hva slags behov man faktisk har, og hva vi mener man bør ha lagt til grunn før man går til innkjøp av dette.

Jeg oppfatter det slik at man i det innkjøpsprosjektet som er i gang, har god dialog med de berørte etater, at man får inn nettopp de ønsker og mål man har for redningshelikoptertjenesten, og at prosjektet nettopp sikrer ikke bare helse, men også andre aktørers interesser i prosjektet.

Bent Høie (H) [12:09:23]: Statsråden sier i dag, på samme måten som han sa i den interpellasjonsdebatten som var om temaet i mai, at en har fått forsikringer om at dagens redningshelikoptre kan være operative inntil 2020. Men kan statsråden forsikre Stortinget om at dagens redningshelikoptre ikke står på bakken i situasjoner der det er akutt behov for redningshelikopter, på grunn av at det tar veldig lang tid å få på plass manglende reservedeler, og at det ikke vil være et økende problem fram mot 2020?

Statsråd Knut Storberget [12:10:04]: Jeg kan forsikre om tre ting i forhold til redningshelikoptertjenesten. Det første er at vi skal fortsette den store satsingen vi har hatt på redningshelikoptertjeneste siden Stoltenberg-regjeringa tiltrådte, med utbygging av baser, tilstedevakt og legeberedskap. Det har virkelig vært et kvalitetsløft, i motsetning til hva vi opplevde med den tidligere regjering.

Det andre er at vi skal kjøre et innkjøpsprosjekt hvor man skal jobbe grundig, men så raskt som mulig, slik at vi får dette på plass, fordi vi ser at man har behov for nye helikoptre – helt åpenbart.

Det tredje er at det er brukt betydelig med penger på vedlikehold av Sea King-maskinene. Jeg skal forsikre representanten Høie om at vi skal gjøre hva vi kan for å unngå at de vedlikeholdsutfordringene vi har i forhold til Sea King-maskinene, skal ramme den trygghet folk skal kunne forvente av redningshelikoptertjenesten.

: