Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 18. november 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Siri A. Meling (H) [12:35:43]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Det er 6 år siden sist det ble fremlagt en stortingsmelding om petroleumsvirksomheten, hvor Stortinget fikk anledning til å diskutere helheten i norsk petroleumspolitikk. Det ble ikke lagt frem en slik melding i 2005–2009. I Soria Moria II varsles det at Regjeringen vil gjennomgå petroleumspolitikken i en egen stortingsmelding.

Når kan Stortinget forvente at en melding om petroleumsvirksomhet blir lagt frem?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:36:17]: Petroleumsvirksomheten er viktig for å sikre statens inntektsgrunnlag og – ikke minst – sysselsettingen her i landet. Virksomheten skal skje innenfor de rammene vi setter for bærekraftig utvikling.

Norge skal framover bidra til Europas energisikkerhet. De globale rammene for petroleumsvirksomheten er i forandring, bl.a. som følge av endringer i de internasjonale energimarkedene og i energi- og miljøpolitikken rundt i verden.

Utfordringene og mulighetene på norsk sokkel er også i forandring. Slike utviklingstrekk vil kunne medføre behov for justeringer i petroleumspolitikken. Regjeringen vil gjennomgå petroleumspolitikken i en egen stortingsmelding, som representanten Meling nevnte. Jeg vil legge opp til en bred og omfattende prosess i forbindelse med arbeidet med meldingen. Min beste vurdering pr. i dag er at en forsvarlig og fornuftig ramme rundt et slikt arbeid bør være om lag et år.

Siri A. Meling (H) [12:37:17]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg antar at statsråden godt kjenner til at bransjen i dag opplever en veldig krevende situasjon, hvor prosjekter settes på vent eller skrinlegges, og hvor oljeleverandørindustrien må permittere eller si opp medarbeidere.

Høyre er ekstremt opptatt av at vi klarer å bevare det som kanskje er vårt viktigste konkurransefortrinn, nemlig kompetanse. Bransjen etterlyser den langsiktigheten en helhetlig diskusjon som en petroleumsmelding gir oss. Synes statsråden, i dagens situasjon, at det er tilfredsstillende å kunne legge frem en melding først i 2010 – om et år – og kan det være aktuelt med strakstiltak?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:38:12]: Det viktigste som en regjering kan gjøre, og som jeg har gjort, er å komme med tiltak på relativt kort sikt – og det er å kjøre de nummererte konsesjonsrundene. Jeg har stor tro på at en petroleumsmelding blir et viktig bidrag til den langsiktige olje- og gasspolitikken i Norge, men den situasjonen som representanten Meling beskriver – som jeg er helt enig i – er krevende for deler av industrien.

Det er en selektiv krise vi ser ute. Deler av industrien har godt med oppdrag, men særlig den tradisjonelle verftsindustrien sliter veldig. Det er bekymringsfullt. Når det gjelder den krisen som beskrives, er det å komme i gang med nye utbyggingsprosjekter og sørge for at næringen har arbeid, også om noen få år, som er svaret. Der har jeg levert, ikke minst gjennom den 21. konsesjonsrunden, som jeg satte i gang for svært kort tid siden.

Siri A. Meling (H) [12:39:15]: Jeg takker igjen for svaret. I den runden som statsråden viser til, er det vel riktig å si at det ikke er nye lovende leteareal.

Petroleumsnæringen står for så mye som en tredjedel av statens inntekter, og Norge er avhengig av disse inntektene. Med de ekspansive budsjettene som Regjeringen legger frem, er vi ekstra avhengig av fremtidige inntekter fra petroleumssektoren. Det å ha forutsigbare og kjente rammebetingelser på sikt, er helt avgjørende for satsing.

Mange vil mistenke de rød-grønne partiene for stor uenighet internt, og at det er det som gjør at de har brukt så lang tid på å komme fram med en ny petroleumsmelding. Har statsråden forståelse for den usikkerheten som skapes i næringsklyngen, ved at det har tatt så lang tid før vi får en petroleumsmelding lagt på bordet?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:40:15]: Jeg har den største forståelse for næringens ønske om forutsigbarhet og muligheten for å planlegge på lang sikt – jeg har selv drevet næringsvirksomhet – at man ser hva som ligger noe foran i løypa. Der er jeg helt enig.

Med hensyn til oppfølgingen fra representanten Meling på det, at den politikken vi har ført, ikke har bidratt til det, er jeg ikke enig. Jeg mener vi tydelig har presentert Regjeringens politikk gjennom forvaltningsplanarbeidet som vi leverte i vår, hva gjelder både Barentshavet og Norskehavet. Når vi nå i tillegg kommer med nummererte runder og TFO-tildelinger, representerer det rammene for olje- og gassvirksomheten i Norge, og vi ser også at aktivitetsnivået på norsk sokkel i historisk sammenligning er høyt.

: