Stortinget - Møte onsdag den 25. november 2009 kl. 10

Dato: 25.11.2009

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Bente Thorsen (FrP) [12:32:41]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fornyings- og kirkeministeren:

«En avtale om skille mellom stat og kirke er inngått. Avtalen innebærer bred enighet om at kirkemedlemmenes tilhørighet til Den norske kirke skal ivaretas. Det skal legges til rette for at Kirken fortsatt skal ivareta sin tusenårige rolle som folkekirke. Den norske kirke skal ha fast betjening, slik at tjenesten er nærværende i alle lokalsamfunn. Det meldes til stadighet om redusert kirkeaktivitet og søndagsprekener som blir avlyst.

Er statsråden bekvem med utviklingen av Den norske kirke?»

Statsråd Rigmor Aasrud [12:33:27]: Det er et overordnet mål for kirkepolitikken å legge til rette for at Den norske kirke kan videreføres og utvikles som en åpen og inkluderende folkekirke. Dette er ikke bare Regjeringens politikk, men, som representanten Thorsen er inne på, det er et politisk mål som det er bred enighet om i denne sal. Kirkeforliket, som samtlige partier på Stortinget har sluttet seg til, vitner ikke minst om det. Kirken skal fortsatt være landsdekkende og til stede i alle lokalsamfunn. De foreslåtte endringene i statskirkeordningen skal gjennomføres på en måte som imøtekommer behovet for kontinuitet. Kirkemedlemmenes tilhørighet til Den norske kirke skal ivaretas.

I forrige uke var jeg, i likhet med mange av komitémedlemmene, til stede på Kirkemøtet i Tønsberg. Jeg erfarte at Kirken preges av høy aktivitet på svært mange områder. Det er nettopp gjennomført et kirkevalg med historisk høy deltakelse og en kostnadsramme på over 70 mill. kr. Trosopplæringsreformen går snart inn i sitt sjuende år. I statsbudsjettet for 2010 har Regjeringen foreslått å bevilge 170 mill. kr til denne reformen. Det innebærer at godt over halvparten av menighetene i Kirken vil være i gang med å utvikle et utvidet tilbud om trosopplæring for barn og unge mellom 0 og 18 år. Fra kommunene rapporteres det om at innsatsen når det gjelder rehabilitering og vedlikehold av kirkebygg, er mer enn fordoblet i løpet av den siste fireårsperioden. Jeg tror vi trygt kan si at Kirken sjelden har hatt bedre vilkår enn det den har i dag.

Det betyr ikke at det ikke er utfordringer. Jeg antar at representanten Thorsen har fått med seg enkelte presseoppslag fra i høst om redusert prestebemanning i noen bispedømmer, og at det er dette som er bakgrunnen for spørsmålet. Dels går meldingene ut på at det enkelte steder i landet er vanskelig å få nok søkere til prestestillinger, og dels handler det om at noen bispedømmer har vært nødt til å gjennomføre enkelte innstrammingstiltak.

Til det første vil jeg si at jeg er bevisst de utfordringer som Kirken står overfor når det gjelder rekruttering til presteyrket for å fylle stillinger i alle deler av landet. I disse dager fullføres et større forskningsprosjekt som Stiftelsen Kirkeforskning har gjennomført, og som har hatt til hensikt å kartlegge situasjonen og vurdere aktuelle tiltak som kan bedre rekrutteringen til prestetjenesten. Departementet vil nøye vurdere resultatene fra denne undersøkelsen med sikte på hvilke tiltak som kan gjennomføres på kortere og lengre sikt.

I revidert statsbudsjett fikk Regjeringen flertall for økt bevilgning til prestetjenesten med 2 mill. kr – et øremerket tiltak som kan styrke rekrutteringen i særlig vanskelige områder. Som representanten kanskje er kjent med, har vi akkurat nå lagt fram et tilleggsforslag for 2009, der vi har bevilget 4 mill. kr ekstra for i år.

Bente Thorsen (FrP) [12:36:24]: Jeg er veldig glad for at vi er enige om målet i reformen. Jeg er òg veldig glad for at det foregår kirkelig aktivitet, og jeg er veldig glad for at ministeren oppfatter det som var hovedpoenget med spørsmålet. Det var faktisk det som går på prestetjenesten, at man vil ha en aktiv, utøvende prestevirksomhet.

Når Fremskrittspartiet går inn for et skille mellom stat og kirke, og at Kirken skal være nærværende i alle lokalsamfunn, mener vi faktisk det.

Fremskrittspartiet tar òg på alvor at vi får tilbakemeldinger om tomme vikarbudsjett og oppsigelser av prester i Den norske kirke, og det som dette medfører. Da er det ikke bare det at det er for få søkere, men det er òg et økonomisk spørsmål med tanke på at det ikke engang er mulig å sette inn ledige vikarer for å ivareta tjenesten.

Fremskrittspartiet anser presten som en svært viktig del av Kirken, og presten skal være tilgjengelig for folk som av ulike grunner har behov for prestens tjenester. Hvilken rolle mener kirkeministeren at presten skal ha innen folkekirken?

Statsråd Rigmor Aasrud [12:37:38]: La meg først få si at jeg tror ikke det bare dreier seg om budsjettsituasjonen når vi skal rekruttere prester til Den norske kirke. Det har vært et stramt arbeidsmarked, og jeg tror også de som er innenfor presteyrket, har vært preget av dette arbeidsmarkedet. Jeg er enig i at prestene har en viktig stilling for at vi skal ha en god folkekirke. Den skal være der – nær folk. Det er Kirkens viktigste tiltak.

Samtidig må det også være slik at Kirken, som alle andre, har et ansvar for å holde de budsjettrammene som er gitt fra Stortinget. Bevilgningene til presteskapet har økt de siste årene, med den følge at vi har mer enn 100 flere prestestillinger enn det vi hadde for ti år siden. Derfor er bispedømmerådene, sammen med presteskapet, nødt til å foreta en vurdering av hvilke tiltak og hvilke stillinger som trengs i det enkelte bispedømmeråd og i det enkelte prosti.

Bente Thorsen (FrP) [12:38:40]: Jeg takker igjen for svaret, og vil minne statsråden om at selv om vi har fått mer enn 100 nye prestestillinger, har vi også fått en arbeidsreform for prestene som tilsier at de skal ha tilnærmet lik arbeidstid som det vi andre har – la meg for all del ikke glemme å nevne det. Når vi tar hensyn til arbeidstiden, har vi ikke fått noen økning i antallet prestestillinger.

For Fremskrittspartiet er ikke hensikten å opprettholde flest mulig prestestillinger. Det er ikke noe mål i seg selv. Det viktigste er faktisk at presten er der, og er tilgjengelig for mennesker i soknet – at f.eks. gravferd blir utført innen den tidsfristen som lovverket tilsier. Og da er mitt siste spørsmål: Har kirkeministeren et godt svar på hvordan innbyggernes daglige behov for prestens tjenester kan bli løst innenfor dagens bemanning?

Statsråd Rigmor Aasrud [12:39:39]: Som jeg sa i mitt svar, er jeg klar over at de enkelte bispedømmer har en krevende situasjon med å fylle opp ledige stillinger. Kirkens budsjetter har økt. Og det er viktig at de som styrer, sørger for at man fordeler vikarer på en god måte, og sørger for å organisere arbeidet innenfor Kirken slik at f.eks. gravferder kan skje innenfor de tidsrammer som er naturlige.

Men som alle andre deler av det norske samfunn må også Kirken forholde seg til de budsjettrammer som er gitt. Jeg er glad for at vi har klart å øke bevilgningene, og jeg er glad for at vi gjennom omgrupperingsproposisjonen har klart å få fram ekstrabevilgninger, slik at situasjonen i 2009 kan avbøtes noe. Det betyr at vi slipper å dra med oss et så stort underskudd inn i 2010 som vi ellers ville ha gjort.