Stortinget - Møte onsdag den 25. november 2009 kl. 10

Dato: 25.11.2009

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Gunnar Gundersen (H) [11:20:07]: Jeg vil stille et spørsmål til finansministeren:

«Mange norske pensjonister i utlandet er bekymret etter å ha mottatt brev fra Skatteetaten om at deres pensjon fra 1. januar 2010 blir trukket med 15 pst. skatt til Norge før utbetaling. I brevet opplyses det om unntak fra å skulle betale denne skatten. Skattyter må selv framskaffe denne dokumentasjonen. Det vil for mange ta tid, og de kan komme til å oppleve en lang periode med lave utbetalinger grunnet dobbeltbeskatning.

Vil statsråden ta initiativ til praktiske og fleksible overgangsordninger?»

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:20:46]: Bakgrunnen for Skatteetatens informasjonsskriv om kildeskatt på pensjoner er at det fra 2010 skal trekkes kildeskatt på pensjoner som utbetales fra Norge til person bosatt i utlandet, med mindre det følger av skatteavtale mellom Norge og bostedslandet at pensjonen ikke skal skattlegges i Norge. For at norske skattemyndigheter skal kunne ta stilling til hvorvidt skattyteren har rett til fritak fra kildeskatten, må det kunne dokumenteres at skattyteren virkelig er skattemessig bosatt i vedkommende land. Det nevnte skriv fra Skatteetaten redegjør for hvilke krav som stilles til slik dokumentasjon.

Skatteavtalene regulerer hvordan skattleggingen skal være på likningsstadiet. De regulerer ikke forskuddstrekket. Men informasjonen fra Skatteetaten gjelder også hvordan den som mener seg berettiget til fritak, kan søke om det allerede på trekkstadiet.

Ut fra all informasjon som er gitt fra departementet i forbindelse med innføringen av kildeskatt på pensjoner, kan jeg vanskelig skjønne at det skulle komme overraskende på noen at det må dokumenteres hvor de er bosatt for å slippe kildeskatt på pensjonsutbetalinger fra Norge, og fra og med 2010.

Dokumentasjonskravet som er oppstilt i informasjonen fra Skattedirektoratet, er at den som søker om skattefritak på hele pensjonen etter en skatteavtale, må opplyse hvem som utbetaler pensjonen, og legge ved en bostedsbekreftelse fra skattemyndighetene i bostedslandet. Det kreves at bostedsbekreftelsen er utstedt av skattemyndighetene og uttrykkelig bekrefter at vedkommende er skattemessig bosatt i det aktuelle landet etter skatteavtalen med Norge. Bekreftelsen må være i original og ikke eldre enn tre måneder.

Kildeskatten gjelder kun overfor personer som er skattemessig emigrert fra Norge. De som fortsatt er skattemessig bosatt i Norge etter skatteloven, er skattepliktige hit etter skattelovens alminnelige regler. Alle med varig tilknytning til Norge vil forbli skattemessig bosatt her etter skatteloven de første årene etter utflytting. De vil likevel kunne anses bosatt i f.eks. Spania dersom de flytter dit og framviser bostedsbekreftelse derfra.

Jeg kan vanskelig se at det innebærer noen urimelig byrde at den som også er skattemessig emigrert, må framvise bostedsbekreftelse for å slippe kildeskatt på pensjoner. Klare og formålstjenlige dokumentasjonskrav sikrer at de som er berettiget til fritak, får det.

Dokumentasjonskravet som stilles på trekkstadiet, innebærer etter mitt syn en smidig, praktisk og tøyelig anvendelse av skattebetalingslovens regler om forskuddstrekk. De nøyaktige anvisninger som er gitt på hvordan skattyter bør innrette seg, ivaretar etter mitt syn på en god måte hensynet til forutberegnelighet og til at forskuddstrekket skal ligge så nær utliknet skatt som mulig. Når regelverket og praktiseringen av det er som beskrevet ovenfor, er det etter mitt syn ikke behov for særskilte overgangsordninger.

Gunnar Gundersen (H) [11:23:56]: Jeg takker for svaret.

Det er jo ingen her som har sagt at det er en urimelig byrdefordeling å framskaffe bostedsbevis. Dette er komplisert. Vi er vel begge fornøyd med å bo i Norge. Jeg kjenner heller ikke reglene så konkret, men jeg har fått en del telefoner fra folk som opplyser at ingen i Spania forventet at man skulle få dette brevet, for man har en skatteavtale. Det er ganske komplisert i Spania, man kan ikke bare dra på et offentlig kontor og få det skjemaet man nødvendigvis trenger. Jeg får opplyst at det er tre–fire forskjellige skjemaer med navn så lange at jeg ikke skal prøve å gjenta dem på spansk, for så språkmektig er jeg ikke. Men poenget er at i hvert fall ett av skjemaene får man ved personlig frammøte. For mange eldre mennesker er det et ganske stort problem. Det kan være langt å reise, og det er køer for å få det til.

I og med at dette kravet gikk ut i begynnelsen av november, vil jeg se det som naturlig at man kanskje hadde en viss overgangsordning for å få dokumentasjonen på plass.

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:25:07]: Jeg kan bekrefte at det er bra å bo i Norge, og til og med det å bo i Hedmark synes jeg er veldig bra. Jeg regner med at spørreren også er enig i det.

Jeg ser ikke bort ifra at det kan være en del praktiske forhold som gjør at det kan være vanskelig både å skjønne og skaffe til veie de nødvendige dokumenter, men generelt sett mener jeg at saken har vært kjent såpass lenge. En begynte å arbeide med dette i 2004, det har vært godt utredet og vært ute på betydelige høringer før saken kom til Stortinget. Så det har egentlig vært god tid til å tilpasse seg og finne ut av det. Men som sagt, jeg tror ikke jeg kan love at det blir noen spesielle overgangsordninger. Dersom det er veldig spesielle tekniske problemer, ser jeg ikke bort ifra at det kan skape problemer, men jeg ser likevel ikke behov for noen spesielle overgangsordninger.

Gunnar Gundersen (H) [11:26:07]: Om man skal se på spesielle overgangsordninger – jeg mener i hvert fall at finansministeren burde praktisere dette med en viss fleksibilitet. Generelt sett er jeg helt enig. Dette har lenge vært kjent gjennom vedtak i Stortinget, men det er alltid noe som kommer overraskende på noen, nesten uansett. Så lenge har vel finansministeren vært ute i mediaverdenen at han ser hvor vanskelig det er å få budskapet til å synke gjennom til sistemann som trenger det, og det er ofte dem som kan bli rammet hardest. En del minstepensjonister og eldre mennesker er ikke så mye på nettet som veldig mange andre.

Jeg vil bare at finansministeren tar med seg dette. Det har skapt en god del bekymring, og det er en del minstepensjonister som nesten ikke ser hvordan man skal få endene til å møtes før man klarer å få dokumentasjonen på plass. Det bør departementet ta til seg og i hvert fall praktisere det ganske lempelig i overgangsperioden.

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:27:09]: Jeg vil bare vise til noe som jeg også var inne på i svaret mitt: For dem som har varig tilknytning til Norge, men som skattemessig er emigrert, vil det gå en lang periode før de blir utsatt for dette – for å si det på den måten – fordi man er skattemessig bosatt i Norge de første årene etter utflytting. Jeg tror det er en tidsperiode her som gjør at det kan være mulig å få gjort dette på en god og fornuftig måte.

Ellers må jeg bare til slutt si at i dag er det én måned minus én dag til julekvelden, så da kan vi i hvert fall prøve å forebygge at julekvelden kommer overraskende på kjerringa, som det heter på Hedmarken, for nå er det altså igjen litt mindre enn én måned. Da har vi kanskje fått den usikkerheten avverget gjennom spørretimen. Men det var jo en annen sak.

Presidenten: Presidenten er glad for slike opplysninger, også fra Regjeringens side.