Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 2. desember 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Henning Skumsvoll (FrP) [11:08:30]: Mitt spørsmål går til forsvarsministeren:

«Opposisjonen påpekte under behandling av Forsvarets langtidsmelding i juni 2008 at nedlegging av Madlaleiren var sløsing med fellesskapets ressurser. Fra godt informert hold i Forsvaret opplyses det nå at nedleggingen av Madlaleiren skaper økonomiske problemer for Forsvaret.

Kan statsråden bekrefte at Forsvaret ikke vil gjennomføre en slik nedlegging, og at rekruttskolen for Sjøforsvaret ikke flyttes til Ulven og rekruttskolen for Flyvåpenet ikke flyttes til Kjevik?»

Akhtar Chaudhry hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Grete Faremo [11:09:11]: Gjennom behandlingen av gjeldende langtidsplan for Forsvaret vedtok Stortinget å legge ned Madla leir og flytte Sjøforsvarets og Luftforsvarets rekruttutdanning til henholdsvis Bergen og Kjevik.

Dette tiltaket var grundig utredet i Forsvarsstudien og anbefalt av forsvarssjefen. De økonomiske beregningene som lå til grunn, har i tillegg vært eksternt kvalitetssikret. Disse beregningene viser at flyttingen er økonomisk lønnsom og vil bidra til å redusere driftsutgiftene på sikt. Disse forholdene ble det redegjort for i gjeldende langtidsproposisjon. Jeg vil også understreke at hovedbegrunnelsen for tiltaket var å legge bedre til rette for å utvikle robuste og bærekraftige utdanningsmiljøer innen forsvarsgrenene.

De kostnadene som ligger i våre planer, er i samsvar med de forutsetninger som ble presentert for Stortinget i den nå vedtatte langtidsplanen. Omstillingskostnadene knyttet til tiltaket er det også tatt høyde for i disse planene. Som en del av arbeidet med å forberede implementeringen av flyttingen, gjennomgår og kvalitetssikrer nå Forsvarsdepartementet alle forutsetningene. Dette er helt på linje med øvrige tiltak i langtidsplanen. Det planlegges fortsatt at flyttingen skal være gjennomført innen utgangen av 2013.

Henning Skumsvoll (FrP) [11:10:45]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er ikke helt riktig at kostnadsrammene som ble framlagt i behandlingen av langtidsplanen, holdes. Tidligere statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen sa like før hun gikk av som statsråd, at flyttingen av hovedkvarteret fra Jåttå til Reitan hadde kostnadssprekker.

Da ber jeg statsråden om å gå nærmere inn på hvor stor kostnadssprekken vil bli når Stortingets vedtak om gjennomføring av langtidsplanen for 2008 blir sluttført – totalsummen, hvor mye snakker vi om?

Statsråd Grete Faremo [11:11:22]: Jeg har forsøkt å gjøre rede for de kostnadsberegningene som lå til grunn for forslaget som lå i langtidsplanen, og hvordan dette også danner grunnlag for de vedtak som ble gjort i Stortinget.

På helt vanlig måte, knyttet til oppfølgingen av disse tiltakene, er det også selvsagt at Forsvarsdepartementet på vanlig vis kvalitetssikrer beregningene, slik at vi har det beste grunnlaget knyttet til gjennomføringen av vedtaket, slik det er planlagt i perioden fram mot 2013.

Henning Skumsvoll (FrP) [11:12:21]: Jeg vil igjen takke statsråden for svaret.

Da vi hadde langtidsplanen til behandling, ble det presisert veldig fra opposisjonen at kostnadene ikke kunne kontrolleres. Da fikk en til svar at kvaliteten var sikret av et internasjonalt revisjons- og økonomifirma. Det er jo litt underlig å høre at departementet nå skal kvalitetssikre dette når det allerede er gjort. Var ikke kvaliteten god nok? Sprekkene er tydeligvis store.

Statsråd Grete Faremo [11:12:57]: Jeg skjønner godt at det kan være behov for å gjennomgå rutinene for dette, og hvordan dette er gjort, historisk. Det er riktig at de framlegg som ble gjort, bygde på at det også hadde vært en kvalitetssikrer med inn i prosessen, og at det likevel – på helt sedvanlig vis – må gjøres nye gjennomganger for å sikre at gjennomføringen av vedtaket skjer med best mulig, og oppdatert, beregning av kostnadene knyttet til omstillingen. Dette handler jo også om å etablere et nytt system for rekruttutdanningen, som er en vesentlig del av dette vedtaket.

Presidenten: Spørsmål 3 vil bli besvart senere.

: