Stortinget - Møte onsdag den 2. desember 2009 kl. 10

Dato: 02.12.2009

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Bent Høie (H) [11:14:29]: «Det har i den senere tiden kommet flere utspill og forslag fra henholdsvis Helse Vest og Helse Bergen om Stiftelsen Bergensklinikkenes tilbud til rusmiddelavhengige som har skapt usikkerhet om denne virksomheten, og som tyder på at staten har planer om å overta flere av oppgavene selv.

Hva vil statsråden konkret gjøre for å fjerne denne usikkerheten?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:15:10]: Jeg er glad for at rusfeltet og situasjonen til rusmiddelavhengige og deres pårørende får bred tverrpolitisk oppmerksomhet.

Private aktører som har avtale med de regionale helseforetakene, står for om lag 60 pst. av kapasiteten innen døgnbehandling for rusmiddelavhengige i spesialisthelsetjenesten. Den høye andelen viser at de private aktørene har en sentral plass på rusfeltet. Jeg er – i likhet med representanten Høie – opptatt av at de private aktørene skal ha gode og forutsigbare forhold. Det er de regionale helseforetakene som har ansvar for å tilby spesialisthelsetjenester til befolkningen i sin region. Det betyr at det er opp til de regionale helseforetakene å vurdere hvilke behov de har for å kjøpe tjenester av private.

Representanten Høie reiser spørsmål om en mulig usikkerhet rundt situasjonen til Stiftelsen Bergensklinikkene. Helse Vest RHF har orientert meg om at en stor del av regionens ansvar innen tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige ivaretas av private institusjoner. Avtalene går ut 31. desember 2010 og har da hatt en varighet på tre pluss tre år. Ifølge regelverket for offentlige anskaffelser må Helse Vest gjennomføre en ny anskaffelsesprosess i løpet av våren 2010.

Jeg er orientert om at styret i Helse Vest faktisk i dag skal behandle egen sak om føringer for denne anskaffelsesprosessen. Saken er unntatt offentlighet. Grunnen er at styret vil drøfte strategiske veivalg for anskaffelsesprosessen, og at de vil unngå at potensielle tilbydere får ulik informasjon. Styret skal også drøfte hvilke tjenester som skal inngå i anskaffelsesprosessen, hvem som kan delta, hvor tjenestene skal leveres, og hvilke typer avtaler som skal benyttes.

Helse Vest har videre orientert meg om at en større del av veksten i tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige er lagt til helseforetakene i 2009. Det er imidlertid ikke noe generelt ønske om å redusere volumet på tjenester fra private institusjoner i regionen. Grunnen er at det har vært viktig å styrke tilbudet i helseforetakene i arbeidet med å utvikle dette feltet – ikke minst for å ivareta rusmiddelavhengiges behov for tjenester fra andre deler av spesialisthelsetjenesten. Det er også viktig å redusere kjøp av gjesteplasser utenfor regionen.

Jeg er orientert om at det pågår drøftinger om å overføre ansvaret for pasienter fra Sunnhordland fra Stiftelsen Bergensklinikkene til Helse Fonna. Ifølge Helse Vest har ikke Bergensklinikkene uttrykt uenighet om en slik endring.

Bent Høie (H) [11:18:15]: Det er jo en rekke forslag som også har vært framme i media, som ikke er unntatt offentligheten, og som tyder på at Helse Bergen og Helse Vest har klare planer om å flytte virksomhet fra Bergensklinikkene til sin egen virksomhet. Et av de forholdene som de har planer om å flytte, er vurderingen av rettighetsspørsmål knyttet til ruspasienter. Det er også en sak som behandles av styret i Helse Vest i dag. Helse Vest er den regionen som har det dårligste tilbudet til rusmiddelavhengige og flest brudd på pasientrettighetene.

I styresaken til Helse Vest sier en helt konkret at begrunnelsen for å flytte vurderingsenheten til Helse Bergen er å få et lavere antall fristbrudd enn det en har i dag, altså – med klare ord: En innfører dårligere pasientrettigheter for denne pasientgruppen.

Jeg må spørre helseministeren: Er dette i samsvar med Stortingets intensjon i Rusreform II?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:19:21]: Det å få et lavere antall fristbrudd må jo være ønskelig, for vi ønsker jo at flere skal få behandling.

Det er helt riktig at Helse Vest har et for dårlig tilbud til rusmiddelavhengige, og det er jo nettopp derfor det sies at man skal beholde den andelen av private. Men man trenger også å bygge opp noe mer, og man trenger å bygge opp i helseforetakene for at de også skal ivareta sitt ansvar.

Bent Høie (H) [11:19:55]: Poenget med mitt spørsmål er jo at Helse Vest og Helse Bergen vurderer det dit hen at årsaken til fristbruddene er at Bergensklinikkene sannsynligvis vurderer pasientrettighetene innenfor det som er Stortingets intensjon, nemlig at disse pasientene skal ha de samme rettighetene som alle andre pasienter, og at overføringen til Helse Bergen for vurdering – ikke for behandling – vil innebære at færre pasienter får pasientrettigheter, og at en dermed får færre fristbrudd. Mener helseministeren at det er fornuftig av Helse Vest å legge opp til en strategi som gir færre fristbrudd, fordi en vurderer det ut fra de økonomiske hensynene, og ikke ut fra de faglige hensynene?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:20:48]: Jeg tror at representanten Høie og jeg har veldig sammenfallende mening om at vi må bygge opp tilbudet til rusmiddelavhengige i Helse Vest. Alle oversikter over de ulike regionale helseforetakene viser at det er dårligst tilbud i Helse Vest, at det ikke er godt nok, og at her har helseforetaket, både Helse Vest og de lokale helseforetakene, en jobb å gjøre når det gjelder å ivareta sitt ansvar overfor denne pasientgruppen, og ha et bredt og tilrettelagt ansvar. Målsettingen er å kunne gi et bedre tilbud til flere. Så er det slik at det er det regionale helseforetaket som har ansvar for sin region, og de må få foretatt en vurdering av det. Men de sier jo klart at de vil være nødt til å ha den samme andel private også i fremtiden. I tillegg må de også etablere mer spesialisering selv.