Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2010 kl. 10

Dato: 17.02.2010

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Harald T. Nesvik til nærings- og handelsministeren, vil bli besvart av fiskeri- og kystministeren på vegne av nærings- og handelsministeren, som er bortreist.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:52:50]: Jeg vil stille følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren, i og med at nærings- og handelsministeren er bortreist:

«Innovasjon Møbel er et prosjekt som har gått over flere år, som har vist gode resultater for bedriftene som har deltatt, og som er viktig for næringen. I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2010 i næringskomiteen var det et bredt flertall som ønsket videreføring av Innovasjon Møbel.

Hvordan følger statsråden opp at Innovasjon Møbel kan fortsette sin virksomhet i 2010?»

Statsråd Lisbeth Berg-Hansen [11:53:29]: Regjeringen ønsker å støtte opp om innovasjon og internasjonalisering av norsk møbelindustri. Vi har derfor i vårt brev til Innovasjon Norge for 2010 gitt Innovasjon Norge i oppdrag å legge til rette for en videreføring av Innovasjon Møbel gjennom en fortsatt satsing på nyskaping og innovasjon innenfor og i samarbeid med aktørene i bransjen. Det er satt av 1 mill. kr til programmet i 2010.

Samtidig er det slik at dette programmet har vært finansiert både ved midler fra Innovasjon Norge og fra industrien selv. Videre har midlene fra Innovasjon Norge vært bevilgninger både fra Nærings- og handelsdepartementet og fra Møre og Romsdal fylkeskommune. For at programmet skal kunne videreføres på samme nivå som tidligere, er man derfor avhengig av at øvrige aktører også opprettholder sin finansiering. Basert på dette vil det være opp til Innovasjon Norge og møbelindustrien å se på mulighetene for og eventuelt konkretisere et videre samarbeid.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:54:41]: Jeg ble meget trist over det svaret som statsråden gir her, for det er helt åpenbart at man gjennom oppdragsdokumentet til Innovasjon Norge om et bidrag på 1 mill. kr, har satt krokfot på dette prosjektet.

Møbelbransjen er veldig eksportrettet. Det er en bransje som sliter, og som har behov for store omstillinger. Det er åpenbart at det er langt mellom lovnader i valgkamper og det som skjer når det kommer til konkret handling.

Tidligere næringsminister Sylvia Brustad besøkte møbelbedriftene på Sunnmøre og lovet betydelige midler. Det var vel helt opp i 50 mill. kr når det gjelder disse omstillingsmidlene – og nå ser vi altså det som blir resultatet.

Jeg skjønner selvfølgelig at fiskeriministeren har problemer med å kunne svare konkret på min utfordring. Men vil fiskeriministeren nå ta en prat med næringsministeren, som ikke fant det betimelig å komme til salen her i dag og svare på spørsmål og gripe fatt i denne problemstillingen?

Statsråd Lisbeth Berg-Hansen [11:55:56]: Representanten har selvfølgelig helt rett i at fiskeri- og kystministeren ikke er veldig detaljert inne i møbelindustrien. Det jeg redegjorde for i mitt svar, var en videreføring av det programmet som det ble vist til, nemlig Innovasjon Møbel, der det også var lagt forutsetninger om at de tidligere samarbeidspartnerne skulle finne tilbake og videreføre det.

For øvrig skal jeg ta med meg innspillet fra representanten til nærings- og handelsministeren.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:56:31]: Jeg håper da at statsråden kan bidra med mer enn han har gjort i denne saken foreløpig, fordi Norsk Industri, som står for dette prosjektet sammen med møbelindustrien selv, har faktisk ikke fått tilbakemeldinger verken fra Innovasjon Norge eller fra Nærings- og handelsdepartementet om hva de har å forholde seg til. De har bare gjennom en arbeidsgruppe fått signaler om at Innovasjon Norge nasjonalt vil gi 1 mill. kr.

Det er slik at reglementet til Innovasjon Norge, bl.a. når det gjelder de fylkeskommunale midlene, setter beskrankninger med hensyn til hvor man kan tildele midler. Blant annet vil sentrale strøk som Sykkylven kommune kunne få problemer med å få midler. Derfor er det viktig å få den nasjonale posten på plass.

Jeg håper derfor at statsråden kan bringe det videre til sin kollega, slik at man får et endelig svar på om man kan fortsette, og om man får mer midler. Neste gang håper jeg at statsråden kan komme og svare.

Statsråd Lisbeth Berg-Hansen [11:57:37]: Som jeg sa i mitt svar i stad: Jeg skal ta med meg budskapet. Et svar er vel det man i hvert fall kan forvente å få.