Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 16. juni 2010 kl. 10

Dato:
President: Marit Nybakk

Dokument: 

Sak nr. 2 [10:06:07]:

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om kommuneproposisjonen 2011

Talarar

Votering i sak nr. 2

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram 15 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Gjermund Hagesæter på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 3, fra Gjermund Hagesæter på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 4, fra Gjermund Hagesæter på vegne av Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti

  • forslagene nr. 5–12, fra Gjermund Hagesæter på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 13, fra Trond Helleland på vegne av Høyre og Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 14, fra Geir Jørgen Bekkevold på vegne av Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 15, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre

Forslagene nr. 1–14 er inntatt på sidene 37 og 38 i innstillingen, mens forslag nr. 15 er omdelt på representantenes plasser i salen.

Det voteres over forslag nr. 15, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen nedsette et Kommunallovutvalg for å gjennomgå det totale antallet statlige lovparagrafer som regulerer kommunesektoren og lokaldemokratiet.»

Fremskrittspartiet og Høyre har varslet at de støtter forslaget.

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 59 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.45.31)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 14, fra Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen gå i dialog med KS for å finne frem til en bedre fordeling mellom stat og kommune når det gjelder kostnadene knyttet til ressurskrevende tjenester.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti ble med 91 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.45.47)

Presidenten: Det voteres over forslag nr 13, fra Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre nødvendig lokal sammenheng mellom finansieringsgrunnlaget, næringsutviklingen og tjenesteproduksjonen i kommunesektoren. I statsbudsjettet for 2011 må derfor skatteinntektene som andel av samlede inntekter ligge på om lag 50 pst., og Stortinget ber regjeringen fremme forslag til kommunalt skattøre som ivaretar denne målsettingen.»

Votering:Forslaget fra Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 77 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.46.04)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 5–12, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2011 om å foreslå en økning i inntektene til kommunene med 2,5 til 3 mrd. kroner utover det regjeringen har signalisert i kommuneproposisjonen 2011.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2011 igjen foreslå en økning av prosentsatsen fra 80 pst. til 85 pst. og redusere innslagspunktet til 800 000 kroner for ressurskrevende tjenester.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen om å fremme forslag til lov som gir de pleietrengende lovfestet rett til å få dekket grunnleggende behov – uavhengig av hvor i landet de bor – innen 1. januar 2011.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen, med hjemmel i ny lov, utarbeide en ny kvalitetsforskrift hvor grunnleggende behov blir klart og tydelig definert.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2011, fremme forslag om å øke tilskuddet og rammen til bygging av nye sykehjemsplasser, slik at det blir mulig å bygge minst 2 500 nye sykehjemsplasser i 2011.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med tilskuddsordning for bygging av omsorgsboliger, legge til rette for nødvendig teknologisk infrastruktur til å kunne ta i bruk teknologiske løsninger i fremtiden.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen avvikle dagens rammefinansieringssystem og erstatte dette med et nytt system for behovsstyrt statlig finansiering av grunnleggende velferdstjenester som helse, omsorg, grunnskole, videregående utdanning samt sosiale tjenester.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om behovsstyrt statlig finansiering av barnehagesektoren, basert på antall barn og antall timer i den enkelte barnehage.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.46.23)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med tiltak som sikrer opptrapping for å styrke kapasiteten og kvaliteten i den kommunale barnevernstjenesten, og om nødvendig øremerke midler til dette formålet.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble med 72 mot 28 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.46.40)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen foreslå en endring av Stortingets skattevedtak slik at 4,25 pst. av selskapsskatten tilfaller kommunene.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 59 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.46.59)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1 og 2, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en konkret tidsplan for innfasingen av 100 pst. økonomisk likeverdig behandling av kommunale og ikke-kommunale barnehager.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag som innebærer likebehandling av kommunene i tiltakssonen.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 53 mot 48 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.47.16)Komiteen hadde innstilt:

Stortinget gir Kommunal- og regionaldepartementet fullmakt til å fordele etter skjønn 2 504 mill. kroner for 2011. Beløpet foreslås bevilget over kap. 571 Rammetilskudd til kommuner og kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.