Stortinget - Møte onsdag den 12. oktober 2011 kl. 10

Dato: 12.10.2011

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Arne Sortevik (FrP) [11:21:14]: Spørsmålet lyder:

«Gjennom flere skriftlige spørsmål har jeg utfordret statsråden på tiltak for å sikre E16 mellom Trengereid og Voss i Hordaland fylke. Av 14 dødsulykker på veiene i Hordaland i årets ni første måneder, er seks inntruffet på denne veistrekningen. Strakstiltak er varslet for ett år siden. Et av de sikreste tiltak mot møteulykker er varslet etter 2018. Fra nyåpning for 20 år siden er E16 på denne strekningen blitt en livsfarlig vei.

Kan statsråden avklare hvordan denne veistrekningen skal sikres på en effektiv måte på kort sikt?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:22:06]: Statens vegvesen opplyser at det har vore 53 dødsulukker på strekninga sidan 1991. Ein negativ trend på starten av 1990-åra vart stoppa etter intensiv trafikkovervaking frå politiet si side og gjennomføring av så vel kontrollar og kampanjar som fysiske tiltak. Det har no vore ei ny negativ utvikling i talet på dødsulukker. Så langt i 2011, per 7. oktober 2011, har det vore fem ulukker der til saman seks personar har mista livet. Talet på møteulukker har vore aukande. Eg ser svært alvorleg på denne situasjonen. Vi ser ein trend som må snuast snarast råd.

Som opplyst i mitt svar på skriftleg spørsmål nr. 1784, frå representanten Sortevik i august 2011, sette Statens vegvesen i mars 2011 ned ei arbeidsgruppe som ser på moglege strakstiltak på strekninga Voss–Bergen. Rapporten med prioritert liste over strakstiltak skal vera ferdig i november 2011. Aktuelle tiltak på kort sikt vil vera fartsreduksjonar, kampanjar og kontrollar i samarbeid mellom Statens vegvesen og politiet, skilting, kalking/kvitmåling av tunnelar, forsterka midtoppmerking, tilrettelegging for forbikøyring, etablering av stopp- og parkeringslommer, sanering av trafikkfarlege avkøyrsler, utbetring av trafikkfarlege busslommer m.m.

I dag skriv vi 12. oktober. Arbeidsgruppa legg fram forslaga sine i november. Dette er så langt det eg kan avklara når det gjeld strakstiltak på E16. Som denne lista fortel, er det her snakk om mange viktige strakstiltak som i sum vil bidra til å redusera trafikkulukkene.

Arne Sortevik (FrP) [11:24:26]: Takk for svaret.

Det er godt at noe er satt i gang eller vil bli satt i gang i løpet av kort tid. Etter at det er svart på skriftlig spørsmål, er statsbudsjettet kommet. Der heter det på side 40 bl.a.:

«Av de som blir drept eller hardt skadd på riksvegnettet, skyldes 45 pst. møteulykker. Møteulykker er klart dominerende på veger med høy trafikk utenfor tettbygd strøk som verken har midtrekkverk eller forsterket midtoppmerking.»

Vegvesenets egen analyse på denne strekningen fra 1993–2010 viser 204 ulykker og 21 døde og at det er flest møteulykker blant de alvorlige ulykkene.

Regjeringens budsjett, som nå er kommet, gir 17 km med nytt midtrekkverk i løpet av 2012. E16 Trengereid–Voss er knappe 70 km lang. Vil noen av disse 17 km komme på denne strekningen i 2012?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:25:25]: Regjeringa sitt budsjett betyr 53 km med midttiltak samanlagt: 17 km med midtrekkverk på to–trefelts vegar, 11 km på firefeltsvegar og 25 km med ytterlegare midttiltak. Blant dei strakstiltaka som er nemnde på E16, er midttiltak.

Så har vi òg nemnt i budsjettet at vi no vurderer midtrekkverk på eksisterande riksveg med breidd ned mot 10 meter etter særskild vurdering og om ulukkessituasjonen tilseier det. Det kan opna for etablering av midtrekkverk på E16 på strekninga Voss–Bulken og eventuelt på nokre kortare strekningar mellom Voss og Trengereid, og snarare enn 2016. Når det gjeld heile E16, har ikkje Voss–Trengereid 10 meter vegbreidd i dag. Eg skal koma tilbake til det.

Arne Sortevik (FrP) [11:26:36]: Jeg er sikker på at statsråden fullt og helt deler ønsket om å få mer effektiv trafikksikring og også deler min utålmodighet.

Igjen med referanse til statsbudsjettet på side 46 om mål og prioriteringer står det:

«Strekninger med mange og alvorlige ulykker vil bli fulgt opp spesielt.»

Det er riktig som statsråden peker på, at det også er en prosess for å få nye behovskriterier for å bygge midtrekkverk. Ulykkessituasjonen på denne strekningen er spesiell. Det tror jeg vi har klarlagt nå gjennom to runder, og de tallene som er vist frem gjennom dem. Hvilke spesielle og konkrete tiltak vil man nå gjøre? Vil man bruke den åpningen, som et nytt regelverk kan gi generelt, til også å gjøre noe særskilt med å få på plass midtrekkverk på denne strekningen, i alle fall før 2018, men også kanskje i løpet av 2012, 2013 og 2014?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:27:42]: Ja, eg deler Sortevik si uro i høve til å få noko gjort på ulukkesbelasta strekningar. Det er òg difor vi har satsa så tungt som vi har, på trafikktryggleikstiltak. I tillegg set vi inn ei heil rekkje andre tiltak, m.a. tiltak overfor føraren, og vi ser no ein positiv trend på landsbasis når det gjeld trafikktryggleik.

Lat meg seia at når det gjeld E16 mellom Voss og Trengereid, har ikkje den strekninga 10 meter vegbreidd i dag. Det er krevjande å utvida vegen på grunn av bratt sideterreng, busetnad, fleire avkøyrsler og kryss, tunnelar og nedføring til vassdrag. Bygging av midtrekkverk må difor vurderast i samband med Nasjonal transportplan 2014–2023 og påfølgjande handlingsprogram. Men på kort sikt kan forsterka midtoppmerking vera eit effektivt tiltak. At vi gjev denne strekninga spesiell merksemd, trur eg Sortevik er klar over.