Stortinget - Møte onsdag den 12. oktober 2011 kl. 10

Dato: 12.10.2011

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Svein Harberg (H) [11:44:17]: Spørsmålet til justisministeren er følgende: «I september 2007 sa justisministeren til politistudentene at han kunne garantere alle politistudentene arbeid etter endt utdannelse. En nyutdannet politimann jeg møtte i Lillesand i september, har søkt 30 stillinger over hele landet, slik statsråden har anbefalt, uten resultat. Erfarne tjenestemenn får mange av stillingene nyutdannede søker på. Det trengs flere stillinger å søke på.

Hvordan vil statsråden bruke den brede enigheten i Stortinget om å øke politibemanningen til å sikre nyutdannede arbeid i politiet?»

Statsråd Knut Storberget [11:45:00]: Aller først må jeg si at jeg er veldig glad for å få dette spørsmålet, for jeg mener at jeg har gode nyheter til spørreren.

Dette er et veldig viktig felt. Nå som Stortinget samlet er enig om regjeringas forslag om at vi tredobler antallet i politihøgskoleutdanningen, er det helt avgjørende at vi får sysselsatt alle de gode politifolkene vi får utdannet.

Det er gode opplysninger jeg får fra Politidirektoratet, som opplyser at gjennomsnittlig 94 pst. av de uteksaminerte, med bestått eksamen fra Politihøgskolen i perioden 2006–2010, har fått jobb etter uteksaminering. Jeg tror det må være av de høyeste prosentsatsene for noen profesjonsutdanning vi har i Norge. Det må til dette tallet legges til at det er grunn til å regne med at noen av de uteksaminerte har fortsatt med annen utdanning, eller ønsket og fått jobb utenfor politiet – altså de resterende 6 pst. – det er helt naturlig. Men 94 pst. er et høyt tall.

Representanten viser i spørsmålet til et møte med en nyutdannet fra Politihøgskolen fra årets kull, som ikke har fått jobb. Han gikk ut nå i sommer. Justisdepartementet får jevnlige innrapporteringer fra Politidirektoratet om utviklingen i antall nyutdannede som har fått jobb, og over ledige polititjenestemannsstillinger. Per 7. oktober 2011 har 347 studenter, uteksaminert fra årets kull, bestått eksamen. 77 har ikke bestått, og de må jobbe litt til. Per 7. oktober 2011 er 266 – av de 347 med bestått eksamen – registrert som lønnsmottakere i politiet, hvorav 43 i fast stilling.

Det kan ellers opplyses at det per 15. september er 183 ledige polititjenestemannsstillinger – stillinger som er besluttet kunngjort, er kunngjort, eller hvor man er i ferd med å foreta ansettelse. 22 av disse er ledige politibetjent 1-stillinger som er den stillingskategorien som nyutdannede normalt vil bli ansatt i. Når vi står igjen med 80 og har 22 ledige stillinger, så virker det som om det er manko, men det kommer flere.

Når vi får erfarne folk som søkere til de øvrige stillingene, vil det bli ledige stillinger i bunnen. Ved ansettelser i høyere stillinger vil det altså igjen bli ledige politibetjent 1-stillinger, så det ser lovende ut dette året.

Ut fra tallene ovenfor tyder alt på at situasjonen for årets nyutdannede fra Politihøgskolen ikke skiller seg ut fra de tidligere kullene, som det er referert til ovenfor, og at dermed tilnærmet alle vil være ansatt i løpet av et år.

Jeg viser ellers til budsjettforslaget som ble lagt fram for 2012, om økninger i budsjettet som gjelder ansettelse av politihøgskolestudenter. Her er det foreslått en økning til dekning av helårsvirkningen av å ansette studenter som ble ferdig sommeren 2011. Videre til forslaget til økning: Det legger til rette for at alle de 552 politihøgskolestudentene som blir ferdig utdannet sommeren 2012, skal tilbys jobb i etaten.

Svein Harberg (H) [11:48:08]: Takk til statsråden for svaret. Det er flott at tallene stadig stiger.

Selv om det har vært relativt liten stigning fra 1. juli og fram til i dag, ser jeg at sammenlignet med andre arbeidsgrupper er dette positivt. Utfordringen er at de politistudentene som står uten politijobb – altså nærmere 100, og flere hvis de fullfører den operative godkjenningen – føler at det er et løftebrudd, fordi statsråden var så tydelig på at han kunne garantere dem jobb.

Hva skal de gjøre i mellomtiden? Statsråden viser til at andre har gått over i andre jobber. Ja, det er jo fordi de ikke får jobb i politiet, ikke fordi de ville gjøre noe annet.

Harald Elias Skibelid, som jeg viser til, monterer klimaanlegg og vifterom, og det var ikke det han ønsket. Jeg møter politistudenter som har et ønske om å gjøre en samfunnstjeneste, har utdannelse til det, og er skuffet over at de ikke får den anledningen.

Statsråd Knut Storberget [11:49:11]: Jeg tror det er viktig at vi ikke skaper det bildet at det nærmest ikke er noen politihøgskolestudenter som nå får jobb, når det vitterlig er slik at i løpet av de siste årene har 94 pst. gått inn på politiets lønnslister. Det er veldig høyt tall, og jeg tror jeg må si at de resterende 6 pst. har hatt et bevisst valg om å fortsette utdannelse eller å ta seg jobb i annen bransje. Det må vi akseptere.

Når det gjelder inneværende år, må jeg si at vi ligger ganske godt an for å kunne nå det samme nivået, dvs. nærmest full sysselsetting av politihøgskolestudentene, når vi ser antall ledige stillinger opp mot hvor mange som nå er jobbsøkende.

Så har jeg sagt at vi også må gjøre hva vi kan til neste år, og det er derfor vi har lagt inn 80 mill. kr ekstra til neste år for å kunne ansette ytterligere nyutdannede. Det er et stort beløp, som gjør meg optimistisk for framtida. Jeg står fortsatt ved at vi skal gjøre hva vi kan for at alle skal få seg jobb.

Svein Harberg (H) [11:50:13]: Ja, hvordan blir det neste år? Vi har sikkert alle sett tabellen som viser at det er nedgang i antall politimennesker per tusen innbyggere. Det må jo være en utfordring for statsråden.

Det er alltid lettest å forholde seg til eget distrikt. I Agder politidistrikt er det varslet ytterligere nedbemanning neste år. Akkurat nå er det kommet melding om at 15 vikarstillinger inndras. Det gjør at det blir stadig flere erfarne politifolk som skal søke på de samme stillingene som de nye studentene skal søke på. I tillegg kommer det altså stadig flere politistudenter, som statsråden har skrytt av, og som jo er viktig, men det er jo en mismatch mellom de stillingene det nå signaliseres blir ledige neste år, og de som skal søke disse stillingene. Det blir stadig vanskeligere for nyutdannede å få jobb, og det blir stadig flere som har mistet jobben, som vil inn igjen i politiet. Dette henger ikke sammen.

Statsråd Knut Storberget [11:51:14]: De tallene som nå er framlagt, viser at det ikke blir vanskeligere å få seg jobb. Det er altså slik at 94 pst. av studentene fra 2006 til 2010 har fått seg jobb, og så legger vi inn ytterligere ressurser – penger og antall stillinger – for at studentene skal kunne søke seg jobber. Nå står vi altså i en situasjon hvor det er 81 studenter som ikke er registrert i våre lønnslister, og vi har over 180 ledige stillinger. Noen av de stillingene vil man ikke kunne søke på fordi det trengs erfaring, men da får man opprykk. Jeg syns vel at vi alle skal merke oss det, og kanskje også spre det glade budskap, slik at de som ennå ikke har fått seg jobb, fortsetter å søke seg jobb.

Jeg har også sagt at det da er viktig – siden denne satsingen er stor, og den skal gjelde hele landet – at folk ikke bare søker på stillinger i Oslo og Akershus, men også velger å søke på stillinger andre steder i landet hvor det er ledige stillinger. Vi har ikke gitt noen som helst garanti for at folk skal kunne få seg jobb der de bor. Vi utdanner for hele landet.

Presidenten: Med dette er dagens kart ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.