Stortinget - Møte mandag den 5. desember 2011 kl. 12

Dato: 05.12.2011

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Fridtjof Frank Gundersen.

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Fridtjof Frank Gundersen døde 11. november 2011, 77 år gammel.

Fridtjof Frank Gundersen ble født 29. oktober 1934 på Tynset. Etter examen artium i 1954 tok han først Forsvarets russiskkurs før han ble cand.jur. i 1961, etter jusstudier ved Universitetet i Oslo. Gundersen arbeidet deretter som sekretær i Utenriksdepartementet fram til 1965, da han ble universitetslektor i privatrett ved Universitetet i Oslo før han gikk til ny stilling i offentlig rett samme sted i 1970. Han tok juridisk doktorgrad i 1973, og karrieren skjøt ytterligere fart da han ble utnevnt til professor i rettsvitenskap ved Norges Handelshøyskole i 1975. Han skrev og redigerte i tillegg en lang rekke faglige bøker og skrifter – mange av dem lærebøker om juridiske og økonomiske emner. Han var en aktiv fagperson og var særlig opptatt av bl.a. handelsrett.

I begynnelsen av sin politiske karriere var Gundersen først aktiv i Høyre. Han var bl.a. formann i Høyres «Tenkegruppe 99» fra 1966 til 1971.

Den første av Fridtjof Frank Gundersens fire stortingsperioder var fra 1981 til 1985. Da var han innvalgt fra Akershus på Fremskrittspartiets program, men uten selv å være medlem av partiet. I hans andre periode på Stortinget, fra 1989, meldte han seg inn i Fremskrittspartiet i 1990. Gundersen ble så gjenvalgt i 1993 og 1997, og var da medlem av utenrikskomiteen. I 2001 skilte han lag med Fremskrittspartiet.

Gundersen markerte seg med hyppige innspill i samfunnsdebatten, både som politiker og som jusprofessor. Han var spesielt sterkt engasjert i utenriks- og forsvarspolitikk og var ofte i sentrum av mange pågående samfunnsdebatter. Gundersen var særlig opptatt av europapolitikk og var aktiv i mange komiteer, delegasjoner og utvalg gjennom sitt virke i Stortinget.

Fridtjof Frank Gundersen var aldri en kjedelig politiker. Han var kjent for sin humor og raske replikk. Han vil bli husket som en person som kunne starte en politisk debatt, men også som en skarp og grundig professor og politiker med et bredt interessefelt.

Vi minnes Fridtjof Frank Gundersen for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Dag Ole Teigen og Karin S. Woldseth, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den tidligere fritatte vararepresentant for Rogaland fylke, Arne Bergsvåg, har tatt sete.

Fra den møtende vararepresentant for Østfold fylke, Erlend Wiborg, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget fra og med 5. desember og inntil videre, på grunn av sykdom.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Andre vararepresentant for Østfold fylke, Monica Carmen Gåsvatn, innkalles for å møte under representanten Vigdis Giltuns permisjon.

Presidenten: Monica Carmen Gåsvatn er til stede og vil ta sete.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Ivar Kristiansen og Erna Solberg om permisjon i tiden fra og med 5. desember til og med 7. desember – begge for å delta i møte i NATOs parlamentariske forsamling i Washington

  • fra representantene Gunnar Gundersen, Trine Skei Grande, Oskar J. Grimstad, Marianne Marthinsen og Torstein Rudihagen om permisjon i tiden fra og med 5. desember til og med 9. desember, fra representanten Erling Sande om permisjon i tiden fra og med 5. desember kl. 1500 til og med 9. desember, og fra representantene Siri A. Meling og Snorre Serigstad Valen om permisjon i tiden fra og med 6. desember til og med 9. desember – alle for å delta i høynivådelen av den 17. partskonferanse under FNs klimakonvensjon og det sjuende partsmøtet under Kyotoprotokollen i Durban i Sør-Afrika

  • fra representanten Dagfinn Høybråten om permisjon mandag 5. desember for, som styreleder i GAVI vaksinefond, å delta i møte i Genève

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Hedmark fylke: Eli Skoland

    For Hordaland fylke: Eivind Nævdal-Bolstad

    For Møre og Romsdal fylke: Jon Georg Dale

    For Nordland fylke: Jonni Helge Solsvik

    For Oppland fylke: Espen Granberg Johnsen

    For Oslo: Karin Yrvin og Ola Elvestuen

    For Rogaland fylke: Tina Bru og Kjell Arvid Svendsen.

    For Sogn og Fjordane fylke: Knut Magnus Olsen

    For Sør-Trøndelag fylke: Aud Herbjørg Kvalvik

Presidenten: Eli Skoland, Eivind Nævdal-Bolstad, Jon Georg Dale, Jonni Helge Solsvik, Espen Granberg Johnsen, Karin Yrvin, Ola Elvestuen og Kjell Arvid Svendsen er til stede og vil ta sete.

Statsråd Audun Lysbakken overbrakte 4 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Siri A. Meling vil framsette et representantforslag.

Siri A. Meling (H) [12:08:37]: På vegne av stortingsrepresentantene Nikolai Astrup, Svein Flåtten, Øyvind Halleraker, Ingjerd Schou og meg selv har jeg gleden av å fremsette et representantforslag om en strategi for bruk av biogass.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten informere om at møtet fortsetter utover kl. 16 til dagens kart er ferdigbehandlet.

Etter ønske fra arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1 og 2 behandles under ett. – Det anses vedtatt.