Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2013 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til samferdselsministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:22:00]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål, som jeg opprinnelig hadde stilt til samferdselsministeren, til miljøvernministeren:

«Mye kan tyde på at regjeringen vil være positiv til ei ny E6-bru i Åkersvika. Dette vil forsinke prosjektet ytterligere, og vil koste over 2 mrd. kr.

Er dette virkelig en beslutning som statsråden vil gå for?»

Statsråd Bård Vegar Solhjell [11:22:25]: Først vil eg vise til mitt svar på spørsmål 2.

Det er riktig at Samferdselsdepartementet har fått Statens vegvesen til å sjå på ulike tilpassingar innanfor den traseen som er utgreidd. Blant anna omfattar dette kostnadene ved å erstatte fyllingar i alternativ A med ulike lengder av bruer.

Utgreiingane viser at det er betydelege kostnader knytte til ei lang bruløysing over Åkersvika. Det er uaktuelt med ei bru i milliardklassen, som ho som har vore omtala i media, og som òg kan gje forseinkingar i framdrifta. Elles kan eg – som eg svarte på spørsmål 2 – ikkje gå inn på kva løysingar som vert valde, men berre bekrefte at vi er i sluttfasen av arbeidet, og at eg legg opp til ei endeleg avklaring som kan gje ei framdrift i saka.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:23:24]: Jeg takker statsråden for svaret. Det var en grunn til at jeg stilte dette spørsmålet til samferdselsministeren, slik at vi skulle få besvart disse spørsmålene fra både miljøvernministeren og samferdselsministeren i dag. Men jeg registrerer at det som har skjedd, har skjedd, og at samferdselsministeren ikke vil svare på spørsmålet mitt.

Dette er en sak som har gått i mange, mange år, så folk er frustrert. Når man leser f.eks. i den utmerkede avisen Hamar Arbeiderblad 5. mars 2013 at enkelte representanter som sitter i samferdselskomiteen, sier at det er galskap å bygge ny bru, og at det er galskap at det skal ta så lang tid, da håper jeg at både samferdselsministeren, miljøvernministeren og eventuelt andre ministre som skal ha noe med denne saken å gjøre, bestemmer seg fort, og at man går for en enkel og grei løsning som gjør at bilistene, næringslivet og de som bruker veien, får en trygg, god og sikker vei å ferdes på. Det er slik som representanten Hoksrud sa, at det er en vei der det har vært mange dødsfall og mange ulykker, og hvis det ikke skjer noe fort, kommer disse stygge tallene til å øke, dessverre.

Statsråd Bård Vegar Solhjell [11:24:33]: Det er nok mange statsrådar som av og til har lyst til å svare på andre statsrådar sine spørsmål, men eg trur at etter ansvarsprinsippet svarar den statsråden som har det konstitusjonelle ansvaret overfor Stortinget. Det dreier seg heilt sikkert ikkje om uvilje, men eg meiner at det er fast rutine.

Så er eg einig med representanten i at det er behov for ei rask avklaring i saka, og at det er ei avklaring som kan stå seg og gje framdrift. Som eg sa i stad, er fire år altfor lenge i ei slik sak, sjølv om det er ei spesiell og komplisert sak. Så eg har i grunnen ikkje noko å leggje til utover det. Eg legg opp til ei rask avgjerd. Det er det definitivt behov for.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:25:16]: Jeg takker statsråden for bekreftelsen på at det snart skal komme en avgjørelse. Selv om ikke statsråden vil si nøyaktig når svaret skal komme, går jeg ut fra at det kommer snart – og helst før sommerferien, selvfølgelig. 14. april for fire år siden fikk departementet brevet, og saken har versert i flere år før det også. Det er en sak som virkelig er betent, og som snart må få en avgjørelse, slik at vi får en trygg og god vei videre.

Jeg stoler på at statsråden med sine kollegaer får til en rask og god avklaring på dette, at det ikke blir noen ny stor bru, at dette gjøres på en enkel og god måte, slik at skattebetalerne får en grei og fin vei til en rimelig, god pris – uten bompenger.

Statsråd Bård Vegar Solhjell [11:25:59]: Her kom det ein liten nyanse heilt i sluttfasen som er litt annleis. Men elles vil eg gjenta at eg er einig i at det er behov for ei rask avgjerd. Det er ei sak som har lege for lenge, og eg trur representanten kan føle seg trygg på at eg har fått med meg den bodskapen no etter desse to spørsmåla.

Presidenten: Stortinget går da tilbake til spørsmål 3.

: