Stortinget - Møte tirsdag den 11. februar 2014 kl. 10

Dato: 11.02.2014

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Brita Borge

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Brita Borge er død, 82 år gammel.

Brita Constance Borge ble født den 20. oktober 1931 i Vasa i Finland. Etter studenteksamen og undervisningspraksis ble hun i 1956 fil.kand. i Helsingfors. Etter hvert flyttet hun til Osterøy i Hordaland og arbeidet ved familiebedriften Borge Kromlærfabrikk, først som produksjonsplanlegger, deretter som eksportsjef. Borge hadde en rekke verv i skotøy- og lærindustrien, både nasjonalt og internasjonalt, bl.a. formannsverv i Osterøy industrilag, Skorådet og Nordisk Skomoderåd. I tillegg var hun medlem av Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd og Industriforbundets forskningsutvalg.

Brita Borge var aktiv i Høyre både lokalt og på fylkesplan. Ved stortingsvalget i 1981 ble hun første vararepresentant for Hordaland Høyre. Fast møtende representant ble hun i 1981, da Arne Skauge først var handelsminister i Willoch-regjeringen og deretter statssekretær ved Statsministerens kontor. I 1985 ble Brita Borge valgt til fast representant.

På Stortinget var hun medlem av flere komiteer. I perioden 1981–1985 satt hun i justiskomiteen, sosialkomiteen og forbruker- og administrasjonskomiteen, mens hun i sin andre periode var medlem av justiskomiteen og varamedlem i kontrollkomiteen. I denne perioden var hun også møtende varamedlem i delegasjonen til Nordisk råd.

Etter at Brita Borge gikk ut av Stortinget i 1989, fortsatte hun arbeidet i familiebedriften og i garveriindustrien. Hun videreførte også sitt brede engasjement i samfunnslivet, bl.a. var hun engasjert i Styret for Distriktenes Utbyggingsfond i Hordaland og utvalget for Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond i Hordaland. I tillegg var Borge medlem av representantskapet i Hygea og Vital Forsikring og hadde tillitsverv i Bergen og Hordaland Senior Høyre og i Europabevegelsen i Hordaland.

Brita Borge var en ildsjel. Når hun gikk inn for en sak, var det med stor energi og intensitet. Hun overlot ingenting til tilfeldighetene og ga seg ikke før hun var kommet så langt som overhodet mulig for å oppnå sine mål. Disse egenskapene preget også hennes arbeid i Stortinget, kombinert med stor omgjengelighet og et smittende humør.

Vi minnes Brita Borge for hennes virke i Stortinget og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Audun Lysbakken og Marianne Marthinsen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Liv Signe Navarsete fra og med 11. februar og inntil videre

  • fra representantene Åse Michaelsen og Torstein Tvedt Solberg om permisjon i dagene 12. og 13. februar, begge for å delta i OSSEs parlamentariske forsamlings vintermøte i Wien

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Sakene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Vest-Agder fylke: Kjell Ivar Larsen

    For Rogaland fylke: Øystein Langholm Hansen

    For Sogn og Fjordane fylke: Jenny Følling

Presidenten: Jenny Følling er til stede og vil ta sete.