Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2014 kl. 10

Dato: 02.04.2014

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Janne Sjelmo Nordås (Sp) [11:34:44]: Jeg tillater meg å stille spørsmål til samferdselsministeren:

«Regjeringens rapport om kabotasje på veg i Norge er nå lagt fram, og det foreslås en rekke gode tiltak i rapporten. Et av tiltakene som foreslås, men som det ikke er flertall for i arbeidsgruppene, er innsnevring av begrepet «en kabotasjetur» slik Finland har gjort.

Vil statsråden innføre en slik snevrere tolkning av «en kabotasjetur»?»

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:35:11]: Rapporten som det henvises til, ble framlagt for kort tid siden – den 26. mars. Det er en arbeidsgruppe som har gjort mye godt arbeid. Jeg opplever at de har hatt en veldig god tone, veldig konstruktiv. De har vært uenige om omfanget av kabotasje, men er enige om at det uansett vokser – at det blir mer omfattende.

Så er det mange tiltak som har blitt fremmet. 14 av tiltakene er de helt enige om – ti av tiltakene er det uenighet om. Jeg synes det i seg selv er bra, for det viser at de har hatt en skikkelig debatt, men de har allikevel klart å samle seg om mange ting til tross for at de representerer alle de ulike sidene av problemstillingen.

Jeg kommer ikke nå til å ta stilling til innholdet, fordi det vil kortslutte litt av den prosessen. Jeg har mange meninger om det, men det er ikke fair for prosessens del å gå ut og si noe om det ennå. Den saken er nå sendt på høring, og vi vil komme tilbake til det når høringsfristen går ut 21. april.

La meg allikevel si at jeg mener det er veldig viktig at vi griper fatt i dette. Noen sier det er et problem – andre sier det er en utfordring. Kabotasje er fornuftig i den forstand at når biler kjører og leverer varer, er det dumt hvis de kjører tomhendt tilbake igjen. Det blir en miljøbelastning og en veibelastning. Men kabotasje er en utfordring hvis det bidrar til at det utnyttes og skaper en uheldig konkurransesituasjon der noen utnytter ulike kostnadsnivåer og den type ting, undergraver de seriøse aktørene i markedet og ødelegger den sunne konkurransen. Det ønsker jeg å gripe fatt i. Blant annet derfor har vi økt kontrollen langs norske veier med å firedoble kontrollen av lastebiler denne vinteren sammenlignet med tidligere år. Det er en måte en kan luke ut useriøse aktører på, enten fordi de ikke forholder seg til tekniske krav, at de laster bilen feil, eller at de ikke forholder seg til kjøre- og hviletidsbestemmelser.

Det andre vi gjør, som også er relevant, er å satse mer på jernbane og skipsfart. Noe av det første jeg gjorde etter at jeg tiltrådte, var å reise til Sverige for å diskutere problematikken med svenskene, både med tanke på å få koordinert kontrollen av lastebiler mellom våre land og for å se hvordan en kan få mer gods over på jernbane – spesielt, i dette tilfellet, rettet inn mot Gøteborg. Hvis vi klarer å få mer gods til å komme sjøveien eller på skinnegangen, ville det i utgangspunktet være færre trailere som kom til Norge, og det vil gjøre at kabotasjeomfanget automatisk reduseres, fordi vi ville få færre utenlandske trailere.

Det er viktig her å gå inn i de tiltakene som er fremmet. Mange av dem er åpenbart gode – andre er mer kontroversielle. Men fordi en ikke klarer å kvantifisere en problemstilling, betyr ikke det at en bare skal ignorere den. Kanskje det allikevel, selv om en er uenig i omfanget, er viktig å gå inn og gjøre en del grep, fordi det også sender signaler til bransjen om at vi ønsker de seriøse aktørene velkommen og å få bort de useriøse.

Janne Sjelmo Nordås (Sp) [11:38:11]: Jeg takker for svaret.

Det er jo ingen tvil om at det er mange gode tiltak, som jeg sa, i den rapporten som foreligger her. Men samtidig har vi jo fått ganske mange tilbakemeldinger om at det er mye som skjer når det gjelder kabotasje, og at enkelte av aktørene mener at det spekuleres i kabotasje i et skandinavisk perspektiv. Det er i så fall veldig alvorlig. Selv om man ikke vil forby all transport av utenlandske aktører, er det viktig at man i hvert fall har fokus på det.

Norsk transportnæring står overfor store utfordringer – konkurranse fra lavkostland, sosial dumping. Det er avdekket ulovligheter på en del områder, i tillegg til at det er kjøretøy som ikke er egnet for norske forhold, og det går ut over vår trafikksikkerhet her til lands. Så jeg har lyst til å spørre: Hva vil statsråden gjøre nå, på kort sikt, for å sikre norsk transportnæring?

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:39:08]: Vi har vært veldig opptatt av transportsektoren generelt ut fra et miljø- og framkommelighetsperspektiv, der vi ønsker å unngå at lastebilvirksomhet f.eks. bidrar til kø i byer. Det handler litt om å få bedre veier, det handler litt om å få bedre trafikkruter. Derfor jobber vi bl.a. med at vi fra alle GPS-kartleverandører bør få en anbefalt kjørerute, slik at vi får bort lastebiler fra bygdeveier som ikke er egnet for det, men som på kartet ser ut til å være veldig korte. Det handler om å få bedre kontroll på virksomheten. Det handler om kontroll langs veiene, men det handler også om kabotasjeproblematikken.

Vi har bevisst unnlatt å gå veldig høyt på banen når det gjelder kabotasje, nettopp fordi den arbeidsgruppen har vært i arbeid. Vi har gått veldig høyt på banen på en del andre områder som kabotasjegruppen ikke bearbeider, nettopp fordi det er viktig at vi gjør enkelte lovendringer, enkelte forskriftsendringer og enkelte praksisendringer, sånn at vi kan få bedre ressursutnyttelse både i Vegvesenet og i politiet, som fører kontroll med dette.

Janne Sjelmo Nordås (Sp) [11:40:15]: Jeg takker igjen for svaret. Det er mye som vi her deler synspunkt på. Samtidig nærer jeg og Senterpartiet en bekymring for norsk transportnæring, for de står overfor store utfordringer. Vi kommer ikke bort fra at en del plasser i landet er vi nødt til å frakte en del gods på vei, selv om vi selvfølgelig ønsker mest mulig på kjøl og bane. Det vil være behov for transport fra enkelte knutepunkt og ut for å sikre at man får varene på plass – bl.a. i den landsdelen som jeg kommer fra, Nord-Norge, der vi har lite jernbane i dag. Jeg er bekymret for rekken av tiltak som kan føre til at vi får konkurser i en del av transportmarkedet.

Jeg har lyst til å spørre hva statsråden vil gjøre på kort sikt. Ser statsråden at det kan haste for at man ikke skal miste en del av en næring vi trenger for å få samfunnet til å fungere?

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:41:15]: Jeg er helt enig i de bekymringene som tegnes. Jeg har selv vært med og framført dem i Stortinget da vi satt i opposisjon. Nettopp fordi dette har vært en utvikling som har skjedd over lang tid, og der vi har sett at for lite har blitt gjort, har det hastet for oss å komme i gang med masse grep. Derfor har vi reist til utlandet, vi har reist i innlandet, vi har hatt høringsmøter, og vi har snakket med alle aktørene i bransjen om hvordan de ser på problemet, og hva som gjøres. Derfor har vi allerede satt i gang denne kontrollvirksomheten, for det er ting man kan gjøre raskt. Vi har allerede sett at det har firedoblet effekten. Man må spørre seg hvorfor det ikke ble gjort før.

Skal man sikre rekruttering til bransjen, må norsk ungdom se at dette er en bransje man kan få jobb i i framtiden. Derfor er det viktig at vi gjør disse grepene. Vi kommer til å jobbe med kabotasjeproblematikken, og vi kommer til å ha høringsinnspill fra mange ulike aktører for å få ordnet dette. En del grep for bransjen vil man kunne ta allerede nå i sommer, andre grep vil komme til høsten. Det er viktig at når vinteren kommer, skal vi vise at det er et helt nytt regime på plass innenfor denne næringen.