Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2014 kl. 10

Dato: 02.04.2014

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Presidenten: Da går Stortinget til spørsmål 7, som er fra representanten Ketil Kjenseth til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren. Spørsmålet er overført til helse- og omsorgsministeren som rette vedkommende.

Ketil Kjenseth (V) [12:04:20]: «En del land har innført aldersgrense for kjøp av energidrikker. I Norge annonserer enkelte dagligvarekjeder med en anbefalt aldersgrense. Etter at energidrikker ble tillatt i Norge i 2009, har barn og unge under 18 år blitt en stor forbrukergruppe av såkalte energidrikker, til tross for at blandingen av koffein, sukker og andre tilsetninger ikke er beregnet på barn.

Vil statsråden vurdere tiltak for å begrense reklame for energidrikker rettet mot barn i Norge?»

Statsråd Bent Høie [12:04:58]: Regjeringen mener det er viktig at barn og ungdom ikke utsettes for markedsføringspress. Barn og ungdom er i stor grad beskyttet mot markedsføring etter dagens lovgivning, bl.a. gjennom markedsføringsloven, kringkastingsloven, opplæringsloven, privatskoleloven og matloven.

Jeg er kjent med saken hvor en gutt på 14 år kollapset under et datatreff på Otta nylig. Legene forklarer foreløpig kollapsen med det store inntaket av energidrikk og jobber med å avdekke hvilke av stoffene i energidrikkene som kan ha utløst sykdommen. Dette ser jeg alvorlig på.

Mat- og helsemyndighetene anbefaler et begrenset inntak av energidrikker for barn og ungdom. Jeg er videre kjent med at mat- og drikkevarebransjen har utviklet et nytt og forbedret selvreguleringssystem våren 2013, som skal beskytte barn og unge mot markedsføring av visse mat- og drikkevarer, inkludert energidrikker. Etter retningslinjene skal markedsføring ikke være særlig rettet mot barn under 13 år. Ved markedsføring som er særlig rettet mot ungdom, skal det tas hensyn til og vises aktsomhet overfor alder og utvikling.

Mat- og drikkevarebransjen har lagt ned et betydelig arbeid med å utvikle tydelige retningslinjer og med etablering av Matvarebransjens Faglige Utvalg, MFU, som bl.a. skal behandle klager og tolkningsspørsmål knyttet til retningslinjene.

Jeg har tro på det holdningsskapende arbeidet som gjøres på området, og arbeidet som bransjen har gjort så langt. Jeg mener at selvreguleringssystemet vil kunne bidra til å begrense markedsføringspresset av energidrikker mot barn og ungdom, og i tiden framover vil jeg følge utviklingen på dette området tett.

Ketil Kjenseth (V) [12:06:48]: Jeg takker for svaret. Jeg er enig i at selvjustis i bransjer er viktig, men så har vi som myndigheter et spesielt ansvar for barn som en sårbar forbrukergruppe. Idrettsarrangementer – idrettshelter – og dataspillmesser er aktiviteter hvor energidrikker annonseres ganske aggressivt, og det deles til og med ut i store mengder gratis. Dataspillmessen The Gathering på Hamar i påskeuka er jo kjent som et stort arrangement som retter seg mot ungdom, og dette er en attraktiv arena for å dele ut energidrikker i store mengder. Og det er vanskelig å regulere målrettingen mot barn når det står Red Bull på lua til idrettsutøverne.

Ser statsråden at det kan være aktuelt å regulere den typen annonsering?

Statsråd Bent Høie [12:07:55]: Jeg vil da minne om at sommeren 2012 sendte den daværende regjeringen et forslag til forskrift ut på høring om forbud mot markedsføring av visse mat- og drikkevarer. Dette var en forskrift som skapte ganske sterke reaksjoner, bl.a. fra nåværende regjeringspartier. Jeg klarer ikke huske hva Venstre mente om det forslaget den gangen, men det viste seg iallfall at den type regulering fikk ganske mange merkelige utslag, og det ble ganske fort bred politisk enighet om at det var en bedre vei å gå å jobbe sammen med bransjen om en form for selvregulering. Denne er nylig kommet på plass, og vi vil selvfølgelig følge med på hvordan den ordningen fungerer framover og se om den fungerer etter hensikten.

Ketil Kjenseth (V) [12:08:55]: Jeg takker for det. Det er vel den såkalte kinderegg-forskriften statsråden refererer til.

Det er klart at det er krevende å gå inn i sånne reguleringer. Nå begynner det å komme en del konsekvenser av bruk av energidrikker som fører til alvorlig sykdom. Det er klart at vi må skaffe oss mer kunnskap om dette, og også om sammensetningen og innholdet i disse produktene.

Andre land, bl.a. vårt naboland, har innført en aldersgrense for energidrikker. Ser statsråden det som et aktuelt virkemiddel?

Statsråd Bent Høie [12:09:34]: Norge må jo også følge de reglene som er knyttet til omsetning av mat og drikke i Det europeiske fellesskapet.

Så vil vi følge med på den reguleringen, den selvreguleringen, som bransjen her har knyttet til markedsføring spesielt rettet mot barn og unge. En absolutt aldersgrense er ikke noe som regjeringen har til vurdering nå.