Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2014 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Jan Bøhler (A) [11:49:46]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justis- og beredskapsministeren:

«Det ble nylig kjent at Politiets utlendingsenhet, som har ansvar for å registrere alle som søker asyl i Norge, skal flyttes til Tøyen i Oslo. Denne flyttingen har skapt tverrpolitiske reaksjoner fordi stat og kommune er enige om å gjennomføre et løft for Tøyen i de kommende fem årene, hvor et av tiltakene skal være å redusere antall institusjoner og virksomheter i området som kan bidra til problembelastning.

Vil statsråden be politiet om å vurdere flyttingen av Politiets utlendingsenhet til Tøyen på nytt?»

Statsråd Anders Anundsen [11:50:22]: Et tilsvarende spørsmål ble stilt fra representanten Trine Skei Grande 14. mai i år – det var et skriftlig spørsmål – og jeg vil sitere hoveddelen av mitt svar til representanten Grande:

«JD ble 27.3.2012 gjennom eget brev om saken gjort kjent med at Politiets utlendingsenhet (PU) hadde behov for nye lokaler, da deres nåværende leieforhold utløper desember 2014. På daværende tidspunkt skulle større leiesaker, iht. tildelingsbrevet, forelegges for departementet for godkjenning. I departementets svar 11.6.2012 ble det gitt tilslutning til at arbeidet med å finne nye lokaler kunne igangsettes, og etter den tid har det ikke vært skriftlig korrespondanse mellom departementet og Politidirektoratet (POD) om denne saken. På daværende tidspunkt var konkret lokalisering ikke et tema.»

Politidirektoratet har nå fullmakt til å inngå leiekontrakter for politi- og lensmannsetaten.

«POD har på denne bakgrunn i brev av 7.4.2014 gitt PU godkjennelse til å inngå ny husleieavtale for lokaler Økernveien 11–13. Avtalen ble inngått i april, med en oppsigelsesklausul etter fem år. Dette tilsier at det vil kunne koste svært mye ev. å avvikle planene for etablering på Tøyen.

Regjeringen ønsker å forbedre styringen av offentlig sektor. Vi skal ha færre og tydeligere mål, og vi skal vise tillit til statens ledere. (…) På bakgrunn av ovennevnte finner jeg det ikke hensiktsmessig å gripe inn i denne saken nå.»

Dette var en gjengivelse av hoveddelene i det svaret som Stortinget allerede har mottatt skriftlig.

Jan Bøhler (A) [11:52:04]: Jeg takker for svaret.

Det er to viktige hensyn som burde tilsi at dette ikke bør skje. Det ene er hensynet til lokalområdet og den utviklingen vi prøver å få til i Tøyen-området nå, som det er tverrpolitiske enighet om å legge opp til i de kommende fem år ved bl.a. å flytte ut tiltak og institusjoner som kan føre til problembelastning.

Det andre er hensynet til asylsøkerne selv. Det er viktig at de, når de kommer til Norge, ikke kommer til områder der det f.eks. er mange narkolangere, der det er mye khat-misbruk, i den delen av Norge og Oslo hvor de skal bevege seg. Så dette er negativt av hensyn både til lokalområdet og til asylsøkerne.

Så jeg vil spørre en gang til: Ser ikke statsråden grunn til å lytte til den tverrpolitiske reaksjonen som har kommet fra politikerne i Oslo, og også reagere på at det ikke har vært noen kontakt mellom Politiets utlendingsenhet og Oslo kommune i forbindelse med denne etableringen?

Statsråd Anders Anundsen [11:53:15]: Jeg synes det er veldig viktig å lytte til lokalpolitiske signaler. Utfordringen nå er at dette er håndtert av andre enn departementet. Departementet har ikke vært involvert ved inngåelsen av denne konkrete avtalen. Hvis en skulle stilt spesielle geografiske krav eller andre typer krav til denne prosessen, ville det naturlige tidspunktet å stille det på vært i 2012. Det har ikke vært noen dialog om dette mellom departementet og Politidirektoratet/Politiets utlendingsenhet etter regjeringsskiftet.

Departementet har rett og slett ikke vært involvert i denne prosessen. Den praktiske utfordringen nå vil være hvis en skulle overprøve delegasjonen gitt til Politidirektoratet ved at en ikke skulle stå ved den inngåtte leieavtalen. Det ville skapt store juridiske utfordringer, det ville skapt store økonomiske utfordringer, og det ville ført til en overveiende risiko for at Politiets utledingsenhet ikke ville ha et sted å være etter 31.12. Det er ikke en forsvarlig situasjon.

Jan Bøhler (A) [11:54:21]: Jeg forstår problemstillingen med at de inngikk kontrakten i april. Det det skulle vært interessant å vite mer om, er hvor mye det vil koste ved en eventuell oppheving eller endring av denne kontrakten, og om det er aktuelt å legge andre statlige virksomheter dit i stedet, som ikke vil føre til tilsvarende problembelastning – i det hele tatt at statsråden hadde gått mer inn i det.

Jeg hadde en interpellasjon for en stund siden her i Stortinget, hvor nettopp koordinering av statens ulike deler når det gjelder disse områdeløftene, og områdeløftet på Tøyen, ble diskutert. Staten må vite hva de forskjellige etatene gjør når det gjelder å bidra til dette løftet. Det burde vært formidlet også inn til Politidirektoratet og til de forskjellige delene av staten.

Jeg vil gjerne spørre statsråden om han vil gå nærmere inn i hva det eventuelt vil innebære å gjøre endringer i denne kontrakten, og om han også vil sørge for at det skjer en bedre koordinering i framtiden når det gjelder disse områdeløftene.

Statsråd Anders Anundsen [11:55:31]: Jeg kommer ikke til å ta ytterligere initiativ til å stanse dette leieforholdet. Dette er en leieavtale som ble inngått i februar. Økonomiske og praktiske konsekvenser av å stanse den prosessen har jeg ikke oversikt over på stående fot, for det vil i tilfelle være en juridisk diskusjon, men det vil åpenbart utløse et stort erstatningskrav. Det vil skape store utfordringer for Politiets utlendingsenhet, og jeg mener det er dårlig styring i staten hvis statsråden – en måned etter at det er inngått en leieavtale etter fullmakt fra den samme statsråden – skal blande seg inn i lokaliseringsvalget.

Jeg mener at den forrige regjeringen burde gitt de signalene som representanten Bøhler nå gir, hvis det var viktig for dem å ivareta dette. Vi har ikke gitt de signalene. Det store problemet som representanten Bøhler viser til, er ikke nødvendigvis så stort i praksis. Dette er ikke asylmottak på noen måte, det er et registeringsmottak. På en vanlig dag vil det være 20 asylsøkere i området – primært innenfor bygningsrammen.

: