Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 2014 kl. 10

Dato: 17.12.2014

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ferhat Güven til kommunal- og moderniseringsministeren, vil bli besvart av helse- og omsorgsministeren på vegne av kommunal- og moderniseringsministeren, som er bortreist.

Ferhat Güven (A) [11:31:34]: «Et levende sentrum er viktig i en økonomisk bærekraftig bystruktur. Business Improvement District er en ordning hvor et flertall av næringsdrivende i et område kan vedta at alle skal gå sammen for å investere i tiltak som styrker et områdes konkurranseevne. For at dette skal være mulig i Norge, må det gjøres endringer i loven.

Vil statsråden fremme forslag om en slik lovendring?»

Line Henriette Hjemdal hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Bent Høie [11:32:06]: Regjeringen er opptatt av at våre byer og tettsteder skal være attraktive, konkurransedyktige og bærekraftige. God sentrumsutvikling og levende sentrumshandel er en viktig del av dette.

By- og sentrumsutvikling er i første rekke et lokalt ansvar, og jeg har tillit til at kommunene, næringslivet og innbyggerne utvikler stedene på en god måte. Jeg ønsker imidlertid å støtte opp om arbeidet gjennom å medvirke til utvikling av ny kunnskap og framtidsrettede verktøy. Departementet har derfor gjennomført en rekke kunnskaps- og utredningsprosjekter om handel og sentrumsutvikling i dette året.

Sentrumsutvikling preges av mange eiere og aktører. Det er derfor diskusjon om hvorvidt det er behov for virkemidler som kan sikre et mer forpliktende og målrettet samarbeid mellom ulike lokale aktører, om sentrumsutvikling og sentrumshandel.

Business Improvement District, BID, er et av alternativene som diskuteres både nasjonalt og internasjonalt. Regjeringen har derfor gitt økonomisk støtte til norsk sentrumsutvikling i 2013 og 2014 for å utrede en mulig norsk BID-ordning. Prosjektet ble initiert av Stoltenberg-regjeringen i 2012. Utredningen med tittelen «Vitalisering av sentrum – en norsk BID-ordning» er nå ferdigstilt og ligger til vurdering i departementet.

BID er et presist avgrenset område, f.eks. en gate eller et kvartal der næringsdrivende gjennom avstemning sier ja til sammen å investere i tiltak som styrker områdets konkurranseevne. Tiltaket er nedfelt i en vitaliseringsplan. Det er næringslivet selv som tar initiativ til å opprette en BID-ordning, fastsetter vitaliseringsplanen og står ansvarlig for gjennomføringen. Arbeidet skjer i samarbeid med kommunen.

For at en vedtatt vitaliseringsplan skal kunne forplikte alle de aktuelle næringsaktørene innenfor det definerte området til å bidra økonomisk, er det nødvendig med en lovhjemmel eller et eget lovverk. En eventuell BID-ordning reiser flere prinsipielle spørsmål som må vurderes nærmere. Departementet vil foreta en vurdering om hvorvidt det er ønskelig å gå videre med innføringen av en norsk BID-ordning.

Ferhat Güven (A) [11:34:21]: Jeg takker for et veldig godt svar. Selv om Høie er vikar for kommunalministeren, vil jeg benytte anledningen til å stille et oppfølgingsspørsmål. Om han vil svare på det, får han avgjøre selv.

I Trondheim er de opptatt av å være kandidat for et pilotprosjekt. Kan det være noe å vurdere?

Statsråd Bent Høie [11:34:51]: Jeg kjenner godt til ordningen fra min egen hjemby, Stavanger, og det er mange år siden interessenter også der tok dette opp og syntes det virket interessant. Det er flere gode erfaringer med BID-ordningen fra utlandet. Det øker inntekten til butikkene og andre næringsdrivende i det området det omfattes av. Man får flere ansatte, det øker verdien på eiendommene, man får større engasjement og medvirkning fra offentlige myndigheter, lokalpolitikere og publikum, og det gir et eierskap til og ansvar for fellesområdene. Så det er positive erfaringer på dette området.

Så reiser det også en del prinsipielle spørsmål, knyttet til at en gjennom lovverket også går inn mot den private eiendomsretten til dem som eventuelt ikke ønsker å være en del av dette. Som jeg sa i mitt hovedsvar, krever innføring av en BID-ordning i Norge en egen lovhjemmel og lovforslag, sånn at det ikke er mulig å gjennomføre prøveordninger uten at en også får gjennomført disse lovforslagene. Det er nå til vurdering i departementet.

Ferhat Güven (A) [11:35:52]: Takk.