Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10

Dato: 11.11.2015

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Freddy de Ruiter (A) [13:08:42]: «4. november var jeg med Fellesforbundet, avdeling 9, og så på byggearbeidet med ny politistasjon i Arendal. Jeg var vitne til at det foregikk arbeid på taket av bygningen uten noen form for sikring rundt og med flere meter ned til bakken. Saken er tatt opp med Statsbygg, Arbeidstilsynet og politiet uten at dette blir tatt på alvor, og første dokumentasjon på manglende sikring er fra 24. mars i år.

Hvordan kan statsråden sikre at Arbeidstilsynet og statseide selskaper tar regjeringas strategi mot arbeidslivskriminalitet på alvor?»

Statsråd Robert Eriksson [13:09:16]: La meg først få lov til å takke for spørsmålet og for det som representanten tar opp. Altfor mange i dag dør på jobb – i snitt dør tolv mennesker bare i bygg- og anleggsbransjen hvert år. 100 får varige men og skader, og 8 000 har skaderelatert fravær. Det er en situasjon som ikke kan fortsette. Derfor har jeg og regjeringen skrevet under et HMS-charter sammen med byggenæringen for å få en skadefri bygg- og anleggsnæring der en nullvisjon er viktig – og godt forankret. Så gjennomfører vi flere tilsyn enn noen gang tidligere, nettopp for å sikre trygghet på arbeidsplasser, sikre at vi har gode standarder for å forhindre at skader og ulykker skal skje.

Så konkret til det spørsmålet som representanten de Ruiter tar opp. Jeg har vært i kontakt med Arbeidstilsynet. De opplyser om at det har vært tilsyn på denne byggeplassen tidligere i år. Det ble gitt pålegg, som nå er lukket. Arbeidstilsynet kan ikke se å ha fått skriftlige tips om denne byggeplassen verken når det gjelder arbeid i høyden eller andre forhold, men på bakgrunn av de observasjonene og det som representanten de Ruiter tar opp i spørretimen, har jeg bedt Arbeidstilsynet om å foreta nytt tilsyn og en ny kontroll med denne arbeidsplassen.

Freddy de Ruiter (A) [13:10:50]: Jeg er veldig glad for at statsråden tar dette på alvor, og også tar denne viktige enkeltsaken fra mitt distrikt på alvor. Som statsråden sier: Altfor mange dør, altfor mange skader seg på farlige arbeidsplasser. Det offentlige bør absolutt gå foran med et godt eksempel, og det er jeg sikker på at vi er enige om.

Men jeg reagerer litt på at det sies her at Arbeidstilsynet har fulgt opp denne saken. Mine opplysninger tilsier at Arbeidstilsynet har fulgt opp denne saken svært dårlig lokalt, og at Arbeidstilsynet ikke har tatt dette nok på alvor. Jeg har jo rapporter – fra i dag – om at sikringstiltakene ikke er gjennomført på en tilfredsstillende måte, selv nå etter at mediene har grepet fatt i saken, etter at Arbeidstilsynet og Statsbygg har sagt at de skal gjøre en bedre jobb.

Så min utfordring til statsråden er å gå en runde til, sikre at det blir ordentlig sikret bl.a. på taket av denne bygningen. For jeg er langt fra sikker – så vidt mine opplysninger stemmer, er det faktisk ikke gjort nå heller.

Statsråd Robert Eriksson [13:11:53]: Som jeg sa i mitt foregående svar: Arbeidstilsynet har vært på tilsyn på denne byggeplassen. Man har ikke fått skriftlige tips om det forholdet som spørreren tar opp her nå. Og som jeg sier, har jeg allerede bedt Arbeidstilsynet om at man følger opp denne saken, på bakgrunn av de opplysningene som kommer frem bl.a. her i spørretimen, og som representanten de Ruiter bringer til torgs.

Jeg har fått forsikring om at Arbeidstilsynet vil følge opp denne saken, og det er ingen tvil om at HMS-reglene skal gjelde fullt og helt, norske byggeplasser skal være sikret i henhold til de krav og regler som eksisterer. Det er noe som vi også er svært opptatt av. Det var derfor vi skrev under dette HMS-charteret, sammen med bygg- og anleggsbransjen selv, for å sikre høy sikkerhet og ivareta arbeidstakernes arbeidsvilkår på en god måte.

Freddy de Ruiter (A) [13:12:57]: Det er ingen grunn til å betvile statsrådens intensjoner her, og at statsråden vil følge dette opp. Jeg tror allikevel at statsråden bør ta en ekstra runde med Arbeidstilsynet og sjekke sannhetsgehalten i at en ikke har funnet noe avvik. Dette har vært velkjent, dette har vært påpekt utallige ganger helt fra 24. mars i år. Arbeidstilsynet har avfeid kritikken. Verken Arbeidstilsynet, Statsbygg, hovedentreprenør eller politiet har villet ta i denne saken. Det ble plutselig veldig fart i saken da det ble varslet at den skulle opp i Stortingets spørretime, og det ble mediefokus på den.

Så jeg vil be om at en tar seg en runde, en sjekk på hva Arbeidstilsynet faktisk har foretatt seg i denne saken. Jeg føler meg ikke trygg på at en har tatt signalene på alvor. Jeg føler meg heller ikke trygg på at fagbevegelsen blir involvert på en god nok måte i disse sakene når de påpeker feil og mangler. En har her heller brukt en metodikk hvor en har avfeid kritikk og endog kritisert at det er blitt varslet om uverdige arbeidsforhold.

Statsråd Robert Eriksson [13:14:00]: Jeg legger til grunn at Arbeidstilsynet følger opp den instruksen som de er pålagt. Jeg har ingen grunn til å betvile at Arbeidstilsynet følger opp det.

Og så, som representanten de Ruiter sier – om vi skal ta en ekstra runde: Vi har helt nylig tatt en runde med Arbeidstilsynet, fått forsikringer rett i forkant av dette spørsmålet om at man vil følge opp saken. Jeg kan alltids – hvis det er mer tilfredsstillende for de Ruiter – gå tilbake til kontoret og ta ny kontakt med Arbeidstilsynet rett etter at jeg har vært i Stortinget, men jeg vet ikke om de har rukket å iverksette så mye på det kvarteret jeg har vært her, for å si det slik.