Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2016 kl. 10

Dato: 17.02.2016

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Ruth Grung (A) [12:09:00]: «DNB ASA er Norges største finanskonsern og har stor betydning for verdiskaping i hele landet, spesielt innen omstillingsarbeid og gründervirksomhet. Det er derfor underlig at de sentraliserer sine tjenester og dermed fjerner seg fra aktive bedriftsmiljø. Havbruksnæringen har den sterkeste klyngen på Vestlandet, samtidig som DNB flytter sin marine avdeling til Oslo. Det samme med forsikringsmiljø.

Hvordan vil statsråden sørge for et tettere samspill mellom finansnæringen og sterke regionale bedriftsmiljø?»

Statsråd Monica Mæland [12:09:41]: Velfungerende kapitalmarkeder er avgjørende for verdiskapingen. Bankene spiller en helt sentral rolle i å sikre nødvendig kapital til omstilling, investeringer og løpende drift i næringslivet.

Vårt næringsliv er i omstilling. Oljeprisen har falt, og arbeidsledigheten øker i deler av landet. Det er ikke bare oljenæringen som må gjennom omstilling. Alle virksomheter og næringer må kontinuerlig effektivisere og utvikle sin virksomhet, også banknæringen.

Den norske banknæringen går foran i digitaliseringen. De siste tiårene har vi gått fra personlig oppmøte i bank til nettgiro og kontofon. I dag tilbys de fleste tjenester over Internett, slik at kundene selv kan utføre dem. Det har gitt en forenklet og brukervennlig bankhverdag. Nye teknologiske løsninger kan gi banknæringen tilstrekkelig kunnskap om og innsikt i lokalmarkedene. Via digitale løsninger kan bankene ha enklere og hyppigere kontakt med sine bedriftskunder, og kundene sparer tid når de ikke trenger å reise til banken. Besøk hos bedriftskunder er ikke avhengig av at bankfunksjonærene sitter på et gitt geografisk sted.

Disse avveiningene og hvilke konsekvenser de skal få for filialnettet, må det selvsagt være opp til den enkelte bank å vurdere. Det som er viktig, er at vi har gode, velfungerende banktjenester som er tilgjengelig i hele landet, og at det er konkurranse i markedet. Gode konkurranseregler og et sterkt konkurransetilsyn er derfor viktig for å sikre at kapitalmarkedet fungerer godt.

Representanten tar opp havbruksnæringen i sitt spørsmål. Dette er en viktig og voksende næring i Norge. Historisk har oppdrett vært ansett for å være en risikofylt bransje, men i dag er næringen først og fremst preget av optimistiske markedsutsikter. Tilgangen på kapital er god, og oppdrettsselskapene låner i dag til gode betingelser hos bankene. DNB har selv uttalt at havbruksnæringen ikke vil ha problemer med å sikre finansiering til kapitalkrevende prosjekter i framtiden.

Målet med statens eierskap i DNB ASA er å opprettholde et stort og kompetent finanskonsern med hovedkontorfunksjon i Norge. Konsernet skal drives på forretningsmessig grunnlag og med sikte på å levere konkurransemessig avkastning. Bedrifter må ha lønnsom drift. Det inkluderer også banknæringen. Det skjer stadig teknologiske endringer, og vi må la nødvendig omstilling skje. Jeg følger allikevel med på utviklingen for å oppdage eventuelle tegn på at tilgangen på kapital i bedriftsmarkedet ikke er tilstrekkelig.

Derfor inviterte jeg på mandag en rekke aktører fra markedet – de største organisasjonene, virkemiddelapparatet og andre representanter fra næringslivet – til et møte om kapitaltilgangen og situasjonen i kapitalmarkedet. I møtet fikk jeg flere gode innspill om kapitalmarkedet og en god forståelse for hvordan aktørene selv oppfatter situasjonen. Gode prosjekter får fortsatt støtte, men det kan være utfordringer for SMB-er og for enkelte prosjekter. Derfor er det viktig at vi bruker virkemiddelapparatet til å støtte næringslivet i den omstillingsfasen vi er inne i, og gjennomfører en skattereform som bedrer den private tilgangen på kapital.

Ruth Grung (A) [12:12:49]: Nå gjaldt det først og fremst finansnæringen som selvstendig næring. Et trekk som vi merker fra flere andre næringer, er den tette kontakten som er opp mot miljøene – og er det klokt å svekke finansnæringen? Vi kjenner til at TV 2 har vært med på å videreutvikle NRK. En bør ha den samme effekten, at en har to miljøer som gjør hverandre gjensidig gode, og de bør iallfall være sterke på de områdene som Bergen er sterk på, og det gjelder spesielt innenfor sjømat og marin, men også innen forsikringsbiten. Hvorfor dra det vekk fra Bergen, spesielt i akkurat den omstillingsperioden vi er inne i nå? Vi trenger en sterk finansnæring og at en gjør hverandre gjensidig gode.

Statsråd Monica Mæland [12:13:32]: Det er ikke noe problem å være enig med spørreren i at det er viktig å ha et godt kapitalmarked som svarer på utfordringene man har, som kjenner utfordringene, og som kjenner næringen. Dette vet jo banknæringen og finansnæringen veldig godt, de gjør slike vurderinger hver dag.

Så har dette vært en utvikling som har skjedd særlig gjennom 2000-tallet. Det har skjedd store endringer. Og jeg skjønner at det er vanskelig å forstå for mange at selv om vi som stat er eier bl.a. i DNB, med over 34 pst., så er det styret som skal fatte de forretningsmessige beslutningene om hvordan strukturen i virksomheten skal være. Det har det vært tverrpolitisk enighet om gjennom mange tiår. Derfor er det styrene som skal gjøre disse vurderingene, og dem er jeg sikker på at styrene gjør.

Ruth Grung (A) [12:14:21]: Det er allikevel veldig lett for de fleste bransjer å drive med en sentralisering som ikke nødvendigvis er til det beste når man ser totaliteten – og hvordan man skal utvikle det mest konkurransedyktig. Som jeg nevnte i eksempelet om TV 2, som var et bevisst valg: Gjennom å ha to sterke miljøer fikk man totalt sett nasjonalt et sterkt miljø. Og Bergen er det sterkeste finansmiljøet utenom Oslo – Oslo kommer alltid til å være et sterkt miljø. Så det var egentlig hovedutfordringen: Hvordan kan man gjøre noe på det området der?

Bergen har også et sterkt miljø når det gjelder IKT. Da er det kanskje litt gammelmodig og litt spesielt at DNB velger å «outsource» IKT-delen til India og til Balkan, samtidig som vi vet – og det vet jo ministeren veldig godt – at itslearning og alle disse nye selskapene som er etablert i Bergen, også den nye Vipps-løsningen, er utviklet i Bergen. Så hvorfor ikke være tydeligere når det gjelder å opprette to sterke finansmiljøer, og ikke minst bruke den lokalkompetansen som er rundt omkring?

Statsråd Monica Mæland [12:15:27]: Det er ikke noe problem å være enig i det politiske utgangspunktet til representanten – det tror jeg vi begge er. Vi er glade for en desentralisert løsning både når det gjelder medienæringen, og når det gjelder finansnæringen og IKT-næringen. Men fra det og til nå å bryte viktige eierskapsprinsipper, som å gå inn i selskapene, fatte forretningsmessige beslutninger om hvor de skal være og hvordan de skal gjøre jobben sin, kan vi ikke gjøre. Det tror jeg ikke noen er tjent med. Bankene vet at de skal være tett på sine bedriftskunder, og min opplevelse er at det er de. De kan mye om markedene sine, og de gjør viktige beslutninger om det hver eneste dag.

Presidenten: Da går vi til spørsmål 8.