Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2016 kl. 10

Dato: 16.03.2016

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Jan Bøhler (A) [11:30:48]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren: «I utkastet til Nasjonal transportplan fra etatene er ikke Ahusbanen, også kalt Romeriksbanen, omtalt. Etter at det var uklarhet om dette høsten 2014, har statsråden ved flere anledninger sagt at regjeringen går inn for Ahusbanen, og at de vil finansiere den med 50 pst. Han sa for eksempel til Akers Avis 14. august 2015: «Vi gikk til valg på å bygge bane til Ahus og Fornebu, og det skal vi levere.»

Hvordan har statsråden i mellomtida fulgt opp dette overfor sine etater, og hva mener statsråden om at dette er utelatt i utkastet til NTP?»

Kenneth Svendsen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:31:31]: Jeg tror de fleste er kjent med at det som er framlagt fra transportetatene, er deres faglige vurdering. I det ligger det at vi ikke har begynt den politiske behandlingen ennå. Det ville være feil av meg å gå inn i deres faglige tilnærming og diktere hvilke prosjekt de skulle legge inn. Da hadde det jo ikke vært noen vits i at de hadde en faglig tilnærming. I det året som vi har foran oss nå, kommer jeg og mine kolleger til å reise land og strand rundt for å hente innspill, synspunkter og meninger fra folk flest, næringsliv og politikere om hva vi bør prioritere i ulike deler av landet.

Vi har vært veldig opptatt av at vi skal hjelpe byene med å kunne ta mer av trafikkveksten med kollektive reisemidler. Derfor har vi i den regjeringsplattformen som vi nå styrer etter, sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti, sagt at staten skal ta halvparten av kostnadene ved investeringer i stor infrastruktur på kollektivsiden. Der er vi allerede i gang med å levere, ved at vi deler kostnadene som Oslo og Akershus f.eks. har med planlegging av Fornebubanen.

Dette er et langt mer offensivt grep enn det som lå til grunn i Nasjonal transportplan. I Nasjonal transportplan sto det at staten kan bidra – det sto ikke at staten skal bidra til sånne ting – og vi har altså sagt både at staten skal bidra, og at den skal bidra med 50 pst. Det gir en forutsigbarhet som i denne situasjonen er veldig viktig for de store bykommunene, nettopp for at de skal kunne våge seg på de store milliardløftene som denne utbyggingen representerer.

Jeg minner også om at i forhandlingene om bymiljøavtale med Oslo har vi sagt at noe av det vi skal forhandle om, bl.a. er Fornebubanen, T-banetunnel og Ahusbanen. Regjeringen har hele veien lagt til grunn at Ahusbanen er et av de relevante prosjektene som en skal jobbe med. Jeg synes det er veldig bra at representanten Bøhler viser interesse for Ahusbanen. Jeg minner om at i inneværende Nasjonal transportplan er ikke Ahusbanen nevnt med ett ord av den rød-grønne regjeringen. Da var ikke det prosjektet viktig nok til i det hele tatt å nevnes ved navn i planen. Det var altså ingen planer fra Bøhlers parti om å gjøre noe som helst med det prosjektet de neste ti årene. Det synes jeg er altfor passivt, og derfor har vi sagt at det er et viktig prosjekt som vi løfter fram.

Men nå er det altså lagt fram en konseptvalgutredning – KVU Oslo-Navet – der dette ligger inne. Det skal forhandles om Oslopakke 3 denne våren. Vi jobber med Nasjonal transportplan, og derfor vil vi framover jobbe tett sammen med både Vegdirektoratet, Jernbaneverket, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune for å se hvilke prosjekt som en lokalt mener er viktigst å prioritere. Når metrotunnelen ligger inne, som heller ikke ble prioritert av Arbeiderpartiet da Arbeiderpartiet styrte, er det fordi at der har etatene opplevd at det er så bred tverrpolitisk enighet at den var verdt å nevne i faggrunnlaget, mens Ahusbanen har det vært større uenighet om.

Jan Bøhler (A) [11:34:36]: Jeg takker for svaret.

Bakteppet her er at det var en usikkerhet høsten 2014 da Handlingsplan for kollektivtransport fra den nye regjeringen kom – da snakker jeg ikke om den rød-grønne regjeringen, men den nåværende regjeringen – og hvor Ahusbanen ikke var omtalt. I et brev fra politisk ledelse i Samferdselsdepartementet fra 19. september 2014 sa man at det ikke var aktuelt å se på Ahusbanen før etter 2023–2024. Da gikk statsråden ut og var etter min mening god, fordi han slo fast at Ahusbanen skulle bygges. Han gikk ut i Romerikes Blad og i Akers Avis ved flere anledninger, som jeg også har sitert i spørsmålet. Mitt spørsmål er egentlig om det ikke er noen kommunikasjon med etatene i løpet av en så lang periode som fra 2014 til i dag, hvor man uten å diktere får etatene til å se på et så viktig spørsmål om Ahusbanen skal være med i Nasjonal transportplan og bli omtalt der. Det er forskjell på instruksjon og kontakt.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:35:43]: Nettopp, det er forskjell på instruksjon og kontakt, men nå prøvde jeg å si at den politiske delen av dette arbeidet igangsettes nå. Det ble igangsatt den 29. februar da etatenes plangrunnlag ble lagt fram. Det er ikke Nasjonal transportplan som nå er lagt fram fra fagetatene. Det er deres faglige grunnlag. Så skal vi bruke ett år på å behandle den politisk, og så skal vi legge den fram. Da vil det være relevant å kritisere oss for de veiprosjekt og jernbaneprosjekt som Arbeiderpartiet mener burde ligge der, men hvor vi gjerne prioriterer annerledes. Jeg synes det er litt tidlig å forskuttere et utfall på det området.

Når jeg får slike kritiske spørsmål fra representanten Bøhler om hva som lå inne og ikke lå inne i 2104, vil jeg minne om at transportetatene la sitt arbeid til grunn i Nasjonal transportplan. Så har vi kommet med tilleggsbeskjeder etter at vi overtok styringen. Så når representanten Bøhler er misfornøyd med at Ahusbanen ikke ble nevnt i 2014, er det fordi den ikke ble nevnt i det hele tatt av den rød-grønne regjeringen i de grunnlagene de la fram.

Jan Bøhler (A) [11:36:49]: Nå må jeg minne statsråden om at det jeg refererte til, var den nåværende regjeringens Handlingsplan for kollektivtransport. Det man tok opp der i 2014, kan man jo ikke gi den rød-grønne regjeringen skylden for. Det er et politisk dokument fra den nåværende regjeringen. – Men det er fortid.

Det jeg er opptatt av, er at når statsråden var så klar på det tidspunktet, i 2014, ville det vært en fordel hvis han hadde sørget for at Ahusbanen kom inn i det faglige grunnlaget, for det er lettere å gjøre en grundig politisk behandling hvis man får et faglig grunnlag, faglige vurderinger, uten å diktere noe som helst. Jeg understreker at Ahusbanen er veldig avgjørende for regjeringens og Stortingets målsetting om å få en kobling mellom boligbygging i hovedstadsområdet og kollektivutbygging. Dette er det området hvor det ligger an til å bli bygget flest boliger, og hvor vi har størst mulighet til å bygge mange boliger på en miljøvennlig måte, ved å få en sammenheng mellom bygging av Ahusbanen og de store, nye boligbyggingene man nå regulerer for på Romerike.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:37:52]: De argumentene som representanten Bøhler framfører til slutt, er nettopp årsaken til at vi fra regjeringens side har løftet fram Ahusbanen.

Så minner jeg om at første utkast til handlingsplanen for kollektivtransport, som representanten Bøhler viser til, ble fremmet under den rød-grønne regjeringen. Så oppgraderte dagens regjering den og gjorde den mer offensiv før den ble framlagt. Det utkastet som vi overtok fra den rød-grønne regjeringen ved regjeringsskiftet, hadde heller ikke Ahusbanen inne. Derfor synes jeg det er veldig spennende når Arbeiderpartiet i opposisjon blir mer offensiv enn det de var da de selv styrte. Det håper jeg vi også kan se når vi skal behandle Nasjonal transportplan, at Arbeiderpartiet strekker seg lenger når de har en Høyre–Fremskrittsparti-regjering og et Venstre–Kristelig Folkeparti-flertall, enn det de var villig til da de selv styrte. I faggrunnlaget til den Nasjonal transportplan som foreligger, minner jeg om at det ligger mange prosjekt der som ikke var omtalt da de rød-grønne styrte. Derfor ligger det også metrotunnel, jernbanetunnel under Oslo og andre prosjekt som byen har lengtet etter lenge, og som nå kan begynne å få sin form.