Stortinget - Møte onsdag den 13. april 2016 kl. 10

Dato: 13.04.2016

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Ruth Grung (A) [12:28:27]: «Norge er en ledende global aktør innen marin næring og forskning. Det pågår nå en konseptvalgutredning (KVU) for samlokalisering av forskningsmiljøene i Bergen. Det er uklart hvordan premissene for forskningen blir vektlagt i dette arbeidet. Fiskeriministeren svarer den 24. februar at det ikke er et krav i KVU om samlokalisering, selv om et samlet FoU-miljø i Bergen ønsker det, og mener det vil styrke vår posisjon som verdensledende.

Hvordan vil statsråden sikre at styrking av forskningsklyngen blir et hovedmål for KVU-arbeidet?»

Statsråd Per Sandberg [12:29:04]: Representanten Grung ønsker å vite hvordan jeg som statsråd vil sikre at styrking av forskningsklyngen blir et hovedmål for KVU-arbeidet som pågår i Bergen.

Jeg vil bare si at vi har i hvert fall noe til felles: Vi er veldig glad i Bergen. Så er vi enige om at Bergensregionen allerede utgjør et kraftsentrum for marin forskning. Nærings- og fiskeridepartementet og jeg har vært opptatt av at vi har flere underliggende marine FoU-virksomheter i Bergen. Derfor er det positivt, synes jeg, at også representanten er veldig opptatt av – på lik linje med undertegnede og regjeringen – at Bergen fortsatt skal levere verdensledende marin forskning. Som representanten også er inne på, har regjeringen, som varslet i masterplanen for marin forskning, satt i gang en KVU for å vurdere hvordan vi på best mulig måte kan løse både arealsituasjonen og lokalisering av de marine forskningsmiljøene i dag, og samtidig – kanskje det viktigste – ivareta framtidig utvikling av marin FoU i Bergen.

Jeg ser fram til – og det håper og tror jeg at også representanten gjør – å få framlagt gode analyser og gode forslag til lokaliseringsløsninger i konseptvalgutredningen. Når analysene foreligger, vil disse selvfølgelig ligge til grunn for videre behandling og politisk vurdering.

En KVU skal vurdere ulike og mulige konsepter. I denne KVU-en har vi bedt om at det skal utarbeides minst to andre konseptuelt ulike alternativer til et nullalternativ. Det er nærliggende å anta at det vil bli lagt fram alternativ hvor samlokalisering inngår. Berørte interesser vil bli hørt, og vi vil selvfølgelig ta med oss alle innspillene vi får fra det marine FoU-miljøet i Bergen, i det videre arbeidet.

Når utredningen er ferdig, vil den gi gode råd, som selvfølgelig og helt logisk skal tas med i en helhetlig vurdering om hvordan vi best kan sikre at Bergensregionen skal levere verdensledende marin forskning i framtiden. Det ser jeg veldig fram til.

Ruth Grung (A) [12:31:47]: Jeg takker for svaret, og jeg takker for at ministeren er glad i Bergen. Jeg kan replisere tilbake at jeg er glad i både hele kysten og spesielt trøndere.

Det som kanskje er litt av utfordringen her, er at ett område er fordelt på to ministre, hvor det har vært lang tradisjon for at fiskeriministeren har hatt visse institusjoner under seg. Det har vært en viktig prosess med at forskningsmiljøene i flere år har jobbet seg sammen, og at de mener at de vil dette. Det er ikke bare Bergen som skal løftes fram her, men det er ett område hvor Universitetet i Bergen virkelig er i toppklasse, og det er innenfor det marine. Ser ministeren at det kan være utfordrende å ha det skillet, at man kanskje får særinteresser mot sine institusjoner, når kunnskapsministeren egentlig har ansvaret for den største delen av klyngen?

Statsråd Per Sandberg [12:32:46]: Jeg ser i hvert fall på dette kraftsentrumet, som vi kaller det, som framtidsrettet. Vi skal i størst mulig grad, så godt som vi kan få det til, være verdensledende framover, og jeg ser de utfordringene som ligger der i dag. Men det vil i sånne prosesser være veldig viktig først og fremst at de berørte får arbeide uten at politikere påvirker hva slags alternativer som skal gis. Jeg vil være veldig forsiktig som statsråd med å gå inn og si hva slags løsning som er den beste politiske, samfunnsøkonomiske og – kanskje aller viktigst – den beste forskningsmessige løsningen. Jeg ser utfordringene, og jeg tror at vi vil komme fram med alternative forslag som vil gi Bergen det nødvendige framtidsrettede løftet for å være ledende i framtiden.

Ruth Grung (A) [12:33:52]: Litt av utgangspunktet her er at vi har gitt forskningsmiljøene så pass mye tid til å se at de ønsker dette. De venter egentlig på politikerne nå, for det er på Marineholmen at universitetet har lokalisert sitt miljø med alle de laboratoriene som er der.

Deler av leieavtalen for tilleggslokalitetene til Havforskningsinstituttet løper ut ganske snart, og man trenger en endring. Kunne ministeren – selv om han ikke er var på å skille mellom sin politiske rolle og forskningen ut fra den debatten som har vært, men det er viktig og forventes fra forskningsmiljøet – tenke seg å være tydelig når KVU-en blir framlagt, og si hvilken løsning man går for, slik at man kan gå raskt gjennom KS1 og KS2 og få det lokalisert? Det haster, for havet kommer til å være en av hovedløsningene, spesielt med den posisjonen som Norge har, for å finne de framtidige bærekraftige løsningene.

Så spørsmålet er: Vil ministeren i alle fall gjøre sin del av jobben med å peke ut og støtte lokalisering?

Statsråd Per Sandberg [12:35:02]: Ja, jeg er helt enig i, og det tror jeg vi er tverrpolitisk enige om, at havet framover vil være uhyggelig viktig for Norge økonomisk, men også for å skaffe til veie kvalitetsmat og andre biprodukter som vi får fra havet. Det er uhyggelig viktig.

Jeg skal love representanten at når jeg får disse alternativene på mitt bord og skal gå videre med dette, så skal jeg være meget klar og tydelig på hva jeg anbefaler når det gjelder de konseptene som legges fram, også når det gjelder lokaliseringsspørsmålet.