Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 2016 kl. 10

Dato: 01.06.2016

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Kjersti Toppe (Sp) [12:42:43]: Eg beklagar at eg ikkje var presis.

«Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus er under hardt press. Pressa økonomi har ifølgje tillitsvalde ført til ein så låg bemanning at den kan vera ein fare for pasienttryggleiken. Fylkeslegen opna i vinter tilsynssak etter bekymringsmelding frå dei tilsette. Bergens Tidende kunne 24. mai 2016 melda at tilbodet om «Jordmor i heimen» vert avvikla i sommar, utan at det vert lagt opp til fleire barselrom.

Meiner statsråden at dette er forsvarleg barselomsorg og eit innsparingstiltak som nybakte mødrer må akseptera?»

Statsråd Bent Høie [12:43:24]: Barseltiden er en sårbar periode både for kvinnen og for hennes familie, og de har behov for ekstra oppmerksomhet. Barselomsorgen gis i dag i samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Den omfatter sykehus, helsestasjoner og allmennlege- og jordmortjenester. Målgruppen er sammensatt. Familiene har ulik kulturbakgrunn, kvinner som føder, er eldre enn tidligere, det kan være svakt nettverk rundt familiene, og mange nye familier er uten erfaring med spedbarn. Det er skapt store forventninger til det å være gravid, føde og bli foreldre, og det er et stort behov for informasjon.

Den nasjonale faglige retningslinjen «Nytt liv og trygg barseltid», som kom i 2014, gir anbefalinger om innholdet i barseltilbudet. Den åpner for at tilbudet kan organiseres på ulike måter så lenge kvaliteten er tilfredsstillende og faglige hensyn er ivaretatt.

Sommeren er en travel tid ved alle føde- og barselavdelinger og stiller store krav til bemanningsplanlegging. Ved Kvinneklinikken på Haukeland har erfaring vist at en stor del av behovet for ekstra bemanning i sommerferien kan dekkes med egne ansatte som er villige til å ta ekstravakter. Å ha kjente kolleger å samarbeide med gir stabilitet og trygghet i en ekstra travel hverdag. Arbeidet med å få på plass avtaler med fagforeningene for å sikre samme sommeravvikling som tidligere år, er nå i sluttfasen.

Tilbudet «Jordmor i heimen» – der kvinner fra Bergen kommune som ønsker tidlig hjemreise, får besøk av jordmor hjemme – har vært et populært alternativ til opphold i barselavdelingen siden 2014. Men for å sikre fødetilbudet i sommer har Helse Bergen sett seg nødt til å avvikle «Jordmor i heimen» i denne perioden. I stedet får kvinnene tilbud om opphold på barselavdelingen eller tidlig hjemreise med kontroll på poliklinikken. Kapasiteten ved poliklinikken er økt for å ta høyde for dette.

Når det gjelder bemanningssituasjonen ved Kvinneklinikken generelt, er jeg kjent med at det er opprettet tilsynssak hos Fylkesmannen i Hordaland. Derfor er vi nødt til å avvente Fylkesmannens rapport.

Presset på fødeavdelingene i sommerperioden stiller krav til god planlegging og prioritering for å sikre et forsvarlig tilbud. Det kan være nødvendig å gjøre midlertidige endringer i tilbudet enkelte steder. Helseforetakene må sikre at tilbudet ved føde- og barselavdelingene fortsatt tilfredsstiller kravene til kvalitet og pasientsikkerhet.

Kjersti Toppe (Sp) [12:45:46]: Tal frå Statistisk sentralbyrå viser at juni, juli og august er månadene da flest får barn i Noreg. Eg synest det er bekymringsfullt at «Jordmor i heimen» vert avvikla utan at barseltilbodet vert styrkt, utanom poliklinikken.

Jordmødrer har stått fram på TV 2, 26. mai, og vore generelt bekymra for sommartilbodet, både føde- og barseltilbodet. Dei fryktar at låg grunnbemanning vert svært utfordrande i sommarmånadene, at ein ikkje vil klara den éin-til-éin-omsorga som er i retningslinjene, at det ikkje er nok plassar til fødande, som kan måtta sendast til andre sjukehus, og mangelfull oppfølging i barseltida.

Når kapasiteten på barsel vert tatt ned på Haukeland utan at kommunane er involverte, er det eit godt samarbeid, og er det tilfredsstillande i denne saka?

Statsråd Bent Høie [12:46:51]: Det er helt riktig som representanten sier, at antall fødsler øker om sommeren, og det kan jo Stortinget ta et betydelig ansvar for på bakgrunn av barnehageinntaket.

Så er det sånn at om sommeren ønsker også de som jobber på barselavdelingene, å ta sommerferie sammen med sin familie. Det skaper store utfordringer. Det er utfordringer som vi må ha tillit til at den lokale ledelsen håndterer i samarbeid med de tillitsvalgte og lager gode planer for. Da har, som jeg også sa i mitt svar, f.eks. det å bidra til at frivillige jobber ekstravakter, å organisere tjenesten på en annen måte om sommeren og å sikre at de som jobber om sommeren, også er personer som kjenner avdelingen, som er kolleger som en kjenner, og ikke baserer dette f.eks. kun på innleide vikarer, også med kvalitet å gjøre. Men jeg tror at vi er tjent med at de vurderingene gjøres lokalt, der ansvaret for forsvarlighet ligger.

Kjersti Toppe (Sp) [12:47:57]: I Bergensavisen i denne veka kunne vi lesa om ei kvinne som skulle ha planlagt keisarsnitt ved Haukeland, men som fekk beskjed om at ho måtte føda på Voss. Det var mot pasienten sitt ønske. Eg er ikkje imot at folk føder på Voss sjukehus, men grunngivinga brukt frå helseføretaket i denne saka var bemanningssituasjonen ved Kvinneklinikken på Haukeland. Da forstår eg at dei fødande reagerer. Det kan gjelda den som må føda på Voss, som sikkert får eit godt tilbod der, men det gjeld òg dei andre som skal føda på Haukeland, når det så tydeleg kjem fram at bemanningssituasjonen er eit problem i ei tid da vi veit at det vil vera fleire fødslar enn elles i året. Synest statsråden at eksempelet med denne kvinna er ein akseptabel praksis?

Statsråd Bent Høie [12:49:01]: Som jeg sa, vet vi at det blir flere fødsler om sommeren, men også at de ansatte i tjenesten ønsker å ta sommerferie sammen med sin familie på det tidspunktet andre har sommerferie. Det gir ekstra utfordringer, og det krever god planlegging.

Et av de tiltakene som Helse Bergen har satt i gang, er at planlagte keisersnitt overføres til Voss. Det mener jeg virker som en fornuftig måte å håndtere den vanskelige situasjonen på. Dette er altså planlagte keisersnitt. Det er også i tråd med de føringene som ligger for Stortinget i Nasjonal helse- og sykehusplan, om at en større del av kirurgiske inngrep og planlagt aktivitet kan overføres til sykehus i nærheten for å bygge opp om tilbudet der.

Det er selvfølgelig ønskelig at pasientene skal ha mulighet til å få et tilbud på sitt nærsykehus. Det ligger i bunnen. Men det er også sånn at i vanskelige tider må en kunne gjøre fornuftige avveininger. Her mener jeg at det er gjort en fornuftig avveining.

Presidenten: Vi går da over til spørsmål 13.