Stortinget - Møte tirsdag den 27. februar 2024

Dato: 27.02.2024
President: Svein Harberg
Dokument: (Innst. 190 L (2023–2024), jf. Prop. 31 L (2023–2024))

Søk

Innhald

Sak nr. 5 [12:19:08]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Endringer i lovgivningen som følge av nye navn på Olje- og energidepartementet, Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet (Innst. 190 L (2023–2024), jf. Prop. 31 L (2023–2024))

Talarar

Sofie Marhaug (R) []: Vi er jo enige, alle sammen, og det er ingen som motsetter seg disse endringene, men jeg synes likevel det er verdt å påtale at det ikke er sånn at selv om vi endrer disse navnene, forsvinner oljeproduksjonen. Dette er jo egentlig en form for grønnvasking av en rekke instanser som fortsatt holder på med olje- og gassproduksjon eller kontroll og regulering av dette på ulike måter.

Hvis man er opptatt av slikt, er en av definisjonene på såkalt nytale i George Orwells kjente roman «1984» nettopp det at man fjerner ord, at man reduserer språket til et minimum, og det er jo det som skjer når man f.eks. fjerner «olje» fra «Olje- og energidepartementet». Det er ikke sånn at Norge driver med mindre olje- og gassproduksjon av at vi fjerner det navnet. Det vi i stedet gjør, er at vi usynliggjør en del av virkeligheten som allerede er der. Vi usynliggjør en del av en tross alt ganske stolt tradisjon. Det er masse folk som har skapt verdier gjennom olje- og gassnæringen selv om det også har hatt negative konsekvenser i form av store utslipp.

Så jeg vil bare bemerke det fra denne talerstolen, at det ikke blir mindre olje- og gassproduksjon av at vi endrer disse navnene. Men vi reduserer språket til et minimum som heller ikke er mer sannferdig enn de gamle navnene på disse ulike instansene.

Statsråd Terje Aasland []: Det kunne egentlig vært greit å ikke ta ordet til denne saken. Jeg har bare lyst til å understreke at dette ikke handler om grønnvasking av verken Energidepartementet, Sokkeldirektoratet eller Havindustritilsynet, men faktisk om å realitetsorientere navnene. Vi kunne godt hatt en diskusjon om en skal begrense navnebruk, eller om en skal utvide det. Porteføljen til Energidepartementet er egentlig ganske bred. Vi har havbunnsmineraler, vi har olje, vi har gass, og vi har fornybar energi, som vannkraft, havvind, landvind, solkraft, etter hvert kanskje også kjernekraft, hvem vet, og ikke minst flom og skred. Skulle vi hatt et dekkende navn for alt sammen, hadde det blitt veldig tungvint. Vi hadde brukt mye tid bare på å uttale hva det egentlig handler om.

Jeg tror Energidepartementet er et veldig godt, dekkende navn for hva en faktisk holder på med. Jeg tror også Sokkeldirektoratet er en god benevnelse til bruk i det norske vokabularet om aktiviteten ute på norsk sokkel, og hvordan en utvikler det med tanke på både hydrogen, karbonfangst og -lagring og havbunnsmineraler. Jeg tror også Havindustritilsynet, som får tilsynsfunksjoner også for andre installasjoner på havet enn olje og gass, får en riktigere benevnelse ut fra det som er den virkelige situasjonen, og det de faktisk utøver arbeid på.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, sjå voteringskapittel